هشتمین کنگره سالیانه انجمن علمی سرطان های زنان ایران را در تاریخ ۱۲ تا ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۷ در بیمارستان فرهیختگان تهران برگزار گردید.
هشتمین کنگره بین المللی سالانه انجمن علمی سرطان های زنان ایران، کوششی است که چاره جویی نیازمندی های این گستره فرا تخصصی را نشانه گرفته و بر آن است تا متخصصان ارجمند این زمینه و دیگر حوضه های تخصصی را با پیشرفته ترین دستاوردهای دانش جهان آشنا سازد. پیشاپیش به تمام تلاش های همکاران گرامی ارج می نهیم و این کنگره ی فراگیر را گامی ارزشمند در راستای اعتلا و ارج داشت دانش پزشکی به ویژه متخصصان انکولوژی و زنان در سراسر ایران زمین می دانیم. آرزومندیم تا دوباره بار هماهنگی مشترک متخصصان زنان، انکولوژی، پاتولوژی، پرتودرمانی و سایر متخصصین مرتبط پیرامون این رویکرد علمی به بار نشیند و پیشاپیش از اساتید پیش رو که با ارایه مقاله و تشریف فرمایی در کنگره بر غنای این محفل علمی افزوده اند کمال سپاس را داریم.
***
هشتمین کنگره سالیانه انجمن علمی سرطانهای زنان ایران در روز سهشنبه مورخ ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۷ با Pre-congress course از ساعت ۸ صبح در بیمارستان بهمن آغاز گردید. امسال متفاوتتر از دوره های گذشته این برنامه بهصورت Live surgery با عنوان Laparoscopy in gynecology cancers: laparoscopic hysterectomy, lymphadenectomy برگزار گردید. به علت استقبال فراوانی که برای این برنامه بهعمل آمد، نامنویسی به صورت ظرفیت محدود برای متخصصین از پیش انجام گرفت. آموزش دهندگان این جراحی را جناب آقای دکتر هومن سلیمانی مجد (از مشاورین جراحی انکولوژی زنان در دانشگاه آکسفورد انگلستان) و سرکار خانم دکتر سهیلا عارفی (فلوشیپ ناباروری از انگلستان، بورد تخصصی زنان و زایمان از دانشگاه علوم پزشکی تهران) بر عهده داشتند. سایر اعضای تیم جراحی شامل آقای حسین چایچی (کمیته IT) و خانمها شیدا شیخ الاسلامی، سمیرا کاتبی و زینب طیبی بودند. به ترتیب دو جراحی شامل Radical hysterectomy به همراه Lymphadenectomy برای بیمار اول و TLH+BSO به همراه Lymphadenectomy برای بیمار دوم انجام پذیرفت. همزمان با آموزش گام به گام پروسیجر توسط دکتر هومن سلیمانی، اساتید و متخصصین حاضر در سالن کنفرانس (اساتید عزیز صاحبنظر دکتر موسوی، دکتر بهتاش، دکتر گنجویی، دکتر محیط، دکتر مهدوی و دکتر مژگان کریمی زارچی) نیز به پرسخ و پاسخ و بحث و تبادل نظر پرداختند. در پایان، رییس هشتمین کنگره IRSGO ضمن تشکر و قدردانی از تمامی کسانی که به برگزاری هر چه بهتر این برنامه یاری رساندند، بویژه اساتید و همکاران گرامی تیم جراحی، دکتر سلیمانی که از انگلستان به جمع ما پیوستند، ابراز امیدواری کردند که برگزاری این برنامه بتواند گامی موثر در جهت ارتقای جراحی های کم تهاجمی انکولوژی در ایران باشد. همچنین استاد نادره بهتاش رییس کنگره و انجمن، از ریاست محترم بیمارستان بهمن جناب آقای دکتر محسن محور و سایر عزیزانی که در ارایه هر چه بهتر این جراحی زنده، انجمن سرطانهای زنان را یاری نمودند، سپاسگزاری کردند. برنامه در ساعت ۱۸ به پایان رسید.
***
چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۷
هشتمین کنگره سالیانه انجمن علمی سرطانهای زنان ایران (IRSGO) در روز چهارشنبه مورخ ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۷ با تلاوت آیاتی چند از قرآن کریم به طور رسمی از ساعت ۸ صبح فعالیت رسمی خود را آغاز نمود. همانطور که از قبل پیشبینی میشد کنگره هشتم امسال بسیار پرشورتر از گذشته است. مراسم افتتاحیه با سخنرانی دکتر طاهره اشرف گنجویی، دبیر علمی برنامه آغاز گردید و سپس دکتر علی قنبری مطلق، رییس اداره سرطان و مشاور معاون درمان در امور سرطان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با سخنرانی خود به بررسی اپیدمیولوژی شیوع سرطان، بویژه سرطانهای زنان در ایران و جهان پرداختند. در ادامه با معرفی هییت رییسه محترم برای حضور در جایگاه ویژه، سخنرانان به ترتیب برنامه بر اساس زمانبندی روز اول به ارایه سخنرانیهای خود پرداختند. در روز اول دو پنل در نظر گرفته شده بود که در صبح چالشهای تشخیصی-درمانی در کانسر تخمدان با معرفی بیماران جالب ارایه گردید و در عصر با پنل چالشهای تشخیص و درمان HPV در ضایعات پیشسرطانی و سرطان سرویکس، همایش به استقبال روز دوم رفت. همانند دوره گذشته نیز پوشش خبری تصویری برای هر سه روز کنگره در نظر گرفته شده است که در نوع خود کمنظیر است. از موارد برجسته همایش روز اول می توان به زنده نگهداشتن یاد و خاطره اساتید پیشکسوتی که دیگر در جمع ما حضور ندارند و سخنرانی افتخارآمیز دکتر هومن سلیمانی مجد درباره جراحیهای نوین انکولوژی زنان در آکسفورد اشاره نمود.
***
پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۷
دومین روز از هشتمین کنگره سالیانه انجمن علمی سرطانهای زنان ایران (IRSGO) در روز پنجشنبه مورخ ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۷ با از ساعت ۸ صبح فعالیت رسمی خود را آغاز نمود. در این روز کنگره میزبان یکی دیگر از میهمانان گرامی خارجی، خانم دکتر Anna Barbara Moscicki بود. ایشان رییس بخش جراحی با تخصص بالینی در سلامت باروری در UCLA Mattel Children’s Hospital و Ronald Reagan UCLA Medical Center، مراقبت از ناهنجاری های قاعدگی، سلامت جنسی و بیماری های منتقله از راه جنسی است. دکتر Moscicki دارای تخصص در HPV مرتبط با دیسپلازی دهانه رحم است. ایشان درباره عفونتهای HPV، کولپوسکوپی و آنوسکوپی به سخنرانی پرداختند. سایر اساتید گرامی نیز به ترتیب با سخنرانی خود، آخرین پژوهشها و تازهها درزمینه سرویکس، ولوو، واژن را ارایه نمودند. در زمان اول، پنل پیشگیری و درمان ضایعات Lower genital tract توسط دکتر فریبا یارندی مدیریت گردید که در این پنل آموزنده، اساتید گرامی و صاحب نظر به همراه اعضای هییت رییسه به بحث و تبادل نظر در این زمینه پرداختند. کنگره در روز دوم با برگزاری سمپوزیوم HPV و نیز وورکشاپ کولپوسکوپی ویژهی ژنیکولوژیست-انکولوژیستها در ساعت ۱۷ به کار خود پایان داد.
***
جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۷
سومین روز کنگره IRSGO 2018 مورخ جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۷ از ساعت ۸ صبح با پخش آیاتی چند از قرآن کریم و بازپخش ویدیوی اختصاصی کنگره آغاز به کار نمود. بر اساس برنامه زمانبندی، اساتید گرامی به ترتیب به ارایهی سخنرانیهای خود در مورد “یافته ها و بیماریهای رحم و پستان” پرداختند. در زمان اول، پنل “معرفی بیمار مبتلا به کانسر آندومتر” با مدیریت دبیر علمی کنگره، سرکار خانم دکتر میترا محیط و با حضور هییت رییسه محترم و با همکاری اساتید گرامی حاضر در سالن برگزار گردید و پس از معرفی بیماران، بحث، تبادل نظر و پرسش و پاسخ در مورد آنها انجام پذیرفت. پس از استراحت، در زمان دوم، سخنرانان به ترتیب به روی صحنه آمدند. در ادامه سمپوزیوم “HPV و سرطان سرویکس” برگزار گردید. برنامه اختتامیه امسال به تقدیر از اساتید و پژوهشگران برتر اختصاص یافت. ابتدا سرکار خانم دکتر میترا محیط با معرفی اهداکنندگان جوایز اساتید گرامی خانم دکتر Barbara Moscicki، دکتر فاطمه قائم مقامی، دکتر نادره بهتاش، دکتر اعظم السادات موسوی، دکتر مریم السادات موسوی و جناب آقای دکتر حشمت الله ازهر، از آنان خواست تا در جایگاه حضور یابند. سپس با اهدای لوح یادبود توسط آنان، از سرکار خانم دکتر نرگس ایزدیمود، دکتر فرناز آموزگار هاشمی، دکتر تاجالسادات علامه و دکتر فریبا یارندی به عنوان “اساتید برتر” و از سرکار خانم دکتر زهره یوسفی، دکتر ملیحه عرب به عنوان “پژوهشگران برتر” تقدیر و تشکر به عمل آمد. استاد گرامی دکتر Moscicki، مهمان خارجی کنگره، با ابراز خرسندی از حضور در کشور زیبا و تاریخی ایران و با تشکر از انجمن و رییس کنگره برای دعوت از وی، نتایج این کنگره را بسیار ارزشمند ارزیابی کردند. سپس سرکار خانم دکتر فاطمه قائم مقامی ضمن تشکر از تمامی عزیزانی که با حضور خود بر غنای این کنگره افزودند، برای سپاس از زحمات رییس کنگره استاد گرامی دکتر نادره بهتاش برای برگزاری این همایش باشکوه، لوحی به رسم یادبود به وی تقدیم کردند. سرکار خانم دکتر نادره بهتاش نیز از تمامی اساتید، بویژه میهمانان خارجی برای حضور در این کنگره و افزایش بار علمی آن، تقدیر و تشکر کردند. در پایان موسیقی زنده با اجرای زیبای همنوازی گروه موسیقی “بامداد” به نمایش درآمد که مورد تشویق و تحسین تماشاگران قرار گرفت. بر اساس رسم سالیانهی همایش، اساتید گرامی برای گرفتن عکس یادبود، گردهم آمدند.
***
مراسم اختتامیه
مراسم پایانی هفتمین کنگره سالیانه انجمن علمی سرطان های زنان ایران، این بار متفاوت از گذشته با حضور ویژه اساتید برجسته کشور، دکتر سید محمد کلانتر معتمدی، دکتر منوچهر دوایی، دکتر مرتضی عطری، دکتر سید محمود طباطبایی، دکتر اشرف آل یاسین و استاد گرامی میهمان از کشور آمریکا، دکتر پرویز هنجنی، برگزار گردید. ابتدا دکتر ستاره اخوان پس از ایراد نطق پایانی از میهمانان خواستند که در جایگاه هیئت رئیسه برای ایراد سخنرانی حاضر شوند. پس از آن ریاست محترم دانشگاه آزاد اسلامی جناب آقای دکتر سید محمود طباطبایی (که عنایت ایشان برپایی هر چه بهتر هفتمین کنگره سالیانه سرطان های زنان را میسر ساخت) در مورد پیشرفت های پزشکی در کشور بویژه دستاوردهای دانشگاه آزاد اسلامی سخنرانی کردند. سپس از اساتید پیشکسوت انکولوژی زنان دکتر میترا مدرس گیلانی و دکتر اعظم السادات موسوی تقدیر به عمل آمد و هدایایی به رسم یادبود به آنان اهدا گردید. در ادامه از پژوهشگر جوان برتر دکتر ملیحه حسن زاده و دکتر مژگان کریمی زارچی نیز تقدیر به عمل آمد. لوحی به رسم یادبود و قدردانی از طرف هیئت مدیره انجمن علمی سرطان های زنان به جناب آقای دکتر سید محمود طباطبایی اهدا گردید.
با نام و یاد ایزد منان
هشتمین کنگره سالانه انجمن علمی سرطانهای زنان ایران را به یاری خداوند مهربان و همکاری شما عزیزان در تاریخ ۱۲ تا ۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ در بیمارستان فرهیختگان تهران برگزار مینماییم. نتایج آخرین تحقیقات در سال ۲۰۱۷ نشان میدهد که هر فرد فعال جنسی، تقریباً یکبار در طول عمر به عفونت HPV، مبتلا میشود. لذا بر آن شدیم که در این کنگره به صورت مبسوط به HPV پرداخته شود.
با یاری خداوند متعال و با پشتوانه دانش و همراهی شما عزیزان، هفتمین کنگره سالیانه انجمن علمی سرطان های زنان ایران را در تاریخ ۱۲ تا ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۷ در بیمارستان فرهیختگان تهران برگزار می کنیم.
پیام کنگره: پیشگیری، تشخیص و درمان پاپیلوما ویروس انسانی
اهم برنامه این کنگره به قرار زیر می باشد:
- Live Laparoscopic Surgery توسط اساتید بین المللی در Pre-congress Course
- برگزاری جلسات صبحگاهی ۷ تا ۸ صبح رزوهای پنجشنبه و جمعه ۱۳ و ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۷ با حضور اساتید خارجی و داخلی با معرفی بیماران جالب
- ارایهی تازه ترین مطالب در زمینه های مختلف پیشگیری، تشخیص زودرس، درمان و عوارض سرطانهای سرویکس، رحم، تخمدان، پستان
- ارایهی تازه ترین مطالب در زمینههای مختلف پیشگیری، تشخیص زودرس، درمان و عوارض سرطانهای ژنیکولوژیک
- آموزش Advanced colposcopy (ویژه همکاران ژنیکولوژیست – انکولوژیست)
- ارایهی جدیدترین مطالب در زمینه عفونت HPV، درمان و پیشگیری بیماران
- ارایهی مقالات برتر از مجلات معتبر ژنیکولوژی – انکولوژی دنیا (سال ۲۰۱۷)
- مراسم اختتامیه با قدردانی از اساتید پیشکسوت و پژوهشگران نمونه
با تشکر از حضور فعال شما در این کنگره امیدواریم با انتقال دانش و تجربه به یکدیگر در ارایهی بهترین خدمات به بیماران عزیزمان گامی برداریم.
رئیس کنگره: دکتر نادره بهتاش
دبیرعلمی برنامه: دکتر طاهره اشرف گنجویی
دبیر اجرایی: دکتر میترا محیط
مسئول امور بین الملل: دکتر ستاره نصیری
با همکاری: دکتر اکرم قهقایی، دکتر الهام شیرعلی
کارشناس کنگره: سمیه پناهی
آی تی و طراحی وب: مهندس حسین چایچی
با یاد ایزد منان
هشتمین کنگره سالانه انجمن علمی سرطانهای زنان ایران را به یاری خداوند مهربان و همکاری شما عزیزان در تاریخ ۱۲ تا ۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ در بیمارستان فرهیختگان تهران برگزار مینماییم. نتایج آخرین تحقیقات در سال ۲۰۱۷ نشان میدهد که هر فرد فعال جنسی، تقریباً یکبار در طول عمر به عفونت HPV، مبتلا میشود. لذا بر آن شدیم که در این کنگره به صورت مبسوط به HPV پرداخته شود. با تشکر از حضور فعال شما در این کنگره امیدواریم با انتقال دانش و تجربه به یکدیگر در ارایهی بهترین خدمات به بیماران عزیزمان گامی برداریم.
دکتر طاهره اشرف گنجویی
دبیر علمی هشتمین کنگره انجمن علمی سرطان های زنان ایران
انجمن علمی سرطان های زنان ایران
با همکاری:
دانشگاه علوم پزشکی تهران
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
دانشگاه علوم پزشکی ایران
دانشگاه آزاد اسلامی
انجمن متخصصین زنان و مامایی ایران
انجمن مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی ایران
انجمن علمی کولپوسکوپی و پاتولوژی ایران
بیمارستان بهمن
بیمارستان خاتم الانبیا
بیمارستان فرهیختگان
” کمیته علمی هفتمین کنگره انجمن علمی سرطان های زنان ایران “
(به ترتیب حروف الفبا):
دکتر آذر احمدزاده، دکتر ستاره اخوان، دکتر حمید اخیانی، دکتر محمد مهدی ادیب، دکتر حشمت الله ازهر، دکتر عبدالرسول اکبریان، دکتر محسن اسفندبد، دکتر طاهره اشرف گنجویی، دکتر طاهره افتخار، دکتر آزاده اکبری، دکتر سهیلا امینی مقدم، دکتر نرگس ایزدی مود، دکتر اشرف آلیاسین، دکتر فرناز آموزگار هاشمی، دکتر هاله آیت الهی، دکتر محمدرضا بابایی، دکتر نادره بهتاش، دکتر فریبا بهنامفر، دکتر علی بیداری، دکتر مهتاب بیرانوندی، دکتر مهناز پاک نیت، دکتر مریم پوررضا، دکتر علی پوریاسین، دکتر افسانه تهرانیان، دکتر مهری جعفری شبیری، دکتر فاطمه چراغی، دکتر عبدالرحیم حزینی، دکتر ملیحه حسن زاده مفرد، دکتر مریم السادات حسینی، دکتر محمد خانی، دکتر ناهید خداکرمی، دکتر دوایی، دکتر حمیدرضا دهقان، دکتر تقی رازی، دکتر مریم رحمانی، دکتر نعمت الله رستمی، دکتر امید رضایی، دکتر میترا رفیع زاده، دکتر زهرا رئوفی، دکتر فیروزه رئیسی، دکتر مهرانگیز زمانی، دکتر سهیلا سرمدی، دکتر سعید سلیمی، دکتر منیژه سیاح ملی، دکتر زهره شاهوردی، دکتر شهرزاد شیخ حسنی، دکتر الهام شیر علی، دکتر زهرا صراف، دکتر سید محمود طباطبایی، دکتر مرتضی طباطبایی فر، دکتر مامک طهماسبی، دکتر ملیحه عرب، دکتر مسعود عضدی، دکتر مرتضی عطری، دکتر خدیجه علمی زاده، دکتر عباس علی بخشی، دکتر سوده غفوری فرد، دکتر فرح فرزانه، دکتر فرشته فکور، دکتر مهران قادری، دکتر فاطمه قائم مقامی، دکتر مجتبی قدیانی، دکتر پرویز قره خانی، دکتر اکرم قهقائی، دکتر مریم کاشانیان، دکتر زهره کاظمی، دکتر سامیه کریمی، دکتر مژگان کریمی زارچی، دکتر بیتا کلاغچی، دکتر علیرضا کلانتر معتمد، دکتر محمدرضا کلانتر معتمد، دکتر شیرین گودرزی، دکتر معصومه گیتی، دکتر میترا محیط، دکتر میترا مدرس گیلانی، دکتر پروین مصطفی قره باغی، دکتر مهروز ملک، دکتر مژده ممتحن، دکتر پروین منصوری، دکتر اعظم السادات موسوی، دکتر مزدک مومنی، دکتر اعظم السادات مهدوی، دکتر مریم میرزایی مقدم، دکتر نیلی مهرداد، دکتر صفا نجفی، دکتر زینب نظری، دکتر فاطمه نیلی، دکتر افسانه واسعی، دکتر مریم واعظی، دکتر مرضیه وحید دستجردی، دکتر شیوا وحیدی، دکتر راضیه السادات هاشمی، دکتر فیروزه السادات هاشمی، دکتر پرویز هنجنی، دکتر فریبا یارندی، دکتر زهره یوسفی
” کمیته اجرایی هفتمین کنگره انجمن علمی سرطان های زنان ایران “
دکتر ستاره اخوان
دکتر سهیلا امینی مقدم
دکتر نادره بهتاش
دکتر ملیحه حسن زاده
دکتر فرح فرزانه
دکتر اکرم قهقایی نظام آبادی
دکتر زهره کاظمی
دکتر مژگان کریمی زارچی
دکتر اعظم السادات موسوی
دکتر زینب نظری
دکتر فریبا یارندی
سمیه پناهی
حسین چایچی
احد قندچی
ساناز ولدخانی
خلاصه مقالات هفتمین کنگره سرطان های زنان ایران
” فهرست مقالات سخنرانان “
۱٫ آموزگار هاشمی فرناز
۲٫ جعفری شبیری مهری
۳٫ حسن زاده ملیحه
۴٫ رضایی امید
۵٫ عرب ملیحه
۶٫ قائم مقامی فاطمه
۷٫ کریمی زارچی مژگان
۸٫ گودرزی شیرین
۹٫ یارندی فریبا
۱٫ چالش های درمان اجوانت در کانسر آندومتر
دکتر فرناز آموزگار هاشمی
دانشیار گروه رادیوتراپی انکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده
سرطان آندومتر از جمله سرطان های شایع بخصوص در کشورهای پیشرفته میباشد که علیرغم آمار رو به افزایش آن ۸۰% موارد بیماران در مراحل اولیه مراجعه می کنند .درمان اصلی این سرطان جراحی شامل برداشتن رحم و تخمدان و ارزیابی لنف نودهای لگن می باشد. اما غالباً بدنبال جراحی و به جهت تعیین ریسک گروه بیماری و درمان تکمیلی پزشک را دچار چالش تصمیم گیری میکنند. بطور کلی بدنبال جراحی بیماران به دو گروه کلی Early stage شامل Stage I, II و Advance stage که عمدتاً شامل Stage III می باشد تقسیم میشوند.
بیماران low Risk شاملstage IA (بدون تهاجم به میومتر یا تهاجم به کمتر از ۵۰% ضخامت میوتر) گرید I و II بطور روتین نیاز به اجوانت تراپی ندارند. اما در حضور ریسک فاکتورهای دیگر مثل سن بالا و تهاجم لنفواسکولر LVI بیمار در گروه low- Intermediate Riskقرار می گیرد با اینکه همچنان تحت نظر گرفتن بیمار بدون هیچ درمان اضافی یک انتخاب قابل قبول است اما در بیشتر مراکز در این گروه تمایل به براکی تراپی واژن میباشد. در موردstage IA اما گرید III بیمار High-intermediate است که بسته به نوع جراحی باید بین رادیوتراپی لگن یا براکی تصمیم گیری کرد.
در بیماران stage IB (تهاجم به بیش از ۵۰% ضخامت میومتر) ریسک عود لگن در گرید I 2% و در گرید II 6% می باشد. براساس مطالعه PORTEC II براکی تراپی واژن بدلیل پایین بودن عود لگن در گرید I و II کافی است. اما در stage IBگرید III حتی در مواردیکه لنف نودهای لگن منفی است بدلیل بالاتر بود شانس عود در لگن رادیوتراپی لگن توصیه می شود. مگر مواردی از این گروه با ریسک کمتر مثل بیماران جوان و لنفوراسکولر منفی که می شود فقط کاندید درمان اینتراواژینال شوند.
در بیماران stage II (درگیری استرومای سرویکس) براساس سایر فاکتورهای عود مثل عمق تهاجم به میومتر، گرید تومور، تهاجم لنفوراسکولر و سن بیمار باید بین دو روش رادیوتراپی لگن و یا براکی تراپی واژن یکی و ندرتا هر دو را انتخاب کرد.
کموتراپی اجوانت بهطور روتین stage I, II توصیه نمیشود. اما براساس مطالعه GOG در موارد high risk early stage کموتراپی می تواند در کنار براکی تراپی جایگزین پرتودرمانی تمام لگن شود.
چنانچه در بسیاری مراکز معتبر دنیا رادیوتراپی اینتراواژینال همراه با کموتراپی به موارد stage IB گرید III و stage II گرید III توصیه میشود.
بیماران stage III: گروه هتروژنی میباشند و باید بطور individual درمان شوند. مطالعات زیادی در این گروه وجود دارد که از پرتودرمانی، شیمی درمانی به تنهایی و توام استفاده شود و هیچکدام نتوانسته بهبود سوروایول را در بیماران نشان دهد. سوال اصلی در این گروه بهترین ترکیب درمان های اجوانت از نظر زمان بندی می باشد. براساس گزارش MSKCC, GOG این گروه را براساس ۳ فاکتور تهاجم به میومتر بیش از ۵۰%، سیتولوژی پریتوئن مثبت و ساب تاپ هیستولوژی (clear all و پاپلری سروز) می توان تقسیم بندی کرد.
بیماران stage III که دو ریسک فاکتور بالا بهخصوص سیتولوژی مثبت پریتوئن دارند، بهتر است ۶ کورس شیمیدرمانی (تاکسول + کربوپلاتین) دریافت کنند. پرتودرمانی در این گروه از فیلدهای محدود لگن تا فیلدهای وسیع تر pelvic / extended متغیر بوده و تکنیک های نوین مثل IMRT (Intensity Modulated RadioTherapy) ارجح می باشد.
آدرس پست الکترونیکی: fahashemi@yahoo.com
۲٫ سرطان های غیر اپی تلیال تخمدان
دکتر مهری جعفری شبیری
استاد گروه انکولوژی زنان، مرکز تحقیقات سلامت باروری زنان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
چکیده
سرطان های غیر اپی تلیال تخمدان در حدود ۱۰% کل سرطان های تخمدان را تشکیل میدهند. این سرطان ها انواع مختلف دارند از قبیل : ژرم سل تومورها، سکس کورد استرومال تومورها، کارسینوم های متاستاتیک به تخمدان و انواع نادر دیگری مثل سارکوم تخمدان.
ژرم سل تومورهای بدخیم: از ژرم سل های پریموردیال تخمدان مشتق میشوند و شامل انواع مختلف دیس ژرمینوم و نان دیس ژرمینوم (تراتوم ایماچور، کارسینوم سلول امبریونال، یولک ساک تومور، کوریوکارسینوم غیرحاملگی، پولی امبریوما) و تومورهای مخلوط ژرم سل میباشند. این تومورها با اینکه سریعاً رشد مییابند ولی اکثر بیماران در Stage IA بیماری تشخیص داده میشوند. تومورمارکرهای تولید شده توسط انواع تومورها شامل:
Hcg: امبریونال کارسینوم، کوریوکارسینوم، ژرم سل تومورمخلوط و بعضی دیس ژرمینومها
AFP: اندودرمال سینوس تومور، امبریونال سل کارسینوم، پلی امبریوما، تومورهای مخلوط ژرم سل، بعضی تراتوم ایماچور
LDH: دیس ژرمینوم
ژرم سل تومورهای بدخیم مطابق FIGO همانند تومورهای اپی تلیال بایستی تحت تجسس کامل شکم با مرحله بندی جراحی (برای مراحل اولیه بیماری) و جراحی کاهنده سلولی (برای بیماری متاستاتیک ) قرار گیرند. در بسیاری از بیماران مرحله I میتوان جراحی کونسرداپنو برای حفظ باروری به جای TAH+BSO انجام داد. تومورهای بدخیم ژرم سل به کموتراپی بر پایه Platinum بسیار حساس میباشند بنابراین کموتراپی روتین به بسیاری از بیماران به جز IB یا Stage IA دیس ژرمینوم و Stage IAگرید ۱ تراتوم ایماچور داده میشود. رژیم رمانی ارجع شامل bleomycin ، etopside و cisplatin (BEP ) میباشد.
تومورهای سکس کورد استرومال تخمدان: نادر هستند و فقط ۱٫۲% کل سرطان های اولیه تخمدان را تشکیل می دهند. برعکس تومورهای اپی تلیال، بیشتر بیماران در مراحل اولیه بیماری تسشخیص داده می شوند. انواع مختلف این تومورها شامل گرانولوزاسل ، فیبروما- تکوما و سرتولی لیدیک تومورها میباشند. گرانولوزا-استرومال سل تومورها شامل تومور سلولهای گرانولوزا، تکوما و فیبروما میباشد که ۷۰% کل تومورهای سکس کورد استرومال تخمدان ها را تشکیل میدهند.
گرانولوزا سل تومورها: قدرت ایجاد متاستاز دارند و شایعترین نوع تومورهای سکس-کورد استرومال هستند و ۲ تا ۵% بدخیمیهای تخمدان را تشکیل میدهند. این تومورها استروژن و یا پروژسترون تولید کرده و علائم مربوط به هیپراستروژنسیم را ایجاد میکنند. بیوپسی اندومتر قبل از جراحی توصیه میشود. مفیدترین تومورمارکر آنها Inhibin میباشد. این تومورها مطابق FIGO مرحله بندی جراحی میشوند. برای بیماران Stage IA خواهان حفظ باروری، افارکتومی یک طرفه به تنهایی توصیه میشود. یک دوره کموتراپی کمکی بر پایه پلاتینیوم (BEP)برای تمام بیماران با Stage IC تا Stage IV بعد از جراحی توصیه می شود. رایجترین رژیم درمانی ترکیبی BEP میباشد. سایر رژیمهای درمانی جایگزین شامل: اتوپساید+سیس پلاتین(EP)، سیکلوفسفاماید+دوکسوروبایسین+سیس پلاتین(CAP)، پکلی تکسل+کاربوپلاتین و داروی پلاتینیوم به تنهایی.
آدرس پست الکترونیکی: jafarimehri@yahoo.com
۳٫ شخیص افراد پر خطر در معرض سرطان آندومتر
ملیحه حسن زاده
دانشیار زنان، فلوشیپ انکولوژی زنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیمارستان قائم (عج)
چکیده
مقدمه: سرطان اندومتر یک بیماری هورمونال است. فاکتورهایی که منجربه افزایش سرطان آندومتر میشود ناشی از عدم تعادل هومونال در بدن است. تخمدانها دو هورمون اصلی استروژن و پروژسترون را تولید میکنند. تغییر در بالانس هورمونال باعث تغییر در آندومتر میشود. شروع قاعدگی قبل ۱۲سال یا منوپوز دیررس، زنانی که هرگز حاملگی نداشته اند، افزایش سن، چاقی، هورمونالتراپی برای سرطان سینه، سندرم سرطان کولورکتال نان پولیپوز ارثی همراه با افزایش بروز سرطان رحم همراه است.
آدرس پست الکترونیکی: hasanzademofradm@mums.ac.ir
۴٫ PARP inhibitors کانسرتخمدان
دکتر امید رضایی
فوق تخصص هماتولوژی انکولوژی دانشگاه علوم پزشکی زابل
چکیده
کانسر تخمدان پنجمین کانسر شایع در بین زنان در کشورهای پیشرفته میباشد. بسیاری از بیماران کانسرتخمدان در برخی یک سال از درمان عود کرده و دچار پیشرفت بیمار می شوند. به همین خاطر نیاز مبرمی به یافتن درمان های جدید وجود دارد. در نیمی از بیماران کانسر سروز high grade، نفعی از homologous recombination repair که اغلب توسط توسط موتاسیون های BRCA1 و BRCA2 ایجاد می شوند، وجود دارد.
PARP inhibitors برای غلبه بر این نقص طراحی شده اند. Olaparib از این گروه دارویی در حال حاضر از اروپا برای این منظور مورد استفاده قرار می گیرد. در اروپا Olaparib برای استفاده در بیماران کانسر تخمدان دارای موتاسیون BRCA به صورت ذیل تایید شده است: برایmantononcetreatmenr در بیماران بزرگسال دچار high grade سروز عود کرده حساسی به پلاتینیوم دارای موتاسیون BRCA در کانسر تخمدان به فالوپ یا پریتونئال اولیه که حداقل پاسخ نسبی به کموتراپی بر پایه پلاتینیوم داده باشد. مطالعات متعددی درباره نقش Olaparib در ترکیب با کموتراپی و سایر داروها انجام شده یا درحال انجام است:
در یک بررسی ترکیب Olaparib با کموتراپی و سپس ادای آن به صورت maintenance با کموتراپی مقایسه شد (در بیماران کانسر سروز high grade که عود کرامو حساسی یه پلاتینیوم می باشند.) بیمارانی که موتاسیون BRCA داشتند سود بیشتری در PFS و زمان لازم تا درمان بعدی از ترکیب کموتراپی با Olaparib نسبت به کموتراپی تنها براند.
در یک مطالعه فاز دو در بیماران کانسر سروز تخمدان عود کرده و حساس به پلاتینیوم، استفاده از Olaparib به صورت maintenance باعث افزایش PFS ، خصوصاً در بیماران دارای موتاسیون BRCA شده است.
در بررسی دیگری ترکیب Olaparib با cediranib با Olaparib تنها در بیماران عود کرده ی کانسر تخمدان حساس به پلاتینیوم مقایسه شد.( cediranib از دسته ی داروییAnNVE6FR است.)
در بیماران دریافت کننده ی ترکیب در دارو PFS بیماران (۷/۱۷ماه) و در بیماران دریافت کننده ی و loporib به تنهایی ۹ماه بود. مشکل بزرگ در ترکیب این دو دارو میزان بالای عوارض داروئی (خستگی، اسهال ویلیرتانسیون) بود که نیازمند توجه ویژه است.
آدرس پست الکترونیکی: Omid55r@yahoo.com
۵٫ اداره زنان جوان مبتلا به کنسر آندومتر
دکتر ملیحه عرب
متخصص زنان، فلوشیپ سرطانهای زنان، استاد ژنیکوانکولوژی، بیمارستان امام حسین. دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
چکیده
کانسر آندومتر شایع ترین بدخیمی ژنیکولوژیک در کشورهای غربی است که معمولاً در سن بعد از یائسگی تشخیص داده میشود. سن متوسط تشخیص کانسر آندومتر ۶۱سال است. رویکرد استاندارد در زنانی که تشخیص کانسر آندومتر داده میشود TAH-BSO ارزیابی غدد لنفاوی و بررسی بیماری خارج رحمی است. موارد جدید آن ۱۴-۲% در زنان زیر ۴۵ سال گزارش میشود. در این گروه زنان جوان تر به علت احتمال تمایل به حفظ باروری با توجه به تاخیر در بارداری در کشور های توسعه یافته درصد رو به افزایش از نولی پاریته وجود دارد. اکثریت موارد کانسر آندومتر در مرحله اولیه تشخیص داده میشوند. درمان کنسرواتیو بیماران جوان کانسر آندومتر یک انتخاب مناسب است به شرطی که باروری کامل نشده باشد. معیار مناسب بالینی شامل موارد زیر است:
۱-هیستولوژی well-diff باشد.
۲-عدم تهاجم به میومتر
۳-عدم انتشار خارج رحم یا لگن ولنفاتیک های پره آئورت.
۴-عدم وجود کانسر همزمان تخمدان.
۵-بیماران باید همه خطرات و فواید این رویکرد کنسرواتیو را بدانند.
۶-درمان جراحی استاندارد پس از تکمیل باروری انجام میشود. در زنانی که تمایل به حفظ باروری دارند شایعترین رویکرد درمان پروژستینی و تعویق هیسترکتومی تا تکمیل باروری میباشد.
در درمان کنسرواتیو کانسر آندومتر که تحت پروژسترونتراپی قرار میگیرند هر ۶-۳ ماه نمونهگیری آندومتر انجام میشود. اگر نمونه آندومتر خوشخیم یا هیپرپلازی بدون آتیپی باشد رمیسیونCR) ) تلقی میشود که پس از آن نیز هر سه ماه نمونهگیری آندومتر انجام میشود.
پس از CR: تکرار بیوپسی هر شش ماه تا وقتی که دو بیوپسی سریال تداوم CR را نشان دهند.
پس از دو بیوپسی کهCR را نشان بدهند فقط در صورت خونریزی غیرطبیعی بیوپسی میکنیم.
اگر ۱۸-۱۲ ماه پس از شروع درمان پروژسترون CR وجود نداشته باشد در اکثر موارد ما هیسترکتومی میکنیم. پس از تکمیل باروری ، حتی اگر تومور پسرفت کرده است توصیه به هیسترکتومی می کنیم.
مواردی که ما پیشنهاد BSO می کنیم:
۱-کانسر آندومتر Persistent ۲-عود کانسر آندومتر ۳-عوامل خطر کانسر تخمدان(سندروم lynch )
از آنجا که این حالت غیرشایع است، مدارک مبنی بر آنالیزهای گذشته نگر است و لذا لازم است مطالعات چندمرکزی آیندهنگر انجام شود.
آدرس پست الکترونیکی: drmarab@yahoo.com
۶٫ اداره جراحی های ناقص در سرطانهای ژنیكولوژيك
دکتر فاطمه قائم مقامی
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، ژنیکولوژیست- آنکولوژیست
چکیده
با وجود پيشرفتهاي اخير در تكنولوژي، هنوز مرحلهبندي جراحي مهمترين فاكتور پروگنوستيك در كانسرهاي ژنیكولوژيك است. چرا كه مرحلهبندي جراحي در تمام سرطانهاي ژنیكولوژيك بجز سرطان گردن رحم، بايد انجام شود. مزیت انجام مرحلهبندي جراحي آنست كه باعث برنامهريزي صحيح انجام درمان كمكي بعد از جراحي ميشود كه در روي بقاي عمر تاثيرگذار است.
وقتي كه مرحله بندی جراحي بطور كامل انجام نشود نه تنها باعث ميشود كه بيمار درمان لازم بعد از جراحي را دريافت ننمايد بلكه در بعضي موارد منجربه انجام درمان كمكي غيرلازم هم ميشود. به اين جهت جراحي به منظور مرحلهبندي مجدد بايد در تمام بيماران با جراحیهای ناقص انجام شود. ولي بايد ريسك موربیدیتی همراه با جراحي مجدد به منظور مرحلهبندي جراحي در نظر گرفته شود. اين جراحي مرحلهبندي باعث برنامهريزي صحيح درمان کمکی ميشود. در اين سخنراني، جراحيهاي ناقص در سرطانهاي زنان و درمان آن مورد بحث قرار ميگيرد.
آدرس پست الکترونیکی: ftghaemmagh@yahoo.com
۷٫ جدیدترین گایدلاین های غربالگری سرطان سرویکس
دکتر مژگان کریمی زارچی
فلوشیپ انکولوژی زنان. دانشیاردانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
چکیده
سرطان سرویکس جزء شایعترین سرطانهای ژنیکولوژیک در کشورهای درحال توسعه میباشد، درحالیکه این سرطان قابل پیشگیری بوده و بهراحتی در مراحل پیش زمینه بدخیمی قابل شناسایی و درمان است. سازمان جهانی بهداشت، واکسن را به عنوان غربالگری اولیه در دختران ۹-۲۶ سال و همچنین پسران توصیه کرده است و در کنار واکسن HPV DNA typing، به عنوان غربالگری اولیه، وارد مقوله اسکرینینگ شده است، بطوریکه در کشورهای اروپایی از سنین ۳۰ و ۳۵ سال با فاصله ۵سال یکبار HPV typing انجام و درصورت مثبت بودن آن از نظر فرم پرخطر، کولپوسکوپی و پیگیریهای بعدی توصیه میشود و همین برخورد در آمریکا از سنین ۲۵ و ۳۰سال پیشنهاد میشود.
پاپ اسمیر در کشورهای اروپایی و امریکا بروش liquid based به عنوان اسکرینینگ ثانویه از سنین۲۱سال یا ۳سال پس از اولین نزدیکی بکار میرود که البته اخیراً در سنین ۲۵سال به بالادر امریکا و ۳۰سال به بالا در اروپا جای خود را به غربالگری اولیه با HPV typing داده است. میزان خطای تشخیص پاپ اسمیر سنتی باعث شده که جهت کاهش منفی کاذب و جلوگیری از تشخیص و درمان بیش از حد مورد نیاز به دلیل پاپ اسمیر ASCUS ،بررسی HPV typing درخواست می شود. همچنین بررسی انکلوزیونهای E6 و E8 نیز در مواردHPV مثبت جهت ردیابی موارد پابرجایHPV میتواند برای درمان به موقع و پیشگیری از درمانهای غیرضروری استفاده شود. همچنین در موارد CIN2 نیز که برخورد بعدی و مدت زمان پیگیری پس از آن چندان دقیق مشخص نیست، HPV typing و جدا کردن موارد پرخطر و درمان موارد خاص بهتر از کولپوسکوپی به تنهایی است.
کلمات کلیدی: سرطان سرویکس، پیشگیری، روشهای جدید، گایدلاین
آدرس پست الکترونیکی: Drkarimi2001@yahoo.com
۸٫ اخبار سرطان تخمدان ( گزارش کوتاه از بهترین و جدیدترین مقالات سرطان تخمدان)
دکتر شیرین گودرزی
فلوشیپ انکولوژی زنان
چکیده
سرطان تخمدان، چالش برانگیزترین بیماری، در بین سرطان های دستگاه تناسلی زنان به شمار می رود. هر چند نسبت به سایر سرطان های زنان، شیوع آن کمتر است اما بیشترین مرگ و میر را در بین سرطان های ژنیکولوژیک را به خود اختصاص داده است. از طرفی میزان مرگ و میر پنج ساله سرطان تخمدان را بسته به مرحله بیماری و انواع مختلف هیستولوژیک آن تا حدودی می دانیم. برای مثال ۹۰درصد برای مرحله یک و فقط ۱۷ درصد برای مرحله چهار. اما در خصوص مرگ و میر کوتاه مدت پس از تشخیص سرطان تخمدان اعداد و ارقام و عوامل خطر به چه صورت خواهد بود؟ با توجه به اینکه سرطان تخمدان به علت ماهیت آن، اغلب در مراحل پیشرفته تشخیص داده می شود و اغلب در افراد مسن و نیز زنانی که به سایر مشکلات طبی مبتلا هستند رخ میدهد، لذا بررسی و آگاهی از علل و میزان مرگ و میر کوتاه مدت ایشان پس از تشخیص ( زیر یکماه، زیر سه ماه ، زیر یکسال) مهم مینماید. از این رو، چنانچه شما علاقمند به دانستن میزان مرگ و میر کوتاه مدت پس از تشخیص سرطان تخمدان و همچنین عوامل خطر آن میباشید و البته سلامت بیماران و زنان جامعه و انتخاب بهترین استراتژی برای درمان ایشان، پراهمیت است، با کمال احترام از شما برای شرکت در جلسه بحث و تبادل نظر مربوط به اخبار تومور تخمدان که بر اساس جدیدترین و معتبرترین مقالات است، دعوت به عمل می آید.
آدرس پست الکترونیکی: shirin.goodarzi@gmail.com
۹٫ به عنوان روش منفرد غربالگری سرطان سرویکسHpv testing7.
دکتر فریبا یارندی، دکتر مونا محسنی
فلوشیپ انکولوژی زنان
چکیده
تا سال ۲۰۱۲ روش غربالگری سرطان سرویکس به صورت انجام تست پاپ اسمیر به روش سنتی سالیانه و روش بر پایه مایع هر دوسال یکبار بوده که در صورت سه سال متوالی منفی به صورت هر سه سال یکبار خواهد بود. در (HPvtesting +pap smear) cotesting پس از آن در سال ۲۰۱۲ روش غربالگری به صورت پیشنهاد پایان ۳۰ سالگی هر ۵ سال یکبار و یا همان روش مرسوم پاپ اسمیر هر سه سال یکبار تغییر کرد .در سال ۲۰۱۴ ،ASCCP تست cobas را به عنوان تست منفرد برای غربالگری سرطان سرویکس تایید کرد که در صورت نرمال بودن هر سه سال یکبار تکرار می شود در این سخن رانی به بررسی منابع موجود و مطالعات صورت گرفته در مورد انتخاب HPV testing به عنوان روش منفردغربالگری سرطان سرویکس پرداخته شد.
آدرس پست الکترونیکی: yarandi_f@yahoo.com
فهرست ارائه دهندگان مقالات به صورت پوستر:
- ابولقاسمی مرضیه
- اصفهانی محمدرضا
- افشار محمد
- اقبال رضا
- اکبری محمدتقی
- امینی مقدم سهیلا
- انصاری معصومه
- آکوچکیان مهدیه
- آیتی صدیقه
- بختیاری الهه
- بوستان آراد
- پیمان اکرم
- پورآذر لیلا
- پورعلی لیلا
- تالانه ساسان
- ترکمن شیرین
- جانثار حسینی لیلا
- جعفري شبيري مهري
- جلالی مریم
- جمشیدی فرخنده
- حاجیان سپیده
- حسنی فاطمه
- حشمت فرحناز
- خاکبازان زهره
- خداوردی سپیده
- دشتی فروزنده
- رشیدیان بهاره
- روح پرورزاده نسیم
- سرلک عاطفه
- سرمدی سهیلا
- شجاعی مهرانه
- شیرازی محبوبه
- شیرعلی الهام
- شیروانی آمنه
- صیادی رکسانه
- طاهرخانی سکینه
- عابدینی مریم
- عارضی پرستو
- عیسایی ستاره
- غفوری هوشیار
- فتحی معروفی نازیلا
- فکور فرشته
- قهقائی نظام آبادی اکرم
- کاتبی مریم سادات
- کریمی ساره
- کریمی فاطمه زهرا
- کیانی زهرا
- مجد منوچهر
- مرعشی مریم السادات
- مصطفی قره باغی پروین
- موسوی سیدمهدی
- مولایی معصومه
- میرزاپور لیلا
- نوذری ندا
- نوری بهناز
- یزدانی شهلا
- یونسی مهدیه
- نقش عناصر تنظیمی کوچک ژنتیکی در مراحل مختلف پیشرفت سرطان سینه
مرضیه ابولقاسمی۱، رکسانه صیادی۱*، سامان بهرامی۲
۱ دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه ژنتیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
۲ دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه ژنتیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
چکیده
عناصر غیرکدکنندهی ژنتیکی، miRNA ها، به منظور کاهش بیان پروتئین هدف، بر روی مهار ترجمه و یا هضم mRNA هدف اعمال اثر میکنند. بدین منظور، بیان تغییر یافتهی miRNA های مرتبط با بیماریها و عواقب انواع مختلف سرطان به نحوی بررسی میگردد که تغییرات اختصاصی miRNA بسته به نوع بافت و یا مرحلهی پیشرفت سرطان اختصاصیت نشانگری داشته باشد. این دسته از miRNAها میتوانند بهعنوان ژنهای مهارکنندهی توموری یا حتی انکوژن (OncomiR) در طول پیشرفت سرطان نقش داشته باشند. از این رو بسیاری از miRNA های اختصاصی مربوط به مراحل مختلف سرطان شناخته شده است. در این مطالعه سعی شده تا با بررسی miRNA های اختصاصی تغییر یافته در مراحل مجزای سرطان پستان، نقش آن ها در مراحل مختلف، ژن ها و مسیر های هدف و همچنین اساس مولکولی ساز و کار کلی فرآیند به طور واضح تبیین گردد. از جمله مراحل پیشرفت سرطان میتوان به تکثیر سلولی، رگزایی و تهاجم و متاستاز اشاره کرد؛ به طوری که در هر کدام از این مراحل، miRNA های خاصی اعمال اثر مینمایند. در ابتدا، میتوان به miRNA های انکوژنی موثر در عملکردهای ضد آپوپتوز و تکثیر سلولی اشاره کرد که در حین فرآیند افزایش بیان مییابند. از این میان میتوان به مهمترین آنها miR-9-1 اشاره کرد که ژن مهارکنندهی توموری HES1 را در سرطان پستان هدف میگیرد. در مرحله ی بعد، رگزایی بهعنوان یک قدم حیاتی برای رشد تومور محسوب میشود که منجربه شکلگیری عروق خونی جدید در بافت میگردد. با وجود اینکهmiRNA های بسیاری در تنظیم این مرحله نقش دارند، miR-126 با هدفگیری ژن VEGF نقش اساسی را در این مرحله ایفا میکند. در نهایت، متاستاز بهعنوان نگران کنندهترین مرحله در پیشرفت سرطان شناخته شده که اغلب میتواند منجربه ضعف و مرگ بیماران سرطان پستان شود. حضور miR-10a در این مرحله اختصاصی بوده و با هدفگیری و ممانعت از بیان ژن TIMP3 و ژن مهارکنندهی توموری Pdcd4 زمینهی پیشرفت و متاستاز تومور سرطانی را محیا می کند. مبنی بر مندرجات مختصر یاد شده، و همچنین با لزوم توضیحات بیشتر در اصل ارایه، روشن است که miRNA های اختصاصی در مراحل مختلف توموری، در پیشرفت سرطان پستان نقش بسزایی دارند.
کلمات کلیدی: MiRNA، سرطان پستان، رشد تومور، پیشرفت سرطان، ژن هدف
آدرس پست الکترونیکی: abolghasemi@stu.sku.ac.ir
- ریسک فاکتورهای گذار تغذیهای در ایجاد یا کنترل سرطان سینه
محمدرضا اصفهانی
گروه تغذیه بالینی، دانشکده علوم پزشکی، واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران
چکیده
مقدمه و هدف: سرطان سینه دومین سرطان شایع در سطح جهان و شایعترین سرطان در خانمها است. عوامل خطر متعددی برای این بیماری مولتی فاکتوریال مفروض است که میزان ارتباط یا برهمکنش آنان مبهم است. در این بین عوامل تغذیهای باتوجه به تغییرات سریع در صنعت و عادات غذایی مردم جهان به دلیل جهانی شدن در عصر حاضر از اهمیت خاصی برخوردارگشته و درصورت شناخت این عوامل میتوان از بروز سرطان در افراد معرض خطر جلوگیری کرد. در این تحقیق سعی بر آن شده است تا عوامل تغذیهای مؤثر در گذار تغذیهای مانند تغییرات ژنتیکی و بیان ژن سلولی و در نتیجه آن سرطان پستان مورد بررسی قرار گیرد.
روش مطالعه: در تحقیق حاضر با استفاده از کلیدواژههای مرتبط به بررسی اثر عوامل تغذیهای درگذار تغذیهای جهان بر روی سرطان سینه در یک بازه زمانی ۲۰ ساله و با استفاده از منابع پایگاههای علمی پرداخته شده است.
یافتهها: با توجه به افزایش سالانه ۷۰۰۰ بیمار در ایران افزایش رو به رشد سرطان سینه با عادات غذایی ارتباطی معنیداری نشان داد به طوری که مصرف الکل، چربیهای اشباع و غیراشباع، افزایش مصرف کربوهیدراتهای ساده، کمبود برخی از ویتامینها (A,D) و مواد معدنی نظیر فولات به خصوص در زنان ۵۵-۳۵ سال و با توجه به زمان قبل و یا بعد از یائسگی از ریسک فاکتورهای این گذار تغذیهای است.
بحث ونتیجه گیری: تغییر الگوی غذایی ایرانیان در طول سالهای اخیر و گذر از بافت شرقی به فرهنگ غربی و افزایش الگوی غذایی ناسالم ارتباط مستقیمی را با افزایش خطر سرطان پستان نشان میدهند.
کلمات کلیدی: سرطان سینه، گذار تغذیهای، درمان، پیشگیری
آدرس پست الکترونیکی: rezaesfehani73@yahoo.com
- بررسی ملاحظات اقتصادی ۲روش درمانی پروتونتراپی و فوتونتراپی در درمان سرطان زنان
محمد افشار۱، علی ابراهیمی۱، هانیه توسلی۲
۱ کارشناسی ارشد، تحصیلات تکمیلی و فناوری پیشرفته کرمان
۲ کارشناسی فیزیک، دانشگاه خواجه نصیر
چکیده
همان گونه که مراکز درمان پرتو پروتونی بیشتر در حال ساخت است و بیماران بیشتری با درمان پرتو پروتونی در حال معالجه هستند، این نیز مهم است که پیامد های اقتصائی پرتو پروتونی بررسی شود. اگر چه درمان پرتو پروتونی در مقایسه با فوتون، گرانبها تر و پرهزینه تر است؛ صرفه جویی در هزینه از طریق پرتوافکنی کمتر به بافت های نرمال در درمان پرتو پروتونی درمقایسه با فوتون قابل تامل است.لاندوست و همکاران، از موسسهی کارولینزک صرفه اقتصادی مدیریت درمان مدیولوبلاستومای اطفال را با درمان پرتو پروتونی با استفاده از مدل شبیه سازی مارکوو ارزیابی کردند. آنها صرفه اقتصادی پروتون را با فوتون استاندارد مقایسه کردند. هنگامی که محققین تمامی اثرات نامطلوبی را که پرتو افکنی مداوم و فزاینده در اطفالی که تحت درمان قرار گرفته بودند را بر شمردند، پی بردند که درمان پرتو پروتونی باعث کاهشی درحدود $۲۳۶۰۰ در هزینه ها و همچنین افزایش ۶۸ درصدی در معدل کیفی زندگی هر بیمار، درمقایسه با فوتون شده است.آنها دریافتند که در مورد درمان با پرتو پروتونی، کاهش در از دست دادن IQ و کاهش اختلال در هرمون رشد از مهمترین و برجسته ترین عوامل مشارکت کننده در صرفه جوئی در هزینه ها بوده اند. هنگام مقایسه ی هزینه های درمان پرتو پروتونی و فوتونی، علاوه بر هزینههای اساسی سرمایه گذاری در نظر گرفتن چندین متغیر تاثیر گذار دیگر نیز مهم است. نخست اینکه، ما در برآورد صرفه جویی اقتصادی مربوط به کاهش چشمگیر پرتوافکنی بر بافت نرمال به واسطه ی درمان پرتو پروتونی در مقایسه با فوتون به اندازه کافی دقیق نیستیم. انتظار داریم که با این چنین کاهشی در دوز بر جای مانده در بافت نرمال، نیاز به درمان دارویی متاخر، برای درمان اثرات جانبی ناشی از پرتوافکنی غیر ضروری در بافت های غیر درگیر کاهش یابد و همچنین خطر گسترش بدخیمی ثانویه و نیاز متعاقب به درمان سرطان ناشی از تشعشع را بکاهد. علاوه بر این، کنترل موضعی (محلی) بیماران انتخابی را به صورت بالقوه بهبود بخشد. طول عمر یک سیلکوترون میتواند در محدوده سی تا پنجاه سال قرار گیرد که به صورت چشمگیری از طول عمر یک شتاب دهنده خطی بیشتر است.علاوه بر این، اغلب امکانات تولید پروتون چهار، یا بیش از چهار عدد بَی درمانی هستند و در هر روز قادر به درمان تعداد بیشتری از بیماران نسبت به یک شتاب دهنده خطی هستند. بنابراین در درمان سرطان توسط پرتو پروتونی به صورت همزمان، صرفه جوئی در هزینه و هزینه ی بیشتر وجود دارد.
آدرس پست الکترونیکی: m.afshar410@gmail.com
- بررسی اثرات بیولوژیک پروتونتراپی نسبت فوتونتراپی و ارزیابی تفاوتهای این دو روش در درمان سرطان
محمد افشار، علی ابراهیمی
کارشناسی ارشد تحصیلات تکمیلی و فناوری پیشرفته کرمان
چکیده
پروتون دارای اثر بیولوژیکی نسبی متفاوتی نسبت به فوتون است. در پروتون، اصلاح دوز فیزیکی به علت وجود تفاوتهایی در اثر بیولوژیکی نسبی پروتون و فوتون اعمال میگردد. اکثر مراکز درمانی پروتون فاکتور تصحیح ۱٫۱ را استفاده میکنند. معمولاً در کابرد های بالینی، اثر بیولوژیکی نسبی ۱٫۱ برای درمان پرتو پروتونی استفاده میشود. با این وجود عملاً، اثر بیولوژیکی نسبی پرتو پروتون با تغییرات انتقال انرژی خطی تغییر میکند؛ همچنین برای یک پرتو پروتون تک انرژی در حالی که انرژی پروتونها در جهتی که از کانون محدوده نفوذشان دور میشوند، کاهش مییابد، انتقال خطی انرژی افزایش مییابد. در طی طراحی درمان، در صورت ممکن، محدود نمودن یا اجتناب از داشتن یک ساختار نرمال و سالم که در منتهی علیه خارج از کانون محدوده پیمایش واقع شده باشد، دارای اهمیت است. اصطلاحات معادل خاکستر کبالت، معادل خاکستری، اثر بیولوژیکی نسبی خاکستری معمولاً برای بیان اصلاح دوز فیزیکی با اثر بیولوژیکی نسبی استفاده می شود.
آدرس پست الکترونیکی: m.afshar410@gmail.com
- کاربردهای بالینی برگزیده و متداول در درمان سرطان به وسیله پرتو پروتونی
محمد افشار، علی ابراهیمی
کارشناسی ارشد تحصیلات تکمیلی و فناوری پیشرفته کرمان
چکیده
در حدود سال ۱۹۴۶ میلادی، دکتر روبرت ویلسون اصول و بنیان استفاده از پرتو پروتونی را برای درمان سرطان شرح داد. نخستین امکانات تولید پروتون مربوط به لابراتوارهای تحقیقات فیزیک بودند، که به ندرت برای درمان بیماران سرطانی مورد استفاده قرار می گرفتند. لیکن اکنون، امکانات اختصاصی متعددی برای درمان سرطان در اختیار ما وجود دارد. در حال حاضر کابردهای متداول بالینی متعددی برای درمان پرتو پروتونی، از قبیل سرطان پروستات، سرطان ریه سرطان مربوط به اطفال، سرطان سیستم اعصاب مرکزی و چندین نمونه بدخیمی دیگر وجود دارد. در صورت انتخاب صحیح بیماران، درمان به وسیله پرتو پروتونی میتواند باعث کاهش دوز دریافتی بافت های عادی، و اثرات و عوارض جانبی درمان گردد و همچنین گسترش بدخیمی های ثانویه ناشی از پرتو افکنی را نیز کاهش دهد. اگر چه درمان با پرتو پروتونی در مقایسه با پرتو فوتونی دارای هزینه زیاد تری می باشد، ولیکن از نقطه نظر کاهش فساد و امراض ناشی از درمان و همچنین، مخاطرات بدخیمی های ثانویه به صرفه میباشد. کاربرد های بالینی رایج فراوانی برای درمان با پرتو پروتونی در درمان سرطان وجود دارد.به عنوان مثال، غده پروستات درعمق لگن مرد واقع شده است. که دقیقاً در ناحیه خلفی رکتوم، و در ناحیه ی قدامی مثانه قرار گرفته است. در نزدیکی تنگاتنگ غده پروستات، بافت های طبیعی مضاعفی که دارای اجتماع وسیعی از رشته های عصبی-عروقی هستند، بیضه، سر و گردن بخش رانی، استخوان های لگنی و مغز استخوان واقع شده اند. انطباق مضاعف و کاهش دوز سریع تر و شدید تر در درمان به وسیله پرتو پروتونی در مقایسه با پرتو فوتون مزایایی را در درمان غده پروستات به همراه دارد.
آدرس پست الکترونیکی: m.afshar410@gmail.com
- تاثیر مصرف امگا۳ و مصرف امگا۶ در پیشگیری از سرطان پستان
رضا اقبال، مهدی شریفی تبار
دانشجو رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، دانشکده پزشکی
چکیده
مقدمه: سرطان پستان یکی از مهمترین سرطانها مخصوصاً درمیان زنان است که ۲۳% از سرطانها در میان زنان را شامل میشود و موجب مرگ ۷۰% از مبتلایان میشود.
هدف: هدف این مطالعه بررسی اثرات مصرف امگا۳ و امگا۶ و نسبت استفاده از آنها در پیشگیری از سرطان پستان است.
روش ها: در این پژوهش مقالاتی که اثرات امگا۳ و امگا۶ را در پیشگیری از سرطان پستان مورد بررسی قرار میدهند در پایگاههای Medline و Pubmed , Google scholar جستجو شد. از واژه های «سرطان پستان، رژیم غذایی و نسبت امگا۶ به امگا۳ » به عنوان کلیدواژه استفاده شد. پس از مطالعه دقیق ۲۳ مقاله برگزیده، ۱۰مقاله به عنوان مقالات اصلی انتخاب شدند.
یافته ها: مطالعات نشان میدهد نسبت مصرف امگا۶ به امگا۳ به طور نرمال باید بین ۱:۱ تا ۱:۴ باشد، درحالی که در زندگی بیشتر مردم این نسبت به ۱:۱۶ یا ۱:۱۵ میرسد که نشانگر مصرف بیش از حد امگا۶ نسبت به امگا۳ است.
بحث: با توجه به یافتهها، توصیه میشود از منابع مهم امگا۳ مثل ماهی ها مخصوصا ماهی های آب سرد مانند: قزل آلا و شاه ماهی که در مکمل های روغن ماهی هم یافت می شود، استفاده شود. گوشت، لبنیات و روغن های گیاهی مانند روغن ذرت، سویا و آفتابگردان نیز غنی از امگا است.
نتیجه گیری: نسبت بالای امگا۶ به امگا۳ نقش قابل توجهی در ابتلا به سرطان پستان دارد، در حالی که نسبت پایین آن دارای تاثیرات عکس است.
لغات کلیدی: سرطان پستان، رژیم غذایی، مصرف امگا ۳، مصرف امگا ۶، پیشگیری از سرطان
آدرس پست الکترونیکی: reza13740114@gmail.com
- ژن های عامل سرطان پستان خانوادگی در تعدادی از خانواده های non-BRCA1/2 ایرانی
دكترمحمدتقی اکبری، دکتر مژگان عطایی کچوئی
گروه ژنتیک پزشکی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده
سرطان پستان شایعترین تومور بدخیم در زنان با حدود یک میلیون مورد جدید در هر سال در سراسر دنیا است. کمتر از ۳۰-۲۵% زنان بررسی شده مبتلا به سرطان پستان و دارای زمینه خانوادگی دارای جهش بیماریزا در یکی از ژنهای BRCA1 و BRCA2 میباشند. برای بررسی حداقل ۷۰% باقی مانده که تحت عنوان خانوادههای non-BRCA1/2یا BRCAX نامیده می شوند انواع مختلف مطالعات صورت گرفته است که منجربه معرفی ژنهای کاندید متعدد شده است. در ضمن اینکه در طی این مطالعات احتمال وجود الگوهای وراثتی مغلوب در سرطان پستان پیشنهاد شده است.
هدف از انجام این مطالعه جستجوی ژنهای جدید عامل سرطان پستان خانوادگی در تعدادی از خانوادههای non-BRCA1/2 در جمعیت ایرانی با استفاده از معیار ازدواج خویشاوندی بهدلیل ناشناخته بودن حدود ۷۰% از اساس ژنتیکی این بیماری و عدم بررسی الگوی وراثتی مغلوب در این بیماری در مطالعات قبلی بود. در این بررسی پس از انتخاب دقیق خانواده ها بر اساس معیارهای مورد نظر و مستثنی کردن خانواده هایی که دارای جهش در ژنهای BRCA1 ،BRCA2 و CHEK2 بودند در سایر خانوادهها توالییابی اگزوم در کلیه افراد دردسترس خانواده انجام گردید. سپس با بررسی های بیوانفورماتیکی فیلترینگ و الویت بندی ژنهای کاندید صورت گرفته و بررسیهای تکمیلی بر روی این ژنها انجام شد. در این بررسی واریانتهای هموزیگوت با تفکیک ناقص در ارتباط با سرطان پستان در خانوادههای مورد بررسی شناسایی گردیدند. دو ژن اول هر خانواده در الویتبندی از نظر فراوانی آلل مورد شناسایی در آن ژن در یک گروه کنترل سالم ۵۰ نفری مورد بررسی قرار گرفت. این ژنها عبارتند از: NEK11, SMAD9, BRD8, RAPGEF3 ZNF217, HIST3H3 . هیچیک از ۶ واریانت مورد بررسی در هیچ یک از ۵۰ نفر فرد سالم مشاهده نگردید. ژنهای حامل این واریانتها میتوانند بعنوان ژنهای مستعدکننده جدید در سرطان پستان مورد بررسی بیشتر قرار گیرند.
کلمات کلیدی: سرطان پستان خانوادگی، وراثت مغلوب، جمعیت ایرانی، non-BRCA1/2
آدرس پست الکترونیکی: akbarimt@gmail.com
- تغییرات پاپ اسمیر در بتسدا ۲۰۱۴
دکتر سهیلا امینی مقدم۱، مریم رحیمی
۱ استادیار دانشگاه علوم پزشکی ایران، بیمارستان فیروزگر
بدلیل افزایش کاربرد نمونه liquid base و انجام تست همزمان (پاپ و HPV )و نیز به تازگی افزودن تست مقدماتی HPV پرخطر به عنوان گزینه ای جهت انجام غربالگری، تغییراتی در زمینه غربالگری، پیشگیری و درمان سرطان سرویکس ایجاد شده است. چنانچه از HPV به تنهایی به عنوان غربالگری ابتدایی استفاده شود، سیتولوژی سرویکس به عنوان تست واکنش بازتابی و به عنوان تعیین اولویت درمان و بررسی برای موارد HPV غیر از ۱۶ و ۱۸ پیشنهاد میشود. با افزایش میزان واکسیناسیون علیه HPV و بالتبع آن کاهش شیوع ضایعات مربوط به HPV 16,18 تغییر و قضاوت درمورد سیتولوژی سرویکس بسیار متناقض خواهد شد چون که با کاهش شیوع بیماری حساسیت تست نیز کاهش مییابد.
تغییرات مربوط به اصطلاحات و واژگان در بتسدا ۲۰۱۴اندک بوده است.
- گزارش وجود سلولهای به ظاهر خوشخیم اندومتر در سن ۴۵سال و بالاتر(به جای ۴۰سال) نسبت به قبل تغییر یافته است. در مرور مقالات و توافق آراء جهت افزایش ارزش پیشگویی تصمیم به آن شد که گزارش سلولهای اندومتر خوشخیم به زنان ۴۵سال و بالاتر محدود میشود و همزمان انجام ارزیابی سلول اندومتریال فقط در زنان یائسه تاکید شود.
- در مراحل تدوین ۲۰۱۴ طبقه بندی LSIL و HSIL به همان صورت قبلی است و ضایعات LSIL با همزمان سلول اندکی دال بر HSIL درنظر گرفته نمی شود و به این طبقه بندی ۲تایی تاکید دارند.
- از دیگر تغییرات در یافته های غیرنئوپلاستیک که گزارش این موارد اختیاری است، اضافه شده است متاپلازی اسکوآموس، تغییرات کراتوتیک، متاپلازی لوله ای، تغییرات مربوط به حاملگی، آتروفی می باشد.
- در قسمت تغییرات سلولی واکنشی، تغییرات لنفوسیتیک (فولیکولر) سرویسیت اضافه شده است.
- در قسمت ارگانیسم ما تغییرات سلولی منطبق بر HSV و تغییرات سلولی سازگار با CMV اضافه شده است.
آدرس پست الکترونیکی: Dr_aminimoghaddam@yahoo.com
- بررسی میزان آگاهی خانمهای واجد شرایط از اهمیت انجام خود آزمایی پستان و لزوم آموزش آن در مراکز بهداشتی درمانی تبریز در سال ۹۳
معصومه انصاری، فاطمه محمدی، مینو برادران، دکتر ناصر رهبری فرزو
کارشناس رشد، معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
چکیده
مقدمه: معاینه پستان توسط خود بیمار Breast Self examination ، آگاهی از سلامت پستان را افزایش میدهد هرچند این اقدام روش تشخیصی نمیباشد و به عنوان کمک به غربالگری مورد استفاده قرار میگیرد اکثر سرطانهای پستان توسط خود بیمار (۴۸درصد) و بعد از آن توسط تصویربردری از پستان(۴۱ درصد) کشف میشوند و فقط ۱۱درصد از آنها در معاینه فیزیکی به وسیله پزشک شناسایی میشوند.
مواد و روش ها: این مطالعه به روش توصیفی مقطعی است که اطلاعات آن با استفاده از پرسشنامه طراحی شده تکمیل و در نرم افزار EXCEL وارد و تجزیه و تحلیل شده است.
یافته ها: اساس نتایج به دست آمده میانگین سنی افراد ۲۸ سال میباشد و ۲درصد آنها شغل آزاد و ۲درصد معلم و ۹۶درصد خانهدار بودند که ۱۹درصد دارای تحصیلات دانشگاهی و ۲۴درصد دیپلمه و مابقی تحصیلات کمتر از دیپلم داشتند . ۲۴درصد به زمان شروع و۳۳درصد به سن شروع خود آزمایی پستان جواب صحیح دادند. ۲۰درصد از این افراد به یکی از ۱۱ علائم سرطان پستان اشاره کردند ۲۴درصد به دو مورد، ۶درصد به ۳ مورد، ۶درصد به ۴ مورد، ۲درصد به ۵مورد، ۴درصد به ۶ مورد و ۸درصد به ۱۰ مورد، ۶درصد به ۱۱ مورد و ۲۴درصد هیچ اطلاعی از علائم نداشتند.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به اینکه اکثر سرطانهای پستان ۴۱درصد توسط بیمار کشف میشوند، لذا تدوین پروتکل آموزشی و اجرای صحیح آن جهت افزایش آگاهی خانمهای بالای ۲۰سال، در خصوص شیوه زندگی سالم از جمله فعالیت فیزیک، تثبیت وزن و تغذیه مناسب و… بهعنوان پیشگیری اولیه کمک کننده خواهد بود و خود آزمایی پستان، معاینه توسط پزشک، ماموگرافی و ادامه مراقبتهای دورهای جهت تشخیص زودرس الزامی به نظر میرسد که این امر مستلزم ایجاد سیستم جامع ارجاع و ایجاد مراکز معین ارجاع جهت انجام مراقبتها و اقدامات بعدی میباشد.
کلمات کلیدی : خودآزمایی پستان
آدرس پست الکترونیکی: M.Ansari411@yahoo.com
- بررسی میزان آگاهی و مراجعه خانم های واجد شرایط جهت انجام معاینات کلینیکی پستان
معصومه انصاری، فاطمه محمدی، مینو برادران، دکتر ناصر رهبری فرزو
کارشناس رشد، معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
چکیده
مقدمه: سرطان پستان یکی از بیماریهایی است که سالانه قربانیهای زیادی میگیرد این بیماری ۹۹٫۵درصد در زنان و نیم درید در مردان دیده میشود. طبق آمار مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت سرطان پستان از نظر بروز بین تمام سرطانها در زنان در رتبه اول قرار دارد که این آمار درسال ۸۶ ، ۲۷٫۱۵ درصد گزارش شده است. این مطالعه با هدف بررسی میزان آگاهی و مراجعه خانمهای واجد شرایط جهت انجام آزمایشات کلینیکی پستان در مراکز بهداشتی درمانی تبریز در سال ۹۳ انجام گرفته است.
مواد و روشها: این مطالعه به روش توصیفی مقطعی است که اطلاعات آن با استفاده از پرسشنامه طراحی شده تکمیل و در نرم افزار EXCEL وارد و تجزیه و تحلیل شده است.
نتایج : براساس نتایج به دست آمده میانگین سنی افراد ۲۸ سال می باشد و ۲درصد آنها شغل آزاد و ۲درصد معلم و ۹۶درصد خانه دار بودند. ۱۶درصد از افراد مورد مطالعه جهت بررسی کلینیکی پستان به خانه های بهداشت و مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کرده بودند ۲۰درصد از این افراد به یکی از ۱۱علائم سرطان پستان اشاره کردند ۲۴درصد به دو مورد، ۶درصد به ۳مورد، ۶درصد به ۴ مورد، ۲درصد به ۵مورد، ۴درصد به ۶ مورد و ۸درصد به ۱۰ مورد، ۶درصد به ۱۱ مورد و ۲۴درصد هیچ اطلاعی از علائم نداشتند.
بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد اطلاعات خانمهای مورد مطالعه از علائم احتمالی ابتلا به سرطان ناکافی بوده و نیاز به آموزش و ارتقاء آگاهی الزامی میباشد. بنابراین طراحی و اجرای برنامه غربالگری و برگزاری دوره های آموزشی برای پزشکان و ماماهای شاغل در سیستم بهداشتی و درمانی و ایجاد سیستم ارجاع و ایجاد مراکز معین ارجاع جهت انجام آزمایشات کلینیکی و آموزش علائم خطر بروز سرطان پستان در خانمهای بالای ۲۰سال مورد لازم و ضروری به نظر میرسد.
کلمات کلیدی: سرطان پستان
آدرس پست الکترونیکی: M.Ansari411@yahoo.com
- ارزیابی تغییرات وضعیتی بالاتنه زنان، ۱۲ ماه پس از درمان سرطان پستان در مقایسه با افراد سالم
مهدیه آکوچکیان
استادیار دانشگاه تهران، پردیس بین المللی کیش
چکیده
زمینه و هدف: به دنبال درمانهای گوناگون سرطان پستان، به ویژه انواع تهاجمی آن نظیر جراحی ماستکتومی ناهنجاریهای اسکلتی عضلانی در این بیماران مشاهده میشود. وضعیت حمایتی ناشی از درد، وضعیت جبرانی ناشی از برداشتن بافت، عدم تقارن دو سمت بدن، آتروفی عضلانی و اختلال عملکرد ناشی از آسیب اعصاب ناحیه زیربغل و چسبندگی بافت زخم از عوامل بروز این ناهنجاریها هستند. ارزیابی وضعیت بدنی بیماران مبتلا به سرطان پستان و مقایسه با افراد سالم در این مطالعه اجازه میدهد مشخص کنیم آیا اختلالات بالاتنه به دلیل سرطان و درمان متعاقب آن یا به دلیل فرآیند طبیعی افزایش سن روی میدهد.
روش بررسی: این تحقیق بر روی ۲۳ زن سالم (گروه کنترل) و ۲۷ زن مبتلا به سرطان پستان با دامنه سنی ۶۵-۴۵ سال صورت گرفت. گروه بیمار حداقل یک سال قبل تحت ماستکتومی رادیکال و جراحی زیر بغل یک طرفه، بدون بازسازی قرار گرفته و سایر درمانها را تکمیل کرده بودند. متغیرهای وضعیت بدنی بالاتنه (راستای کمربند شانه، راستای استخوان کتف، کایفوز، تفاوت فاصله زوایای تحتانی کتف) هر دو گروه با استفاده از روش عکس برداری دیجیتال و با نرم افزار Corel Draw اندازه گیری گردید. داده های به دست آمده با استفاده از روش آماری MANOVA (آزمون تحلیل واریانس چند متغیره) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: متغیرهای وضعیت بدنی در گروه مبتلا تفاوت معناداری با گروه سالم داشتند ویلکس = ۶۵/۰، ۰۰۱/۰P= انحراف در راستای کمربند شانه (۰۳/۰=p)، راستای استخوان کتف (۰۱/۰=P) و کایفوز (۰۰/۰=P) به میزان معنیداری در زنان بیمار نسبت به زنان سالم بالاتر بود، ولیکن در فاصله زوایای تحتانی کتف تفاوت غیر معناداری داشتند.
نتیجه گیری: بر مبنای نتایج به دست آمده و با توجه به اختلالات وضعیتی پیشرونده در بیماران مبتلا به سرطان پستان ضروری است زنان مبتلا پیش از شروع درمان، در حین و در سالهای پس از درمان مورد ارزیابی وضعیت بدنی قرار بگیرند. علاوه بر آن به نظر میرسد به منظور پیشگیری از ناهنجاریهای ایجاد شده، ضروری است استراتژیهای اصلاحی و درمانی در نظر گرفته شود و توجه ویژهای را به توانبخشی اولیه و پس از آن درازمدت و مستمر معطوف داشت.
کلمات کلیدی: نجات یافتگان از سرطان پستان، جراحی زیربغل، ماستکتومی رادیکال اصلاح شده، وضعیت بدنی، کمربند شانه.
آدرس پست الکترونیکی: makoochakian@ut.ac.ir
- گزارش یک مورد کوریوکارسینوم ترفوبلاستی با متاستاز به روده ی باریک
صدیقه آیتی، زهره یوسفی
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیمارستان قائم
چکیده
مقدمه و هدف: کوریوکارسینوم شایعترین تومور بدخیم جفت با خاصیت ذاتی تمایل به متاستازهای دوردست است اما علیرغم این واقعیت بندرت به دستگاه گوارش متاستاز می دهد. این مقاله یک مورد نادر کوریوکارسینوم با متاستاز به روده ی باریک بدنبال حاملگی طبیعی را گزارش می کند.
گزارش مورد: خانمی ۳۴ساله با سابقه زایمان طبیعی از حدود ۴۵روز که با شکایت ادامه خونریزی واژینال و عدم پاسخ به درمان دربیمارستان بستری شد و بعلت رکتوراژی تحت بررسی قرارگرفته و متاستاز کوریوکارسینوم به رودهی باریک تشخیص داده شد. بیمار با شیمیدرمانی ترکیبی و رزکسیون لوکال رودهی باریک درمان شد اما به درمان پاسخ نداد و بیمار فوت شد.
نتیجه گیری: درسنین باروری درصورت هر نوع خونریزی غیرطبیعی رحمی باید بیماریهای ترفوبلاستیک بارداری شک کرد.
کلمات کلیدی: کوریوکارسینوم، متاستاز رودهی باریک، متاستاز دستگاه گوارش، بیماریهای ترفوبلاستیک بارداری، شیمی درمانی.
آدرس پست الکترونیکی: ayatis@mums.ac.ir
- نقش تصویربرداری توموگرافی نشر پوزیترون (PET) در تشخیص زودهنگام سرطان پستان
الهه بختیاری
کارشناسی ارشد رادیوبیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی بابل
چکیده
هر سال، حدود ۱۸۴۰۰۰ نفر به تازگی با سرطان پستان تشخیص داده می شوند و تخمین زده شده است که در هر سال، بیش از ۴۰،۰۰۰ نفر بر اثر سرطان پستان می میرند. تصویربرداری مولکولی از سرطان سینه بدون شک اجازه توسعه قابل توجه دقت تشخیصی بدخیمی در سالهای گذشته است. مرحله بندی دقیق تومور، طراحی درمان فردی به صورت جداگانه و مناسب، ارزیابی پاسخ، تشخیص زود هنگام عود و ضایعات دور نیز به صورت موازی با توسعه روشهای جدید تصویربرداری مولکولی تکامل یافته است. در این زمینه، توموگرافی انتشار پوزیترون(PET) را میتوان به عنوان جالبترین تکنولوژی تصویربرداری مولکولی دیده با کاربرد بالینی ساده برای اهداف دانست. بسیاری از گیرندهها و مولکولهای حمل و نقل در سلولهای تومور وجود دارند نیز میتوانند برای تصویربرداری مفید باشند. علاوه بر این، مولکول های مرتبط با محیط اطراف تومور، تومور آنژیوژنز یا حتی هیپوکسی نیز می تواند به عنوان نشانگرهای زیستی مولکولی برای تصویربرداری سرطان پستان استفاده شود. در این مقاله بر آن شدیم تا به اهمیت تصویربرداری PET در تشخیص زودهنگام سرطان پستان بپردازیم.
آدرس پست الکترونیکی: e_bakhtiari92@yahoo.com
- آنچه زنان باید در مورد سرطان های ژنیکولوژی بدانند
الهه بختیاری
کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم پزشکی بابل
چکیده
مقدمه و هدف: يافته های پژوهش های مختلف نشان می دهد که ميزان مشارکت زنان در برنامه های غربالگری و آگاهی و عملکرد آنان در مورد اين برنامه ها در جوامع مختلف متفاوت است. هدف از انجام اين مطالعه افزایش سطح آگاهی و عملکرد زنان در مورد علائم و راهای پیش گیری از انواع سرطان های ژنیکولوژی می باشد.
با توجه به شیوع روز افزون انواع سرطان های زنان و لزوم آگاهی بیشتر بانوان بر آن شدیم تا در این مقاله به منظور افزایش آگاهی زنان به طور کامل و جامع به این موضوع بپردازیم. ۷نشانه سرطان ژنیکولوژی که زنان باید بدانند:
خونریزی یا ترشح غیر طبیعی واژینال، درد یا احساس فشار در لگن، درد کمری یا شکمی، تغییرات رنگ یا پوست وولو،
تغییر در عاداتی مثل دفع ادرار و یبوست و اسهال، نفخ، خارش یا سوزش وولو،
۵راه برای پیش گیری از سرطان ژنیکولوژیک و تشخیص زود هنگام آن:
- بدن خود را بشناسید.
- با واکسینه کردن خود خودتان را در برابر HPV حفاظت کنید.
- به طور منظم تست های پاپ اسمیر انجام دهید
- سبک زندگی سالمی را انتخاب کنید
- سابقه خانوادگی خود را بدانید.
در این مقاله به نشانه ها و ریسک فاکتورها و روشهای پیشگیری از انواع سرطانهای ژنیکولوژی ازجمله تخمدان، واژن، لوله فالوپ، رحم، وولو و دهانه رحم اشاره شده است.
آدرس پست الکترونیکی: e_bakhtiari92@yahoo.com
- درمانهای حرارتی با واسطه ی نانو ذرات برای هدف گیری سلولهای بنیادی سرطان پستان
آراد بوستان۱، فاطمه بهنام رسولی۱و۲
۱ گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد
۲ گروه پژوهشی بیوتکنولوژی سلولی و مولکولی، پژوهشکده فناوری زیستی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
پزشکی نانو یک فناوری بدیع برای رساندن داروها به سلول های خاص، از جمله سلول های بنیادی سرطانی (CSCs)، توسط نانوذرات می باشد. در این رویکرد میزان مصرف داروها و اثرات جانبی آن ها کاهش و دسترسی عوامل شیمیایی به مکان های خاص طی مدت زمان معین بهبود یافته است. چهار گروه از نانوذرات برای درمان هدفمند سرطان به کار می روند که عبارتند از نانو ذرات لیپیدی، کربنی، پلیمری و مغناطیسی-فلزی. در ارتباط با سرطان پستان، لیگاندهای گوناگونی برای افزایش گزینشپذیری و قابلیت ورود به داخل سلول بر سطح نانوذرات اضافه شدهاند. برای مثال نانولولههای کربنی و نانوذرات مغناطیسی کروی شکل با آنتیبادیهای خاص که بعنوان نشانگر CSCs نیز شناخته میشوند، اضافه شدهاند و به طور موفقیت آمیزی برای نشاندار کردن CSCs پستان مورد استفاده قرار گرفته اند. همچنین نانو حاملهای لیپیدی که به آنها siRNA افزوده شده است، برای سرکوب کردن اهدافی مانند میانجیگرهای مقاومت دارویی مورد استفاده قرار گرفتهاند. درمانهای بر پایه حرارت، به اشکال بیش حرارتی و فرسایش حرارتی، رویکردهای موثری برای درمان تومورهای بازگشت پذیر هستند، زیرا دارای اثرات سمیت سلولی بوده و موجب تقویت جذب عوامل شیمیایی به موقعیت تومور میشوند. یکی از روشهای جالب توجه جهت بهبود نانودرمان، استفاده هم زمان نانوذرات با درمانهای حرارتی است، زیرا سلولهای بدخیم، از جمله CSCs پستان، به دلیل بیان بالای پروتئینهای شوک حرارتی، مانندHSP90، به بسیاری از درمانهای حرارتی استاندارد مقاوم هستند. جالب این که محققین موفق شدهاند مقاومت حرارتی مشاهده شده در CSCs پستان را از طریق اعمال بیش حرارتی هم زمان با بکارگیری نانوذرات کاهش دهند.
کلمات کلیدی: پزشکی نانو، درمان حرارتی، سلول های بنیادی سرطانی پستان
آدرس پست الکترونیکی: arad1234@live.com
- سرطان پستان و پیامدهای بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی آن در نظام سلامت
اکرم پیمان
دانشجوی دکتری تخصصی بهداشت باروری، دانشکده پرستاری مامایی واحد علوم پزشکی تهران دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده
امروزه با افزایش سریعتر هزینههای سرانه مراقبتهای بهداشتی و درمانی در مقایسه با افزایش سرانه تولید ناخالص داخلی روبرو هستیم و این چالش با افزایش روز افزون آمار سرطانها و اختصاص بخش عظیمی از بودجه بهداشت و درمان به آنها بیشتر نیز میشود. در ایران سرطان پستان ۳۲% از موارد سرطان زنان را شامل ميشود درمان بيماران مبتلا به سرطان پستان در كشور،سالانه ميلياردها ريال هزينه در بر دارد و این فاجعه در شرایطی رخ میدهد که این سرطان و بار تحميل شده ي ناشي از آن اکثراً قابل پیشگیری است.
متد: با مراجعه به کتب و شبکههای معتبر علمی، از جمله گوگل اسکالر، پاب مد، الزویر، اسکوپوس، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و… از مجموع ۴۷ مقاله از سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۵ مقاله مروری ذیل تدوین گردید.
نتیجه گیری: متاسفانه غربالگری در بین زنان کشورمان بسیار کم انجام میشود به طوری که زنان اغلب مبتلا به سرطانهای پیشرفته شده و در خوشبینانهترین حالت درمان جراحی تنها راه نجات آنان میباشد و با توجه به اینکه کلیه عوامل مخاطره انگیز سلامت زنان مستقیماً سلامت جامعه آنان را تهدید خواهد کرد کنترل سرطان پستان به معنای توسعه اقتصادی-اجتماعی و ارتقاء سطح سلامت جامعه است که برای تحقق این آرمان راهکارهای زیر پیشنهاد میشوند: -تقدم برنامه ها و فعالیتهاي پیشگیري بر درمان و تقدم برنامههاي درمان سرپایی به درمانهاي بستري
– افزایش تسهیلات دولتی با کیفیت جهت کاهش شکاف کیفیتی در ارائه خدمات
– باتوجه ویژه به گذار جمعیتی ایران، کاهش باروری، ازدواج و گسترش سالمندی، برنامهریزی برای چگونگی تامین مالی هزینه های سنگین مراقبت های بلند مدت درآینده
– کاهش مدت انتظار دسترسی به خدمات سلامت
– تأمین و تسهیل دسترسی عادلانه خدمات غربالگري براي کلیه شهروندان گروه هدف
کلمات کلیدی: سرطان پستان، باراقتصادی اجتماعی، پیشگیری
آدرس پست الکترونیکی: akrampeyman@yahoo.com
- ارایه آمار مراجعین شایع ترین سرطانها ی زنان در استان اصفهان از سال ۹۳تا سال ۹۴
لیلا پورآذر
مجتمع آموزشی در مانی پژوهشی حضرت سید الشهدا(ع)
چکیده
اهداف: سرطان به عنوان یکی از بیماریهای مزمن و شایع در بسیاری از کشورهای جهان شناخته شده است. محققان میگویند عوامل بسیاری در شیوع این بیماری نقش دارد که رژیم غذایی نامناسب و سبک زندگی نادرست، نداشتن تحرک و افزایش آلایندهها بخشی از آن است. محققان و دانشمندان حوزه سرطان بر این نکته تاکید میکنند که میتوان از بروز بسیاری از سرطان ها پیشگیری کرد و عامل اصلی زمینه ساز بروز آن را از بین برد علاوه براین اطلاع رسانی درباره عواملی که در طول زمان و طی سالیان متمادی به بروز سرطان منجر میشود ضروری است و مطابق تحقیقات انجام شده پنج سرطان شایع در زنان در زنان ایرانی عبارتند از سینه و روده و معده و مری و تخمدان و رحم میباشد. در همین رابطه نظام ثبت سرطان ابزار اصلی مدیریت و کنترل سرطانها است و بررسی نتایج حاصل از فرآیند ثبت سرطان به عنوان اجزای اصلی برنامه کنترل سرطان مطرح است چرا که اطلاعات حاصل از آن در حوزههای گوناگون از جمله بررسی اتیولوژیک برنامه ریزی بهداشتی برای پیشگیری در سطوح اولیه و ثانویه و در مان های مراقبتی بیماران دارای کاربرد فراگیر است.
روش کار : تهیه آمار مراجعین زن به مجتمع آموزشی در مانی پژوهشی حضرت سیدالشهدا (ع)به تفکیک شایعترین سرطانها و جمع آوری داده های مورد نیاز از سامانه ثبت سرطان از واحد مدارک پزشکی
نتایج :
بحث و نتیجه گیری :
۱- تعیین الگوهای سرطان در جمعیت
۲- پایش روند بیماری و درمان
۳- بی توجهی زنان به سلامت خود و ترس از سرطان و عوارض بعدی
۴-لزوم راه اندازی مرکز جامع سرطان در استان اصفهان
۵-لزوم اجرا ی غربالگری سرطانهای شایع در زنان
۶-برنامه ریزی بهداشتی برای پیشگیری و خود مراقبتی
۷- برنامه ریزی و ارزیابی برنامه های کنترل سرطان
۸-اولویت گذاری تخصیص منابع جهت سرطان
۹-انجام پژوهشهای بالینی و اپیدمیولوژی
منابع :سایت www.tabnak.ir بررسی میزان بروز سرطان های شایع کشور به تفکیک جنس و نوع ضایعه و مورفولوژی و فراوانی در سال ۱۳۸۵ . گزارش کشوری ثبت موارد سرطانی ۱۳۸۸
آدرس پست الکترونیکی :POURAZAR1092@yahoo.com
- بررسی شیوع کم خونی در بیماران مبتلا به کانسر پستان
لیلا پورعلی۱، علی تقی زاده۲
۱استادیار، بیمارستان قائم، دفتر گروه زنان
۲ دانشیار، بیمارستان قائم، دفتر گروه زنان
چکیده
زمینه و هدف: سرطان پستان دومین سرطان شایع در زنان در سراسر دنیا میباشد. علل متعددی میتواند منجربه کمخونی در بیماران مبتلا به سرطان پستان شود. کم خونی یک عارضه شایع در بیماران مبتلا به سرطان پستان تحت شیمیدرمانی میباشد که سلامتی و کیفیت زندگی این بیماران را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از این مطالعه بررسی شیوع کم خونی در بیماران مبتلا به کانسر پستان غیر متاستاتیک که تحت شیمی درمانی کمکی قرار گرفته اند می باشد.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی، ۱۴۴ بیمار مبتلا به کانسر پستان غیرمتاستاتیک که به کلینیک رادیوتراپی انکولوژی بیمارستان امام رضا ارجاع شده بودند و معیارهای ورود به مطالعه را داشتند وارد مطالعه شدند. اطلاعات مورد نیاز از پرونده بیماران استخراج و با SPSS نسخه ۱۶ مورد آنالیز قرار گرفت.
یافته ها: در این مطالعه، ۴۱% از بیماران قبل شیمی درمانی و ۴۳% در طی شیمی درمانی و بعد آن مبتلا به کم خونی شدند. بروز کمخونی بعد از شیمیدرمانی بطور معناداری در مراحل پیشرفته سرطان پستان بیشتر بود (P=0.01). احتمال بروز کمخونی در بیمارانی که تحت ۸ دوره شیمیدرمانی با رژیم آدریامایسین بعلاوه سیسپلاتین همراه با پکلیتکسل قرار گرفته بودند بیشتر از بیمارانی بود که ۶ دوره شیمیدرمانی با سایر رژیمها را دریافت کرده بودند. بین بروز کم خونی و نوع رژیم شیمی درمانی، تعداد دورههای شیمیدرمانی، لنفنود مثبت و بیماریهای همراه، وضعیت قاعدگی و اندکس توده بدنی ارتباط معناداری وجود نداشت.
نتیجه گیری: بعلت شیوع بالای کمخونی بعد از شیمیدرمانی و تاثیر آن بر کیفیت زندگی، باید قبل از شیمیدرمانی حتی درجات پایین کمخونی مورد ارزیابی و درمان قرار گیرد. در نظر داشتن مداخله زودرس مخصوصاً در بیماران مسنتر از اهمیت زیادی برخوردار است.
کلمات کلیدی: کم خونی، سرطان پستان، شیمی درمانی، شیمی درمانی کمکی
آدرس پست الکترونیکی: pouralil@mums.ac.ir
- نقش انزیم برشی BSMI در سرطان پستان در جمعیت زنان شهرستان ارومیه
ساسان تالانه۱، دکتر ابوافضل قربانی
۱کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر
چکیده
بافتهاي غيرطبيعي غدههاي سرطاني، اختلالاتي در کار و وظيفه اعضاء مبتلا شده به وجود ميآورند و علائم بيماري سرطان را ظاهر ميکنند. ویتامین D یک ماده ی انتی پرولیفراتیو علیه سلول های سرطانی است و تمایز سلولی را تنظیم میکند. ژن VDR شامل ۹ اگزون با پلی مورفیسم های متعدد میباشد که Fok1 در اگزون ۲ و وBsm1 و Apa1 در اینترون ۸ و Taq 1 در اگزون ۹ میباشد. این مطلعه با هدف بررسی ارتباط بین انزیم برشی BSM1 از گیرنده های ژن ویتامین D با تمایل به ابتلا به بیماری سرطان پستان در زنان شهرستان ارومیه میباشد.
مواد و روش: در این مطالعه تعداد نمونههای مورد بررسی شامل ۱۰۰ نمونهی خونی زن مبتلا به سرطان پستان و ۱۰۰ نمونه زن سالم میباشد که در دو گروه کنترل و شاهد تقسیم بندی گردید. پس از خونگیری از هر دو گروه ماده ی ژنومی DNA از گلبول های سفید تمام افراد استخراج و به روش PCR تکثیر ژنی انجام گردید. سپس بر روی تمامی محصولات PCR ، پروسهی RFLP اجراء و ناحیهی برشی آنزیم و BSM1 مورد بررسی قرار گرفت. فراوانی هر کدام از ال ها و ژنوتیپ ها در هر دو گروه شاهد و کنترل مشخص شد و نتایج توسط نرم افزار SPSS مورد آنالیز قرار گرفت.
نتایج: میانگین سطح سرمی ویتامین D در افراد بیمار ۶۷۸/۱۱ میکروگرم بر دسیلیتر و در افراد کنترل ۰۱۹۶/۱۹ میکروگرم بر دسی لیتر تعیین شد و بین سطح سرمی ویتامینD با بیماري ارتباط معنا دار دیده شد. P=0/007
کلمات کلیدی: پلی مورفیسم. آنزیم برشی. سرطان پستان.
آدرس پست الکترونیکی: sasantalaneh@gmail.com
- نقش آنزیم برشی FOK1 با میزان ابتلا زنان به سرطان سینه در زنان ارومیه
ساسان تالانه۱، دکتر ابوافضل قربانی
۱کارشناسی ارشد، دانشگاه ازاد اسلامی واحد اهر
چکیده
ویتامین D یعنی ۱,۲۵ (OH)2D 3 هورمونی است که علاوه بر تنظیم متابولیسم کلسیم و فسفر دارای خواص ضدسرطانی می باشد که با اتصال به بخشهای خاصی از گیرندههای باعث القا و بروز این ژن ها شده و مسیر تنظیم چرخه ی سلولی را کنترل می کند. ژن VDR شامل ۹ اگزون با پلی مورفیسم های متعدد می باشد که Fok1 در اگزون ۲ و وBsm1 و Apa1 در اینترون ۸ و Taq 1 در اگزون ۹ میباشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر احتمالی آنزیم های برشی FOK1 و BSM1 در ژن گیرنده ی ویتامین D با بروز یا شدت بیماری سرطان سینه میباشد.
روش: در این مطالعه ۱۲۰زن مبتلا به سرطان سینه و ۱۲۰ نفر گروه شاهد هم جنس و هم نژاد مورد بررسی قرار گرفت. همچنین پلی مورفیسم های آنزیم های برشی FOK1 و BSM1 در ژن گیرندهی ویتامین D با روش PCR-RFLP مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها: هیچ گونه تفاوت قابل توجه در پراکنش آلل ها و ژنوتیپ های پلی مورفیسم آنزیم های برش دهنده BSM1 و FOK1 در ژن گیرنده ی ویتامین D ما بین گروه شاهد و بیمار مشاهده نگردید (P=0/43)
نتیجه گیری: با توجه به نقش گیرندهی ویتامین D در سیستم ایمنی بدن و نقش مهاری آن بر بیماری سرطان سینه در زنان نیاز به بررسی سایر پلی مورفیسم این ژن با بیماری سرطان سینه پیشنهاد می شود
کلمات کلیدی: سرطان سینه، گیرنده های ویتامین D ،آنزیم برش دهنده
آدرس پست الکترونیکی: sasantalaneh@gmail.com
- رابطه افسردگی و بهزیستی روانشناختی با ادراک بیماری در زنان مبتلا به سرطان پستان
شیرین ترکمن
کارشناس ارشد روانشناسی، دانشگاه آزاد
چکیده
زمینه و هدف: سرطان پستان شایعترین سرطان زنان بوده و زنان ایرانی را یک دهه زودتر از همتایانشان در کشورهای پیشرفته تحتتاثیر قرار میدهد. این سرطان دارای عوارض سایکولوژیکال از جمله افسردگی میباشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه افسردگی و بهزیستی روانشناختی با ادراک بیماری در زنان مبتلا به سرطان پستان صورت گرفت .
مواد و روش ها: مطالعه یک طرح همبستگی و جامعه آماری این پژوهش شامل زنان مبتلا به سرطان پستان در انستیتوکانسر و مجتمع بیمارستانی امام خمینی که طی سال ۹۵-۹۴ تحت درمان قرار داشتند بود. نمونه آماری پژوهش ۱۶۰ زن متاهل مبتلا به سرطان پستان و روش نمونهگیری بهصورت نمونه در دسترس از میان جامعه آماری بود. اطلاعات این پژوهش با اجرای پرسشنامه افسردگی (بک، ۱۹۷۲) پرسشنامه بهزیستی روانشناختی )ریف ۱۹۸۹) و پرسشنامه ادراک بیماری IPQ-R جمعآوری شد.
یافته ها: فرضيههاي پژوهش حاضر از طريق روش تحليل رگرسيون همزمان چندمتغيري آزمون شدهاند، از آنجائیکه متغیر ملاک (ادراک بیماری) از سه سطح در ابعاد مثبت تشکیل شده، لذا شش فرضیه در سه گام طرح پیشبینی شد.
نتیجه گیری: افسردگی بصورت معکوس و معنادارو بهزیستی روانشناختی بصورت معناداری تاثیر مهمی در ادراک علائم سرطان پستان در زنان مبتلا دارند. این نتیجه ضمن تائید فرضیه مورد پژوهش تاثیر افسردگی و ابعاد بهزیستی روانشناختی را در ابعاد مثبت متغیر ادارک بیماری ، اهمیت ارزیابی و تفسیر علائم را در جستجوی مداخلات رفتاری و بالینی افراد مبتلا به سرطان پستان نشان داده است.
واژه های کلیدی: سرطان پستان، ادراک بیماری، افسردگی، بهزیستی روانشناختی
آدرس پست الکترونیکی: shirin.torkaman@yahoo.com
- ارزیابی خطر ابتلا به سرطان پستان با مدل گیل در زنان شهر رشت
لیلا جانثار حسینی۱، آرزو منفرد۲، دکتر عاطفه قنبری۳
- آموزش پرستاری، مرکز ملی مطالعات اعتیاد، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
- آموزش پرستاری، مربی و عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری مامایی شهید بهشتی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
- آموزش پرستاری، دانشیار و عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری مامایی شهید بهشتی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
چکیده
مقدمه: سرطان پستان جزء شایعترین سرطان در زنان می باشد. غربالگری آن به عنوان یکی از روشهای کنترل بیماری از اهمیت بسزایی برخوردار است. علاوه بر غربالگری روشهایی مانند مدل گیل برای ارزیابی خطر سرطان پستان وجود دارند، که میتواند احتمال بروز سرطان پستان را تخمین زد. با توجه به اینکه زنان بیشترین جمعیت در معرض خطر سرطان پستان میباشند، از این رو این پژوهشگران بر آن شدند تا به ارزیابی خطر ابتلا به سرطان پستان با استفاده از مدل گیل و عوامل مرتبط با آن در زنان شهر رشت بپردازند.
مواد و روش ها: این پژوهش مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی بر روی ۱۰۰۰ زن ساکن شهر رشت به روش تصادفی سیستماتیک انجام گرفت. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه اطلاعات فردی-اجتماعی و مدل گیل از طریق تماس تلفنی در صورت واجد شرایط بودن زنان و پس از کسب رضایت جمع آوری گردید. داده ها با آزمون های من ویتنی یو، کراسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن آنالیز شد.
نتایج: میانگین سنی زنان۱۸/۱۰±۴۳/۴۹ سال بود. میانگین خطر۵ ساله سرطان پستان در زنان ۸۶/۰±۹۳/۰ و خطر مادام العمر۳۱/۲±۰۹/۸ بود. یافته ها نشان داد که خطر ۵ سال سرطان پستان با سن منوپوز و خطر تمام طول عمر سرطان پستان با در آمد و مدت مصرف قرص های ضدبارداری ارتباط آماری معناداری دارد.
نتیجه گیری: با مشخص شدن افراد پرخطر مي توان با مجموعه اقدامات پيشگيري از سرطان پستان و ارجاع بهنگام افراد گام مهمي در كاهش مرگ و مير افراد برداشت. با توجه به مراجعه عموم به مراكز مراقبت هاي بهداشتی-درمانی، لازم است تا كاركنان آنها بويژه پرستاران توانايي پيدا كردن عوامل خطر مربوط به سرطان پستان و آموزشهاي لازم در این زمینه را داشته باشند.
کلمات کلیدی: خطر ابتلا، سرطان پستان، مدل گیل، زنان
آدرس پست الکترونیکی: lhoseinie@yahoo.com
- ارزش تشخيصي روش سيتولوژي در تشخيص سرطان اندومتر
دکتر مهري جعفري شبيري*۱، دكتر علي دسترنج ۲، دکتر پروین قره باغی۱، دكتر ندا جوانمنش۳، دکتربهناز نجف نژاد۴، دکترمریم نوشین وحیدی۴
۱ استاد گروه زنان و مامایی، بخش انکولوژی زنان ، مرکز تحقیقات سلامت باروری زنان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
۲ دانشیار گروه پاتولوژی، مرکز تحقیقات سلامت باروری زنان ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
۳ رزیدنت گروه زنان و مامایی ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
۴ رزیدنت فلوشیپ انکولوژی زنان ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
چکیده
زمینه و هدف: تمامي بيمارانی که كانديد ارزيابي هيستولوژيك اندومتر به طور سرپايي با كمك پايپل بودند وارد مطالعه شدند. سرطان آندومتر شايعترين بدخيمي دستگاه تناسلي زنان در كشورهاي توسعه يافته است. اغلب زنان مبتلا به بدخيمي اندومتر بدليل وجود خونريزي واژينال در مراحل اوليه تشخيص داده ميشوند. برخلاف سرطان سرويكس، برنامه غربالگري وسيع جهت كشف زودرس سرطان اندومتر وجود ندارد. در مطالعات پيشين نشان داده شده است كه ابزارهاي نمونهگيري از اندومتر جهت ارزيابي سيتولوژيك جهت تشخيص ضايعات اندومتر قابل اعتماد و نسبتاً بي درد هستند. هدف از اين مطالعه، تعيين ارزش تشخيصي سيتولوژي اندومتر بر پايه مايع Liquid-based در كشف سرطان اندومتر ميباشد.
روش بررسی: در اين مطالعه توصيفي-تحليلي و مقطعي، ۱۰۵ بيمار پرخطر براي سرطان آندومتر با شكايت خونريزي غيرطبيعي رحم طي مدت ۲۴ ماه در مركز آموزشي-درماني الزهرا تبريز بررسي شدند. ايج پاتولوژی اين روش بعنوان تشخيص قطعي (استاندارد طلايي) درنظر گرفته شدند. در تمامي بيماران حایز شرایط ارزيابي سيتولوژيك برپايه مايع با استفاده از اندوبراش نيز صورت پذيرفت.با مقایسه نتایج دو روش هیستولوژی و سیتولوژی، ارزش تشخيصي روش سیتولوژی در كشف سرطان آندومتر تعيين گرديد.
یافته ها: يكصد و پنج بيمار با سن متوسط ۸/۹±۵/۵۱ (۸۲-۲۶) سال وارد مطالعه شدند. بر اساس نتايج ارزيابي هاي هيستولوژيك، ۷۳ (۵/۶۹%) مورد ضايعه خوشخيم و ۳۲ (۵/۳۰%) مورد ضايعه بدخيم تشخيص داده شدند. سيتولوژي اندومتريال ۳۱ (۵/۲۹%) مورد ضايعه بدخيم و ۷۴ (۵/۷۰%) مورد ضايعه خوشخيم شناسايي كرد. بر اين اساس، ۲۶ (۲۵/۸۱%)، ۶۸ (۱۵/۹۳%)، ۵ (۸/۶%) و ۶ (۷۵/۱۸%) مورد مثبت حقيقي، منفي حقيقي، مثبت كاذب و منفي كاذب با حساسيت، ويژگي، ارزش اخباري مثبت، ارزش اخباري منفي و دقت بهترتيب ۳/۸۱%، ۲/۹۳%، ۹/۸۳%، ۹/۹۱% و ۵/۸۹% تعيين گرديد. مطالعه چندمتغيره نشان داد كه درصد موارد نوليپار در گروه با نتيجه منفي كاذب در ارزيابي سيتولوژيك اندومتر بهطور معني داري بيشتر بود. نتايج مطالعه نشان داد كه احساس درد ناشي از اندوبراش بهطور قابل ملاحظه اي كمتر از پايپل بود ۰۰۱/۰>p .
نتیجه گیری: اين مطالعه نشان داد كه ارزيابي سيتولوژيك اندومتر با اندوبراش، روشي با حساسيت و ويژگي بالا در تشخيص سرطان اندومتر بوده و بخوبي توسط بيماران تحمل شده و براي موارد سرپايي وسيله مناسبي مي باشد. با اين وجود، اين روش در ارزيابي موار پرخطر نمي تواند جايگزين روش هاي قطعي تر مانند ديلاتاسيون و كورتاژ شود.
کلمات کلیدی: سرطان اندومتر، سيتولوژي آندومتر، هيستولوژي آندومتر، سيتولوژي برپايه مايع
آدرس پست الکترونیکی: jafarimehri@yahoo.com
- سرطان تخمدان و پیامدهای آن
مریم جلالی
کارشناس مامایی، علوم پزشکی گلستان
چکیده
مقدمه: سرطان پستان، شایعترین سرطان در زنان بوده و مطابق با آمارهای رسمی، سالانه بیش از ۱٫۶ میلیون نفر در سراسر دنیا به این بیماری مبتلا میشوند. وجود سرطان پستان در بارداری بسیار نادر میباشد ولی تمایل روز افزون زنان به داشتن فرزند در سنین بالاتر که خطر ابتلا آنان را نیز افزایش میدهد ، سبب شده تا پزشکان انتظار موارد بروز بیش تری از بیماری در دوران بارداری را در آینده داشته باشند. میزان شیوع بیماری ۱ در ۱۰۰۰۰-۳۰۰۰ بارداری میباشد. بنابراین شناخت راههای تشخیص و درمان بیماری در طی دوران بارداری از اهمیت ویژه ای برخوردار میباشد.
هدف: شناخت و بررسی ابعاد مختلف سرطان پستان در دوران بارداری.
مواد و روش كار: این مطالعه از نوع متاآنالیز بوده که از طریق جستجو در وب سایت های معتبر و بررسی تعداد زیادی از مقالات معتبر خارجی و داخلی به مرور پژوهش های مربوط به سرطان پستان در بارداری پرداخته است.
یافته ها: در طی بارداری توده های پستانی زنان باید مورد ارزیابی قرار گیرد. ماموگرافی با محافظ جنین، سونوگرافی و MRI باید در نظر گرفته شوند. به نظر نمی رسد آسپیراسیون با سوزن باریک، بیوپسی با سوزن ضخیم و جراحی های پستان با افزایش خطر قابل توجهی همراه باشند. بنابراین باید به عنوان یک روش به موقع جهت تشخیص توده پستانی در بارداری به کار گرفته شوند. انتخاب درمان از ماستکتومی رادیکال در سه ماهه اول و دوم بارداری و لامپکتومی یا ماستکتومی جزئی به همراه رادیوتراپی پس از زایمان برای بیماران تشخیص داده شده در سه ماهه سوم بارداری متغیر میباشد. شیمیدرمانی بعد از سه ماهه اول بارداری باید در قالب یک رویکرد چند رشته ای با نظارت متخصص زنان مورد ملاحظه قرار گیرد. همچنین شیمیدرمانی مبتنی بر آنتراسیکلین در طی بارداری دارای بیش ترین اطلاعات ایمنی منتشر شده بوده و باید به عنوان خط اول درمان مورد توجه قرار گیرد. ضمناً رادیوتراپی باید پس از زایمان تکمیل شود.
بحث و نتیجه گیری: با وجود این که اغلب تغییرات ایجاد شده در پستان در دوران بارداری طبیعی می باشند اما وجود هرگونه توده و یا تغییر باید در پستان ها جدی گرفته شده و قبل از این که پستان ها تحت تاثیر بارداری قرار گیرند، باید مورد بررسی و حتی بیوپسی قرار گیرد. درمان سرطان پستان در دوران بارداری چند رشته ای است و مستلزم ارتباط فعال میان بیمار، متخصص زنان، انکولوژیستهای پزشکی، جراحی و تشعشع میباشد. همچنین تشخیص مناسب، بیوپسی و تصویربرداری برای مدیریت جراحی و پزشکی مناسب از تومور پستان مورد نیاز است.
کلمات کلیدی: سرطان پستان، بارداری، تشخیص، درمان
آدرس پست الکترونیکی: Jalali_maryam5@yahoo.com
- بارداری و سرطان پستان
مریم جلالی
کارشناس مامایی، علوم پزشکی گلستان
چکیده
مقدمه: سرطان پستان، شایعترین سرطان در زنان بوده و مطابق با آمارهای رسمی، سالانه بیش از ۱٫۶ میلیون نفر در سراسر دنیا به این بیماری مبتلا میشوند. وجود سرطان پستان در بارداری بسیار نادر میباشد ولی تمایل روز افزون زنان به داشتن فرزند در سنین بالاتر که خطر ابتلا آنان را نیز افزایش میدهد، سبب شده تا پزشکان انتظار موارد بروز بیش تری از بیماری در دوران بارداری را در آینده داشته باشند. میزان شیوع بیماری ۱ در ۱۰۰۰۰-۳۰۰۰ بارداری میباشد. بنابراین شناخت را ههای تشخیص و درمان بیماری در طی دوران بارداری از اهمیت ویژه ای برخوردار میباشد.
هدف: شناخت و بررسی ابعاد مختلف سرطان پستان در دوران بارداری.
مواد و روش كار: این مطالعه از نوع متاآنالیز بوده که از طریق جستجو در وب سایتهای معتبر و بررسی تعداد زیادی از مقالات معتبر خارجی و داخلی به مرور پژوهش های مربوط به سرطان پستان در بارداری پرداخته است.
یافته ها : در طی بارداری توده های پستانی زنان باید مورد ارزیابی قرار گیرد. ماموگرافی با محافظ جنین، سونوگرافی و MRI باید در نظر گرفته شوند. به نظر نمی رسد آسپیراسیون با سوزن باریک، بیوپسی با سوزن ضخیم و جراحی های پستان با افزایش خطر قابل توجهی همراه باشند بنابراین باید به عنوان یک روش به موقع جهت تشخیص توده پستانی در بارداری به کار گرفته شوند. انتخاب درمان از ماستکتومی رادیکال در سه ماهه اول و دوم بارداری و لامپکتومی یا ماستکتومی جزئی به همراه رادیوتراپی پس از زایمان برای بیماران تشخیص داده شده در سه ماهه سوم بارداری متغیر میباشد. شیمیدرمانی بعد از سه ماهه اول بارداری باید در قالب یک رویکرد چند رشتهای با نظارت متخصص زنان مورد ملاحظه قرار گیرد. همچنین شیمیدرمانی مبتنی بر آنتراسیکلین در طی بارداری دارای بیش ترین اطلاعات ایمنی منتشر شده بوده و باید به عنوان خط اول درمان مورد توجه قرار گیرد. ضمناً رادیوتراپی باید پس از زایمان تکمیل شود.
بحث و نتیجه گیری: با وجود این که اغلب تغییرات ایجاد شده در پستان در دوران بارداری طبیعی میباشند اما وجود هرگونه توده و یا تغییر باید در پستان ها جدی گرفته شده و قبل از این که پستان ها تحت تاثیر بارداری قرار گیرند، باید مورد بررسی و حتی بیوپسی قرار گیرد. درمان سرطان پستان در دوران بارداری چند رشته ای است و مستلزم ارتباط فعال میان بیمار، متخصص زنان، انکولوژیستهای پزشکی، جراحی و تشعشع میباشد. همچنین تشخیص مناسب، بیوپسی و تصویربرداری برای مدیریت جراحی و پزشکی مناسب از تومور پستان مورد نیاز است.
کلمات کلیدی : سرطان پستان ، بارداری ، تشخیص ، درمان
آدرس پست الکترونیکی: Jalali_maryam5@yahoo.com
- تاثیر ورزش بر پیشگیری و توانبخشی بیماران مبتلا به سرطان پستان
فرخنده جمشیدی
مربی هیئت علمی گروه کاردرمانی، دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی همدان
چکیده
زمینه و هدف: سرطان پستان شایع ترین نوع سرطان در میان زنان در سراسر جهان است. مطالعات متعدد همه گیرشناسی، رابطهی معکوس بین خطر سرطان پستان و سطوح فعالیت بدنی را نشان داده اند، بطوریکه آموزش ورزشی به عنوان یک وسیله مهمی در فرآیند توانبخشی بازماندگان سرطان پستان شناخته شده است. خطر نسبی سرطان پستان برای زنانی که در فعالیت جسمی متوسط تا شدید برای ۵-۳ روز در هفته درگیر می شوند، ۴۰-۲۰ درصدکاهش یافته است. علاوه براین، مطالعات متعدد نشان داده اند که خطر مرگ بعلت سرطان پستان در زنانی که بعد از تشخیص به لحاظ جسمی فعال بودند در مقایسه با زنان کم تحرک ۵۳-۵۰ درصد کاهش یافته است. بازماندگان سرطان پستان باید تشویق شوند که در برنامه های توانبخشی به منظورکسب منافع متعدد روانشناختی و بدنی درگیرشوند. این منافع شامل کاهش در خستگی و بهبود عملکرد ایمنی، عملکرد فیزیکی، ترکیب بدنی و کیفیت زندگی می باشد. هدف از این مقاله مروری، بررسی تأثیر برنامه های ورزشی در پیشگیری و توانبخشی بیماران مبتلا به سرطان پستان است.
روش بررسی: با استفاده از بانک های اطلاعاتی ISI و مرورگرهای Google Scholar، pubmed ، Science direct و Medline به تعداد ۳۰ مقاله در بازه زمانی سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۴ در این زمینه دسترسی پیدا کردم. از ميان مقالات يافت شده، مقالاتی كه معيارهاي ورود را داشتند، انتخاب و براي نگارش مقاله حاضر استفاده گرديد.
نتیجه گیری: یافته های این بررسی ها نشان داده است که در بازماندگان سرطان پستان به منظور رسیدن به بهبودی بهتر، شرایط سلامتی و کیفیت زندگی بیشتر ، باید ورزش منظم درطول برنامه توانبخشی آنها گنجانده شود و ضمناً یک برنامه توانبخشی کامل برای این بیماران باید شامل هر دو تمرین قدرتی و ایروبیک به منظور کسب حداکثر منافع موردانتظار باشد
کلمات کلیدی: سرطان پستان، ورزش، پیشگیری، توانبخشی
آدرس پست الکترونیکی: farkhondeh.jamshidi@yahoo.com
- رویکردهای هیجان مدار زنان ایرانی پس از تشخیص سرطان پستان
دکتر سپیده حاجیان۱، دکتر عصمت مهرابی۲، دکتر معصومه سیمبر۱، دکتر محمد هوشیاری۳
۱ گروه مامایی و بهداشت باروری، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
۲ گروه مامایی و بهداشت باروری، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
۳ گروه رادیوتراپی انکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
چکیده
مقدمه: باوجود افزایش بروز و همچنین میزان بقاء ناشی از سرطان پستان در جهان و ایران به دلیل پیشرفت های روشهای تشخیصی و درمانی در سالهای اخیر، نحوه پذیرش این بیماری از سوی بیمار و چگونگی مواجهه با تشخیص این بیماری، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در حالی که درک عمیق تجربه مبتلایان در مقابله با این بیماری و شناسایی مهم ترین چالش ها و مداخلات موجود در این مسیر، سازگاری با بیماری را در جهت ارتقاء جنبه های مختلف کیفیت زندگی بیمار مبتلا به سرطان پستان، تسهیل میکند و نقش مداخلات حمایتی برای این بیماران را بهبود بخشد. هدف از این پژوهش، بررسی عمیق تجارب هیجانی زنان ایرانی پس از تشخیص قطعی سرطان پستان به منظور برنامه ریزی جهت ارتقاء خدمات حمایتی روانی-عاطفی از این بیماران بود.
روش کار: این مطالعه با استفاده از رویکرد کیفی و به روش پدیدار شناسی و با نمونه گیری به روش مبتنی بر هدف از زنان ایرانی با تشخیص قطعی تومور اولیه بدخیم پستان از دو مرکز دولتی و غیردولتی شهر تهران از طریق۳۲ مصاحبه فردی نیمه ساختاریافته عمیق، شامل ۲۲ مصاحبه فردی عمیق با زنان دارای سابقه ماستکتومی و ۶ نفر دارای سابقه برداشتن توده با حفظ پستان (لامپکتومی)، با احتساب ۴ مصاحبه مجدد و تکمیلی انجام یافت. فرآیند تجزیه و تحلیل داده ها همزمان با جمع آوری داده ها و به صورت روش تحلیل موضوعی ون مانن انجام یافت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آنالیز داده های کیفی مکس کیودا استفاده گردید.
نتایج: تحلیل بیانات بیماران در قالب عبارات و جملات برگرفته از مصاحبه ها به طور مجزا از مصاحبه های دیگر انجام گرفته و با درنظر گرفتن وجوه مشترک آنها، منجربه استخراج کدهای نهایی، زیرطبقات مفهومی و ظهور درون مایه های پژوهش آن شد. درون مایههای اصلی مستخرج از تجارب هیجانی زنان ایرانی پس از تشخیص قطعی سرطان پستان، عبارت بودند از “تلاطم احساسات” و “اجتناب” که طبقات مفهومی زیر آنها را تبیین میکردند: “مواجهه”، انزواطلبی”، “تقدیرگرایی”، “کم رنگ شدن”،”احساس گناه”، فرافکنی”، “بیم و هراس”، “نگرانی”، ” انحراف فکر” و ” امتناع”.
نتیجه گیری: با توجه به بروز پاسخ های عاطفی متعاقب رویارویی با تشخیص قطعی، زنان مبتلا به سرطان پستان با نیازهای متعددی منتج از پاسخ های هیجانی متعاقب مواجهه با بیماری و امتناع از پذیرش بیماری، تا آمادگی برای شروع درمان و اتمام عوارض درمان بیماری و سالها پس از اتمام درمان، مواجه هستند. با وجود این مشکلات، نیازهای حمایتی روانی و جسمانی آنها توسط ارائه دهندگان خدمات مراقبت به بیماران مبتلا به سرطان اغلب به دلائل مختلف نادیده گرفته می شود، در حالی که بیماران طی فرایند بیماری، نیازمند دریافت حمایت های روانی-عاطفی و اطلاعاتی قابل اعتماد از سوي ارئه دهندگان خدمات مراقبتی در این زمینه هستند که نقش بسیار موثری در ارتقاء کیفیت زندگی و امید به بهبودی پس از تشخیص سرطان دارند.
کلمات کلیدی: تشخیص سرطان پستان، رویکرد هیجان مدار
آدرس پست الکترونیکی: s.hajian@sbmu.ac.ir
- سندرم تخمدان پلی کیستیک می تواند با سرطان های زنان مرتبط باشد
فاطمه حسنی
دانشجوی دکتری تخصصی، گروه فیزیولوژی جانوری، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
چکیده
این خلاصه مقاله ارتباط بین سندرم تخمدان پلی کیستیک(PCOS) را با بدخیمیهای زنان مورد بررسی قرار میدهد. PCOS یکی از شایعترین اختلالات غدد درون ریز (اندوکرین) در زنان و طی سنین باروری آن ها بوده که منجربه تخمکگذاری ناکارآمد و ایجاد اختلال در روند طبیعی بارداری می شود. PCOS میتواند سلامت زنان را در دراز مدت به خطر بیاندازد. ارتباط PCOS با سرطانهای پستان، اندومتر و تخمدان مشخص شده است.
مواد و روش ها: در مطالعه مروری حاضر به بررسی زمینه خطر سرطان های زنان در مبتلایان به PCOS پرداخته شد.
نتایج: به نظر می رسد که زنان مبتلا به PCOS سه برابر بیشتر احتمال ابتلا به سرطان آندومتر را نشان می دهند اما این احتمال در مورد سرطان پستان دیده نشد. شواهد کافی در مورد بروز سرطان واژن، ولو، دهانه رحم و یا تخمدان در مبتلایان به PCOS وجود ندارد. نتایج مطالعات اخیر در مورد ارتباط بین PCOS و بدخیمی تخمدان ناشناخته است اما به طور کلی این ارتباط توسط برخی از محققین مورد تایید می باشد.
نتیجه گیری: فقدان مطالعات کافی در زمینه ارتباط بین PCOS و سرطانهای زنان بر ثبات نتیجه گیری در این زمینه موثر است.
کلمات کلیدی: سرطان، بیماریهای زنان، سندرم تخمدان پلی کیستیک
آدرس پست الکترونیکی: fateme.hassani@gmail.com
- تاثیرات فعالیت فیزیکی بر پیشگیری از سرطان پستان
فرحناز حشمت
کارشناس ارشد، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
چکیده
زمینه و هدف: سرطان پستان شایعترین بدخیمی تهاجمی تشخیص داده شده و دومین علت مرگ در اثر سرطان زنان در جهان است. افراد دارای فعالیت فیزیکی، با شیوع کمتری از سرطانها مواجه هستند و در این افراد پیامدهای سرطان بهبود مییابد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین تاثیرات فعالیت فیزیکی بر پیشگیری از سرطان پستان است.
روش بررسی: در این مطالعه از ۲۶ مقاله چاپ شده از سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ در سایتهای Pubmed و SID و Google Scholar استفاده شد.
یافته ها: مطالعات نشان داده که فعالیت فیزیکی نقش مثبتی بر پیشگیری اولیه خطر سرطان پستان دارد. به طور متوسط ۲۵% کاهش خطر ایجاد و پیشرفت سرطان پستان در بین زنانی که فعالیت فیزیکی دارند نسبت به زنان غیر فعال، مشاهده شده است. علاوه بر این، زنان دارای فعالیت فیزیکی متوسط تا شدید، به مدت ۲-۳ ساعت در هفته، در زمان تشخیص سرطان پستان، با کاهش۵۰% خطر مرگ مواجه هستند. احتمالاً، فعالیت فیزیکی، از طریق چندین روش بیولوژیکی مرتبط به سرطان که ممکن است، باعث کاهش خطر سرطان پستان میشود. مولفههای متابولیکی(شاخص توده بدنی، فشار خون، لیپیدهای سرم ) و فعالیت فیزیکی ممکن است ممکن است با اثر بر مکانیسم های بیولوژیکی در پیش بینی سرطان پستان اهمیت داشته باشد. افزایش متوسط تا شدید و با شدت کم فعالیت فیزیکی و کاهش زمان غیر فعالیت، با کنترل وزن و بهبود پیامدهای سلامتی متابولیکی به نجات یافتگان از سرطان پستان کمک می کند.
نتیجه گیری: بعضی از شواهد از نقش ورزش در تعدیل روشهای انواع سرطانها حمایت میکند. فعالیت بدنی و رژیم غذایی از طریق بهبود سبک زندگی میزان سرطان پستان را کاهش میدهد.
کلمات کلیدی: سرطان پستان، فعالیت فیزیکی، پیشگیری
آدرس پست الکترونیکی: farahnaz.h@hotmail.com
- چگونگی شناسائی علائم سرطان پستان توسط زنان ایرانی: یک مطالعه کیفی
زهره خاکبازان۱، دکتر رباب لطیف نژاد رودسری۲، دکتر علی تقی پور۳، دکتر عیسی محمدی۴
۱ استادیاربهداشت باروری، دانشکده پرستاری مامائی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
۲ دانشیار بهداشت باروری، دانشکده پرستاری مامائی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
۳ دانشیار دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
۴ استاد دانشکده پزشکی دانشگاه تربیت مدرس تهران
چکیده
زمینه و هدف: سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان در سراسر جهان است. تشخیص زودرس سرطان پستان یک استراتژی مهم برای کنترل بیماری است. ایران فاقد برنامه ملی غربالگری سرطان پستان است وعلائم تا حد زیادی توسط خود زنان کشف میگردد. از اینرو شناسائی زودهنگام علائم توسط بیماران از روشهای مهم تشخیص زودهنگام سرطان پستان در ایران است. “نشانه” یک تجربه ذهنی است و فراتر از تغییرات پاتوفیزیولوژیک، میتواند بیانگرعوامل فردی، اجتماعی و فرهنگی باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی چگونگی شناسائی علائم سرطان پستان توسط زنان ایرانی صورت گرفت.
روش کار: این مطالعه به روش کیفی طی سالهای ۱۳۹۲-۱۳۹۴ صورت پذیرفت. نمونهگیری به شیوه هدفمند و نظری با بیست و پنج نفر از زنان ایرانی که با شکایت علامت پستانی به انیستیتو کانسر دانشگاه علوم پزشکی تهران مراجعه کرده بودند هدایت شد. داده ها از طریق مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته، جمع آوری و با استفاده از روش آنالیز محتوا، به کمک نرم افزار MAXQDA نسخه۲۰۱۰، تجزیه و تحلیل شد. اعتبار دادهها از طریق تعامل طولانی مدت، كنترل توسط همكاران ، و توصیف عمیق داده ها فراهم گردید.
یافته ها: تجزیه و تحلیل داده ها، چهار طبقه را در ارتباط با شناسائی علائم سرطان پستان توسط زنان آشکار کرد، شامل: ۱-کشف تصادفی علامت، ۲- بروز درد و علائم آزار دهنده ۳– بروز نشانه های آشکار مانند توده های بزرگ و یا سطحی و ۴– معاینه هدفمند. کشف اولیه علائم اغلب با لمس توده به شیوه ای تصادفی و بدون انجام معاینه هدفمند در هنگام دوش گرفتن یا لباس پوشیدن و یا به دلیل بروز درد و علائم آزاردهنده، صورت گرفت. آنچه مهم است آنکه اگرچه حتی اغلب زنان با سابقه خودآزمائی منظم پستان نیز به شیوه ای تصادفی توده پستانی را شناسائی کردند، اما این زنان مراجعه پزشکی سریعتری نسبت به سایر زنان داشتند.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه از انجام خودآزمائی پستان در تسریع در دریافت مراقبت حمایت میکند و پیشنهاد میکند آموزش خودآزمائی پستان، فرصتی برای افزایش آگاهی زنان در مورد سرطان پستان فراهم میکند.
کلمات کلیدی: سرطان پستان، شناسائی علامت، ایران
آدرس پست الکترونیکی: khakbaza@sina.tums.ac.ir
- مقادیر سرمی بسیار بالای CA-125 and CA 19-9: اندومتریوز امنتوم یا بدخیمی تخمدانی؟
دکترسپیده خداوردی۱، دکترسهیلا امینی مقدم۲، دکترندا هاشمی۳، دکتر فریبا الماسی نوکیانی۴، دکتر ربابه محمد بیگی۵
- فلوشیپ جراحی های کم تهاجمی زنان، استادیار دانشگاه علوم پزشکی ایران، مرکز تحقیقات اندومتریوز بیمارستان رسول اکرم(ص)
- فلوشیپ انکولوژی زنان، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران، بیمارستان فیروزگر
- متخصص زنان و زایمان، استادیار دانشگاه علوم پزشکی ایران، مرکز تحقیقات اندومتریوز بیمارستان رسول اکرم(ص)
- فلوشیپ جراحی های کم تهاجمی زنان، استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران، مرکز تحقیقات اندومتریوز بیمارستان رسول اکرم(ص)
- فلوشیپ نازایی، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران، بیمارستان اکبرآبادی
چکیده
هدف: معرفی یک بیمار با اندومتریومای سالم و پاره نشده یک طرفه و اندومتریوز وسیع امنتوم و سطوح بسیار بالای CA-125 و CA19-9.
روش و محل انجام کار: معرفی موردی – بیمارستان دانشگاهی.
معرفی بیمار: بیمار یک دختر خانم مجرد بود که با درد هیپوگاستر و سونوگرافی دال بر توده کیستیک کمپلکس با سپتاهای متعدد و جز سالید۱۴*۱۰ سانتی متر در تخمدان راست، به کلینیک ژنیکولوژی بیمارستان رسول اکرم مراجعه کرد. CT اسکن درخواست شد که یافته های سونوگرافی تایید شد. بیمار شرح حالی از دیسمنوره و یا درد مزمن شکمی نداشت و علایم گوارشی و ادراری را ذکر نمی کرد. در تومور مارکرهای بیمار سطح CA-125 و CA19-9 بسیار بالا و به ترتیب عبارت بود از: ۶۴۸۴ IU/ml و ۱۳۰۹IU/ml. بقیه تومور مارکرها کاملا نرمال بود. HE4 و ROMA در محدوده نرمال قرار داشت.
نوع مداخله: با شک بالا به بدخیمی های تخمدانی لاپاراتومی انجام شد و نمونه جهت Frozen section ارسال شد و بیوپسی امنتوم گرفته شد. بعد از اعلام نتیجه Frozen section دال بر خوش خیم بودن ضایعه، سیستکتومی تخمدان راست انجام شد.
نتایج: اندومتریومای تخمدان راست و اندومتریوز گسترده امنتوم
نتیجه گیری: CA-125 و CA19-9 گلیکوپروتئین هایی با وزن مولکولی بالا هستند که سطح سرمی آنها در اندومتریوزیس بالا می رود. مطالعات نشان داده اند که با پیشرفت مرحله بیماری متوسط سطح سرمی این تومور مارکر ها افزایش می یابد. بنابراین حتی در حضور مقادیر خیلی زیاد این تومور مارکرها، در خانم های سنین باروری مسایل خوش خیم نظیر اندومتریوز به ویژه در گیری امنتوم باید در تشخیص های افتراقی مد نظر قرار گیرد.
کلمات کلیدی: CA-125، CA19-9، اندومتریوزیس، امنتوم، بدخیمی
آدرس پست الکترونیکی: sepidehkhodaverdi@yahoo.com
- مقایسه ی میزان امید قبل و بعد از شیمی درمانی در زنان دارای سرطان پستان بستری در بیمارستان امام علی(ع) شهر زاهدان در سال۱۳۹۳
فروزنده دشتی۱، افسانه ریگی حسین آبادی
۱مربی، دانشکده پرستاری و مامایی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان )
چکیده
زمینه و هدف: سرطان پستان، شایعترین سرطان در زنان و دومین علت مرگ در زنان ۵۵-۳۵ ساله است، درمان موفق این بیماری بستگی به شرایط مناسب روحی و روانی زن و میزان امیدواری برای بهبودی دارد، یکی از دلایل ناامیدی در سرطان پستان زنان، تاثیر نامطلوب این بیماری و شیمی درمانی بر ظاهر زنانه است، به همین دلیل، این پژوهش به بررسی میزان امید قبل و بعد از شیمی درمانی در زنان دارای سرطان پستان بستری و ارتباط آن با مشخصات فردی بیماران پرداخت.
روش بررسی: این مطالعه، یک پژوهش توصیفی- مقایسهای بود، جامعه آماری زنان دارای سرطان پستان بستری در بخش هماتولوژی بیمارستان امام علی(ع) شهر زاهدان در سال ۱۳۹۳ بودند که به روش سرشماری انتخاب شدند و تعداد نمونه، ۵۰ نفر بود. برای اندازه گیری امید از پرسشنامه تدوین شده توسط اسنایدر و همکاران (۱۹۹۱) استفاده شد که دارای ۱۲ گویه بود و به صورت خود گزارش دهی اجرا گردید و ۴سوال دیگر به دلیل بومی سازی (انطباق باشرایط محیط ایران) اضافه گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده از شاخص های توصیفی و آزمون تی وابسته استفاده شد.
یافته ها: در این پژوهش، تفاوت معنی داری بین میانگین امید قبل و بعد از شیمیدرمانی با سطح تحصیلات بیماران، بیسواد و ابتدایی و لیسانس هرکدام باهم دیده نشد۰۱/۰
P بین میانگین امید زنان دارای سرطان پستان برحسب وضعیت تأهل و سن قبل و بعد از شیمیدرمانی تفاوت معنی داری وجود نداشت؟۰۱/۰
نتیجه گیری: مشخصات فردی جامعه آماری نشان داد که با توجه به ساختار شهری محیط پژوهش، اکثریت بیماران از طبقه اقتصادی – اجتماعی متوسط بودند ولی به علت تشخیص دیر هنگام، به مراحل پیشرفته درمان سرطان پستان، ماستکتومی و شیمی درمانی رسیده بودند در حالی از نظر سنی هنوز میان سال بودند از طرفی زنان قبل از شیمی درمانی و تغییر ظاهر، مهم ترین عضو هویت زنانه خویش را از دست داده بودند و به همین دلیل شیمی درمانی تاثیری در میزان امید ایشان نداشت، باید باافزایش کیفیت و کمیت برنامه های بهداشت و سلامت، در مراحل ابتدایی سرطان پستان تشخیص و درمان شود زیرا پس از ماستکتومی و حین شیمی درمانی، زنان میزان امیدواری شان تغییر نمیکند و این میزان ارتباطی با سن، تاهل، تعداد فرزند و تحصیلات ندارد.
کلمات کلیدی: میزان امید، سرطان پستان زنانه، شیمیدرمانی
آدرس پست الکترونیکی: dashti@khuisf.ac.ir
- بررسی ارتباط بین جهش در ژنهای BRCA و بروز سرطان تخمدان و پستان
بهاره رشیدیان۱، زهرا رضوانی۲
۱ دانشجوی دانشگاه، دانشکده شیمی و بیوتکنولوژی کاشان
۲ استادیار دانشگاه، دانشکده شیمی و بیوتکنولوژی کاشان
چکیده
زمینه و هدف: سرطان تخمدان به دلیل آشکار شدن دیر هنگام و مقاومتش به داروهای شیمیایی یکی از کشنده ترین بیماری ها در زنان است.یکی از مهمترین عوامل خطر۱ عمدتا پیشینه ی خانوادگی این بیماری است که در ۲۰%موارد به سندرم موروثی سرطان پستان و تخمدان تعلق دارد که در واقع به دلیل جهش در ژنهای BRCA1 و BRCA2است. لذا هدف این مقاله بررسی ژنهای BRCA ، نقش آن ها و ارتباطی که جهش در این ژنها با سرطان تخمدان و پستان دارد، است.
روش بررسی: ژنهای BRCA در واقع مهار کننده های توموری۲ هستند که در فرآیند ترمیم شکستهای DNA دورشته ای دخالت دارند. نقش BRCA2 در تنظیم انتقال بین سلولی ، فعالیت آنزیمی وBRCA1 در بازآرایی کروماتین۳ و فراخوانی سیستم های ترمیمی است. همچنین BRCA1 می تواند تحریک P21 وابسته به P53 را فعال کند (نقش انکوژنی). BRCA1و BRCA2دارای توالی های تکراری زیادی به نام Alu و LINE و MER هستند بنابراین مستعد جهش اند. در واقع روش بررسی این موضوع، به طور ویژه، درک مکانیسم های مولکولی مرتبط است.
یافتهها: ناقلین BRCA جهش یافته در معرض هر دو سرطان تخمدان و پستان اند که این خطرات در رابطه با BRCA1 از BRCA2 بیشتر و در رابطه با سرطان پستان بیشتر از تخمدان است. خطر سرطان تخمدان تا سن ۷۰سال، در رابطه با BRCA1 جهش یافته ۴۹% و BRCA2 18% است و در مطالعه ای دیگر به ترتیب ۳۹ و ۱۱درصد است. خطر سرطان پستان هم در رابطه با BRCA1 55 تا ۶۵% و در مورد BRCA2 45-47% است. نفوذ۴ سرطان به دلیل خوشه ای بودن آن در خانواده، که یک عامل خطر اضافی است، ممکن است بیشتر از این تخمین ها باشد.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه جهش در این ژن منجربه اختلال هم در پستان و هم در تخمدان می شود ، بررسی ارتباط بین جهش در این ژن و این اختلالات می تواند رویکرد های غربالگری و درمانی مفیدی در اختیار محققین قرار دهد.[۱]
کلمات کلیدی: ژن BRCA ، سرطان تخمدان ، سرطان پستان
آدرس پست الکترونیکی: brashidian71@yahoo.com
- ویژگی مبتلایان به سرطان شناسایی شده در معاینات پستان زنان ۲۰ تا ۶۹ ساله تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از سال ۱۳۹۱ تا پایان ۱۳۹۳
نسیم روح پرورزاده
کارشناس ارشد، معاونت بهداشتی استان اصفهان
چکیده
زمینه و هدف: تشخيص زود هنگام زير بناي تلاش براي كاهش مرگ و مير ناشي از سرطان پستان است. تلاش براي تشخيص زود هنگام سرطان پستان به پيدايش برنامه هايي براي غربالگري و كشف اين بيماري در مراحل ابتدايي آن منجر گرديده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی نهایی نتایج این غربالگری با رویکرد سن و نوع سرطان در مبتلایان انجام شده است.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد که با توجه به نتایج استخراج شده از فرم های مراقبت پیشگیری و کنترل سرطان های شایع زنان از زنان ۲۰ تا ۶۹ ساله ای که جهت انجام مراقبت های بهداشتی سالیانه به مراکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی مراجعه نموده بودند , تکمیل شده است.
یافته ها: از مجموع ۴۴۱۱۲۴ نفر زن که توسط ماما یا پزشک مورد بررسی و معاینه فیزیکی پستان قرار گرفتند، نتیجه معاینه در ۱۳/۱۱درصد غیر طبیعی گزارش شد. از کل افرادی که جهت بررسی تکمیلی ، ماموگرافی انجام دادند ، تعداد ۳۸۸ مورد مشکوک به بدخیمی بودند (نتایج ماموگرافی با BIRADS چهار و پنج ) . از این تعداد ۲۲۴ مورد سرطان پستان شناسایی شد. بطوری که در تشخیص نهایی ۷۸ مورد سرطان لبولار درجا ، ۵۹ مورد سرطان داکتال درجا و ۸۷ مورد سرطان مهاجم تشخیص داده شد. بیشترین درصد مبتلایان به ترتیب مربوط به گروه سنی ۳۵ تا ۳۹ ساله ۱۷٫۴ %- ۴۰ تا ۴۴ ساله ۱۶٫۵ %-۳۰ تا ۳۴ ساله ۱۴٫۷ %-۴۵ تا ۴۹ ساله۱۴٫۲% و ۵۵ تا ۵۹ ساله ۹٫۳% می باشد.
نتیجه گیری: مطالعه موجود نشان مي دهد که مدیریت سازمان یافته خدمات تشخیصی ماموگرافیکی به تشخیص سرطان پستان در مراحل اولیه کمک قابل توجهی نموده است. در زنانی که از نظر عوامل خطر ساز احتمال بیشتری برای ابتلا به سرطان پستان دارند , ضروری است برای انجام روش های غربالگری سرطان پستان برنامه ریزی شود.
کلمات کلیدی: سرطان پستان،ماموگرافی ، غربالگری
آدرس پست الکترونیکی: nroohparvar@yahoo.com
- متابولیسم گلوکز در سلول های سرطانی
عاطفه سرلک، زهره زهرائی
دانشگاه کاشان، دانشکده شیمی، گروه بیوتکنولوژی
چکیده
مقدمه : سرطان مجموعه ای از جهش های ژنتیکی است که در DNA رخ می دهد و باعث تکثیر بیش از حد سلول می شود. جهش ها در دو گروه از ژن های سلولی مشاهده می شوند: انکوژن ها و ژن های سرکوبگر تومور. برای این که یک سلول سرطانی بتواند موقعیت خود را تثبیت کند، باید متابولیسم سلول را به نفع خود تغییر دهد که شامل تغییر در متابولیسم کربوهیدرات ها، چربی ها، پروتئین ها و اسیدهای نوکلئیک است. در تغییر متابولیسم سلول سرطانی، انکوژن هایی مانند: HIF ، MYC و AKT بسیار مؤثر هستند و در مقابل عوامل سرکوبگر تومور مانند P53،AMPK موجب کاهش رونویسی از انکوژن های یاد شده میشوند و از بروز تغییرات متابولیسمی جلوگیری میکنند که البته بروز جهش در این ژنهای سرکوبگر تومور مانع از عملکرد صحیح آنها میشود.
روش کار: در این مطالعه به منظور ارائه نمای کلی از تغییرات ایجاد شده در متابولیسم گلوکز در سلول های سرطانی، مقالات مرتبط بررسی گردید.
نتایج : تحقیقات نشان می دهد که اولین و مهمترین تغییر در متابولیسم سلول سرطانی، تغییر در متابولیسم قندها است که از متابولیسم هوازی به متابولیسم بی هوازی تغییر می یابد که در این تغییر فاکتور القایی هیپوکسی یا HIF مهم ترین نقش را ایفا می کند. HIF باعث افزایش انتقال دهنده های گلوکز به سلول، افزایش آنزیم های دخیل در گلیکولیز، افزایش فرآیند رگ زایی و سرکوب مرحله هوازی متابولیسم گلوکز میشود AKT از دیگر انکوژنهایی است که باعث تحریک فرآیند گلیکولیز در سلول های سرطانی می شود. AKT سبب افزایش بیان آنزیم های گلیکولیز و همانند HIF افزایش ترانسپورترهای گلوکز در سلول سرطانی می شود. در مقابل پروتئین های سرکوبگر تومور مانند P53 با افزایش رونویسی از SCO2 ، PTEN در مهار گلیکولیز سلول های سرطانی مؤثر می باشند. جهش در ژن P53 سبب می شود سلول به سمت سرطانی شدن پیش برود.
بحث و نتیجه گیری : افزایش بیان فاکتور هایی نظیر فاکتور القاکننده هیپوکسی و AKT نقش بسیار مؤثری در بروز تغییر در متابولیسم گلوکز و در نتیجه پیشرفت سرطان دارند و مهار این فاکتور ها در درمان سرطان می تواند مؤثر واقع شود.
کلمات کلیدی : سرطان، متابولیسم گلوکز، انکوژن، ژن سرکوبگر تومور
آدرس پست الکترونیکی: Atefeh.s135@gmail.com
- بررسی همراهی تومورهای اپیتلیالی تخمدان با اندومتریوزیز و مرور یافته های هیستو پاتولوژی
سهیلا سرمدی ۱، نرگس ایزدی مود ۲، پریسا هژیر۳
۱ دانشیار پاتولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران
۲ استاد پاتولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران
۳ دانشجوی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده
مقدمه: اندومتريوز یکی از شایعترین بیماریهای خوشخیم دستگاه تناسلی زنان میباشد که در حدود ده درصد خانمها در سن باروری دیده میشود. همراهی اندومتریوز با تومورهای تخمدان و تغییرات بدخیمی در ان به اثبات رسیده است. هدف از انجام این مطالعه بررسی همراهی اندومتریوز و تومورهای ایتلیالی تخمدان میباشد.
مواد وروش : در این مطالعه کلیه اسلایدهای میکروسکوپی بیماران با تشخیص تومورهای اپیتلیالی تخمدان شامل کارسینوم اپیتلیالی و تومورهای بوردرلاین تخمدان که در بازه زمانی سالهای ۱۳۸۴-۱۳۹۳ به بخش پاتولوژی بیمارستان زنان مراجعه کرده بودند به جهت همراهی با اندومتریوز مورد بازبینی قرار گرفت. همچنین با مراجعه به پرونده های بیماران از نظر سن، نوع بافت شناسی تومور، سایز، سمت تومور، سمت تخمدان مبتلا به اندومتریوز، همراهی با اندومتریوز اتیپیک، همراهی با متاپلازی اسکواموس، درجه تمایز و همراهی با کانسر اندومتر بررسی شدند.
يافته ها: تعداد ۱۸۲مورد تومور اپیتلیالی تخمدان شناسایی شد که ۳۲ مورد همراهی با تومورهای بدخیم و بینابینی داشتند. بیشترین تومور همراه با اندومتریوز تومور اندومتریویید بود (۸۷/۴۶% ) سپس کارسینوم سلول روشن (۱۸٫۷۵% ) تومور های بوردرلاین( ۳۱٫۲۵%) و کارسینوم سروز با درجه پایین(۳٫۱۲% ) قرار گرفتند. همچنین میانگین سنی مبتلایان به تومور تخمدان همراه با اندومتریوز ۰۶/۴۱سال به دست امد.
نتیجه گیری: در اين مطالعه همراهي اندومتريوز با تومورهای اپیتلیالی تخمدان در گروه نسبتاً اندکی دیده شد که بیشترین آن در دو گروه کارسینوم اندومتریویید و سلول روشن بود. عدم تهیه اسلاید هیستولوژی به اندازه کافی و عدم انعطاف پذیری کرایتریاهای هیستولوژی قطعی ممکن است از دلایل ان باشد..
لغات کلیدی : اندومتریوز، کارسینوم اندومتریوِیید ، کارسینوم سلول روشن ، تومور بوردرلاین تخمدان
آدرس پست الکترونیکی: ssarmadi@yahoo.com
- تغذیه و سرطان پستان
مهرانه شجاعی
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
چکیده
مقدمه: تغذیه و رژیم غذایی نادرست عامل مهمی در ابتلا به سرطان است. با این وجود رژیم غذایی صحیح و کنترل شده نیز نمی تواند سرطان پستان را کاملاً درمان کند، بلکه تنها آن را کنترل می کند. ۳۰-۴۰ درصد از سرطانهای گزارش شده عمدتاً به علت یک رژیم غذایی نامناسب بوده اند. میوه جات و سبزیجات در هر برنامه غذایی استاندارد توصیه میشود.
مواد و روشها: این مطالعه مروری و از مقالات معتبر تهیه شده است.
یافته ها: مطالعات نشان داده که مصرف سیر، زنجبیل، سویا، هویج، کلم، فلفل، کلم بروکلی، پیاز، گوجه فرنگی، گل کلم خاصیت ضد سرطانی دارند. در مطالعه ای در انجمن سرطان زنان آمریکا زنانی که کاروتینوئید بالا در پلاسما داشتند، احتمال ابتلا به سرطان پستان در آنها کمتر بود که به علت مصرف سبزیجات غنی از کاروتینوئید بود. بتاکاروتن در پرتقال، سبزیجات قرمز و تیره رنگ و هویج موجود است. هندوانه، انگور و کلم بروکلی غنی از لیکوپن میباشند و لیوتین در اسفناج به میزان فراوان وجود دارد. مطالعات نشان داده سبزیجات و میوه جات علاوه بر خاصیت ضدسرطانی، حاوی فولاد، پتاسیم بوده و خاصیت آنتی اکسیدانی فراوان دارند که در راندن رادیکالهای آزاد در بدن ضروری می باشند. ثابت شده است مقادیر بالای رژیم های غذایی چرب در دوران بارداری و شیردهی در ابتلا به سرطان پستان نوزاد دختر در آینده مؤثرند. در مطالعهی مداخله ای بر ۹۳ زن برزیلی مبتلا به سرطان سینه نشان داد مصرف سبزیجات و کاهش مصرف چربی و گوشت قرمز در روند درمان سرطان پستان اثرات مثبت داشته است. مطالعات در کشورهای مختلف نشان داده ویتامین D احتمال ابتلا به سرطان را کاهش می دهد.
نتیجه گیری: در رژیم غذایی سالم باید از منابع طبیعی غذایی به جای مکمل های غذایی استفاده نمود. روشهای درمانی نیز در بیمارانی که رژیم غذایی متوازن با مقادیر مناسب کالری و پروتئین کافی دارند، مؤثرتر است. رژیم غذایی سبزیجات کمک به جوانی سیستم ایمنی و دفاعی بدن نموده ولی مصرف تخم مرغ و گوشت باید محدود گردد.
کلمات کلیدی: تغذیه، سرطان پستان.
آدرس پست الکترونیکی: meh_sh_2003@yahoo.com
- نقش سبک زندگی بر سرطان پستان
مهرانه شجاعی
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
چکیده
مقدمه : سرطان پستان یکی از شایعترین سرطانهای زنان در سراسر دنیا است که رو به افزایش می باشد .
در امریکا از ۸ زن یکی و در ایران از هر ۱۵-۲۰ زن یک نفر به این بیماری دچار می شوند. هدف از این مطالعه شناسایی عوامل دخیل در سبک زندگی، موثر بر سرطان پستان است تا بتوان با افزایش آگاهی و انجام تست های غربالگری بیماری درمراحل پنهان تشخیص داد.
مواد و روشها: این مقاله مروری بوده با استفاده از مقالات معتبر تهیه شده است.
یافته ها: نتایج مطالعات تحقیق نشان داده که داشتن فعایت ورزشی مرتب ۱۵-۲۰ % شیردهی مادر ۹% و وزن مناسب ۵% اثر محافظتی بر ابتلا به سرطان پستان دارد. نتایج ۴۵ مطالعه متاآنالیز، ارتباط مصرف چربی های اشباع را با سرطان پستان تایید نمود و برعکس مصرف روغن های ماهی حاوی امگا۳ مفید می باشد.
مطالعه ای بر زنان چینی و امریکایی زیر ۵۰ سال نشان داد که رژیم غذایی پرکربوهیدرات با سرطان پستان مرتبط است. مصرف مواد کلسیم دار و ویتامین D، فیبر، سریالها، سویا، نان ،غلات بیشتر از ۲۵ گرم در روز، مصرف آسپرین، داروهای استروئیدی ضد التهابی، تاموکسی فن، رالوکسی فن با کاهش سرطان پستان همراه است. مصرف کاروتینوئیدها، فلاون ها و چای سبز در کاهش سرطان پستان مؤثر می باشد. در زنانی که بیش از ۵ فنجان در روز قهوه می نوشیدند، ۲۰% کاهش در سرطان پستان داشته اند. تحقیقات نشان داد افراد مبتلا به بیماری سیلیاک ریسک ابتلا به سرطان پستان کمی دارند. مصرف الکل و سیگار در بعضی مطالعات ریسک بیماری را بالا می برد. در مطالعه ای در آمریکا خطر سرطان سینه در زنان مبتلا به بیماری لثه ۱۴% بیشتر و در صورت سیگاری بودن ۲ درصد اضافه می شود .
نتیجه گیری: تغییر سبک زندگی مبنی بر مصرف متعادل مواد غذایی، فعالیت فیزیکی منظم، شیردهی، بعضی از داروها، رعایت بهداشت دهان و دندان، آموزش روشهای غربالگری و معاینات مرتب در جلوگیری از سرطان پستان مؤثر می باشد.
لغات کلیدی: سبک زندگی، سرطان پستان.
آدرس پست الکترونیکی: meh_sh_2003@yahoo.com
- ملاحظات تشخیصی و درمانی در بیماران باردار مبتلا به سرطان
محبوبه شیرازی
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده
در گزارشات انجمن فیزیک آمریکا، در پزشکی نشان داده است که در ایالات متحده حدود۴۰۰۰ زن باردار سالانه تحت درمان سرطان قرار میگیرند. از روشهای تشخیصی اولترا سونوگرافی ارجح است. با توجه به نظریه کالج رادیولوژی آمریکا هیچ گرافی تشخیصی تک مرحله ای تهدیدی برای جنین بشمار نمی آید. به عنوان مثال در بارداری، رادیوگرافی AP- نمایش قفسه سینه که اغلب مورد استفاده قرار می گیرد، میزان مواجهه جنین فوق العاده کم و ۰٫۰۰۰۷ گری یا ۰٫۰۷میلی راد است. با یک رادیوگرافی شکم، چون رویان یا جنین به طور مستقیم در پرتو اشعه ایکس، قرار می گیرد، دوز بالاتر ۰٫۰۰۱ گری یا ۱۰۰Mrad است. پیلوگرافی داخل وریدی استاندارد ممکن است بیش از ۰٫۰۰۵ گری یا ۵۰۰ Mrad به دلیل چندین فیلم پیلوگرافی یک شات ایجاد شود. تکنولوژی رزونانس مغناطیسی از تابش اشعه یونیزان استفاده نمی کند، کالج رادیولوژی آمریکا نتیجه گرفت که هیچ گزارش اثرات مضر از تصویربرداری MR در جنین مشاهده نشده است. موارد منع مصرف به تصویربرداری MR شامل پیس میکر داخلی، اختلالات عصبی، دفیبریلاتور و پمپهای تزریق، ایمپلنت حلزون، گلوله و یا فلز دیگر در مناطق بیولوژیکی حساس، برخی از کلیپ های آنوریسم مغزی، و هر جسم خارجی فلزی در چشم میباشد. استفاده از محافظ جنین هنگام رادیوتراپی و محاسبه دوز پرتودرمانی مادر روشهای مورد استفاده هستند اگرچه جهت برآورد خطر جنین، حدود دوزیمتری اشعه ایکس باید شناخته شود و در نتیجه برای محافظت جنین بایستی تدابیر جدی اندیشیده شود.
مدیریت زن باردار مبتلا به سرطان شامل مشکلات منحصربه فرد مربوط به نگرانی در مورد جنین است. درمان، فردی و بستگی به نوع و مرحله سرطان و میل به ادامه بارداری با خطرات ذاتی همراه با اصلاح و یا تأخیر در درمان دارد.
اعمال جراحی که برای سرطان انجام میشوند عبارتند از اعمال تشخیصی، مرحله بندی، یا درمانی می باشد. خوشبختانه، بسیاری از روش های جراحی به خوبی توسط مادر و جنین تحمل میشوند. اگرچه گاهی جراحی تا پس از ۱۲ تا ۱۴ هفته بارداری برای به حداقل رساندن خطرات سقط جنین، به تاخیر می افتد، احتمالاً این اقدام ضروری نیست بهخصوص وقتی که سلامتی مادر در خطر است، عمل جراحی باید بدون در نظر گرفتن سن حاملگی انجام شود.
تابش درمانی اغلب سبب قرار گرفتن در معرض قابل توجهی از اشعه توسط جنین میشود که بسته به دوز، محل تومور و اندازه محل اشعه است. بیشترین دوره حساس دوره اندام زایی است، اگر چه هیچ سن حاملگی برای قرار گرفتن در معرض تابش درمانی بدون خطر در نظر گرفته نشده است. عوارض جانبی شامل مرگ سلولی، سرطان و تغییرات جهش زا در نسل آینده است. سایر عوارض جنینی شامل میکروسفالی و عقب ماندگی ذهنی و حتی اواخربارداری میتواند باعث محدودیت رشد و آسیب های مغزی شود. بنابراین، پرتودرمانی شکم مادران منع مصرف دارد. در برخی از سرطانهای سر و گردن، پرتو درمانی به مناطق بالای دیافراگم را میتوان با محافظ شکم تا حدودی با خطر کم انجام داد. در برخی دیگر، مانند سرطان پستان، دوز قابل توجه پراکنده شده می تواند جنین را به خطر اندازد.Bottom of Form
داروهای ضد سرطان مختلف ممکن است برای درمان اولیه و یا به عنوان درمان کمکی بکار روند. اگر چه شیمیدرمانی اغلب باعث بهبود طولانی مدت مادرمیشود، بسیاری تمایلی به آن در دوران بارداری ندارند. نگرانی هایی شامل ناهنجاری جنین، محدودیت رشد، عقب ماندگی ذهنی و خطر ابتلا به سرطان در آینده وجود دارد. خطر بسته به سن جنین در معرض قرار گرفته میباشد و مهمترین ترین عوامل بالقوه مضر در سه ماهه اول در طول دوره اندام زایی است. در واقع، قرار گرفتن جنین به داروهای سیتوتوکسیک ممکن است باعث شود ناهنجاری های عمده در ۲۰ درصد از موارد بوجود آید. پس از اندام زایی با استفاده از داروهای ضد سرطان عوارض آشکار و زودرسی مشاهده نشده است. به طور مشابه اطلاعات در مورد مواجهه اواخر بارداری در رابطه با جهشزایی داروهای شیمیدرمانی محدود به نظر میرسد. کودکان متولد شده از ۶۸ زن تحت شیمی درمانی که در ۱۸ ماه مورد بررسی قرار گرفت هیچ عارضه جانبی پیشرونده سیستم عصبی مرکزی، قلب، و یا شنوایی و همچنین سلامت عمومی و یا اختلال رشد مشاهده نشد. اگر چه همیشه عملی نیست، برخی توصیه می کنند که شیمی درمانی ۳هفته قبل از زایمان به دلیل نوتروپنی یا پان سیتوپنی و خطر عفونت مادر و یا خونریزی قطع شود. نگرانی دیگر این است که کلیرنس کبدی و کلیوی متابولیت های شیمی درمانی در نوزادان ناشناخته و محدود است. به همین دلیل شیمی درمانی در صورت تغذیه با شیر مادر نیز منع مصرف دارد.
آدرس پست الکترونیکی: mahboobeh.shirazi@yahoo.in Top of Form
- نقش گیرنده های هورمونی استروژن و پروژسترون در درمان کنسرواتیو آدندوکارسینوم خوب تمایز یافته اندومتر مرحله Ia با مژسترول استات
دکتر الهام شیرعلی
فلوشیپ انکولوژی زنان دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده
زمینه و هدف: جراحی درمان موثر و اصلی در مراحل اولیه بیماری کارسینوم اندومتر است ولی در صورت ضرورت حفظ باروری، درمان های هورمونی (پروژیستن ها) بررسی شده است. هدف این مطالعه بررسی اثر مژسترول استات در درمان آدنوکارسینوم اندومتر و ارتباط آن با گیرنده هورمونی میباشد.
روش بررسی: مطالعه از نوع مداخله ای بدون شاهد در ۱۶ خانم سنین قبل از یائسگی با پاتولوژی آدنوکارسینوم خوب تمایز یافته مرحله ۱ مراجعه کننده به بیمارستان زنان (میرزا کوچک خان)، در فاصله سالهای ۸۸-۱۳۸۷ است. درمان با۱۶۰ mg/d مژسترول استات شروع شد. سپس با ۳۲۰ mg/d در افرادی که به درمان پاسخ ندادند ادامه یافت. بیماران با کورتاژ تشخیصی و هیستروسکوپی پی گیری شدند. بیمارانی که به درمان پاسخ دادند، جهت IVF معرفی و سه ماه پیگیری شدند.
یافته ها: از ۹ بیماری که ار فاز اول مطالعه پیگیری شدند، چهار مورد (۲۵%) حامله و در نهایت هشت بیمار هیسترکتومی همراه با برداشتن دوطرفه تخمدان شدند و تنها یک بیمار تحت درمان مجدد است و از هفت بیماری که از فاز دوم مطالعه پیگیری شدند، پنج بیمار تحت درمان (سه نفر معرفی به IVF و دو نفر درمان مرحله دوم) یک بیمار هیسترکتومی همراه با برداشتن دو طرفه تخمدان شد و یک بیمار به دلیل نازایی همسر از مطالعه خارج شده است. همه موارد گیرنده پروژسترون داشتند. تنها یک مورد گیرنده استروژن منفی بود.
نتیجه گیری: استفاده از درمان با پروژستین برای درمان سرطان اندومتر خوب تمایز یافته اولیه باید با احتیاط صورت گیرد و نیاز به بررسی بسیار دقیق بالینی پیش و پس از درمان دارد. بررسی اثر گیرنده ها در پاسخ به درمان، نیاز به مطالعات بیشتر با حجم نمونه بالاتر دارد.
کلمات کلیدی: آدنوکارسینومای اندومتر، خوب تمایز یافته، مژسترول استات، گیرنده پرژسترون، گیرنده استروژن
آدرس پست الکترونیکی: eshirali@ymail.com
- بررسی عوامل موثر در بروز و متاستازسرطان پستان
آمنه شیروانی۱، مریم عابدینی۱، فاطمه مقدم۲، معصومه مولایی۱
۱ دانشجوی کارشناسی پرستاری، دانشکده پرستاری ابهر
۲ هیئت علمی دانشکده پرستاری ابهر
چکیده
مقدمه و هدف: سرطان پستان از شایعترین سرطان های زنان میباشد و زندگی افراد زیادی را تحت تاثیر قرار داده است. هدف از این مطالعه،مروری بر عوامل مؤثردر بروز و متاستاز سرطان پستان است.
مواد و روش ها: با جستجو در منابع الکترونیکی معتبر و دریافت مقالات مرتبط با کلید واژه های مشخص، یافته ها جمعآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: بر اساس یافته ها استفاده از قرصهای ضد بارداری؛ داشتن اضافه وزن؛ عدم مصرف غذاهای حاوی ویتامین کافی؛ نوع گوشت مصرفی؛ مصرف بالای چای؛ استفاده از غذای آماده ناسالم؛ مدت شیردهی؛ سابقهی خانوادگی؛ وضعیت یائسگی؛ سابقه سقط؛ مصرف میگو و کنسرو ماهی؛ ایزوفلاون؛ میزان تحصیلات و درآمد؛ اولین سن حاملگی؛ رابطه معناداری با بروز سرطان دارند و نیز مطالعات نشان میدهند تعداد غدد لنفاوی درگیر و تعداد حاملگی رابطه معناداری با متاستاز سرطان سینه دارند. این در حالی است که بین سن، مقدار مصرف ماهی، نوع ماهی و روش پخت آن؛ تعداد حاملگی، قد و اندازه ی توده بدن و بروز سرطان سینه رابطه ای یافت نشد.
نتیجه گیری:با شناسایی زودرس عوامل خطرمیتوان جهت پیشگیری وکنترل سرطانپستان اقدام نمود.
کلمات کلیدی: عوامل مؤثر، سرطان پستان، مروری
آدرس پست الکترونیکی: ameneshirvani8@gmail.com
- میکروآرناهای آنکوژن و مهارکننده ی توموری بیان ژن ها را در سرطان تخمدان تنظیم می کند
زهرا رضوانی۱، رکسانه صیادی۲
۱ استادیار، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده شیمی، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران
۲ دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه ژنتیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
چکیده
سرطان تخمدان بهعنوان ششمین سرطان شایع در میان زنان جهان شناخته شده است. علی رغم وجود پیشرفت های بسیار در زمینهی تشخیص و درمان، این بیماری همچنان بعنوان یکی از کشنده ترین سرطان های زنانه، در میان جوامع صنعتی بروز مییابد. طبق یکی از کشفیات اخیر در حوزه ی ژنتیک، microRNA ها (miRNA) بعنوان دسته ای جدید از ژن های RNA غیر کدکننده در تنظیم کاهش بیان ژن، مهار ترجمه پروتئین و هضم mRNA، در بسیاری از سرطان ها معرفی شده اند. از این رو، میتوان با یاری گرفتن از بررسی بیان کلی miRNA، بافت سرطانی را از بافت نرمال بصورت مجزا تمایز داد. در پژوهش پیش رو تلاش شده تا بیان miRNA ها ی اختصاصی با ویژگیهای زیست آسیب شناختی سرطان تخمدان؛ همچون نوع بافت، تهاجم اندام و عروق لنفی و همچنین درگیری سطح تخمدان بررسی شود.
بیان بسیاری از miRNA ها در سرطان تخمدان دچار تغییر میشود؛ از این میان میتوان به miR-214، miR-200a، miR-200c،miR-141 افزایش یافته/ انکوژنmiRNA)، miR-199، miR-125b، miR-140،miR-145 و خوشه ی let-7 (کاهش یافته/ تومور ساپرسور miRNA). برای مثال، miR-124 بعنوان تنظیم کننده ی کلیدی مسیرهایmyc، p27، phosphor-Rb نیز در سرطان تخمدان تغییر مییابد.
از طرفی،miR-214 از طریق هدفگیری ناحیه ی’۳ ژن PTEN، باعث مهار پروتئین مذکور شده و در نتیجه مانع فعالسازی مسیر Akt میگردد، در همین راستا نیز باعث القای حیات سلولی و ایجاد مقاومت به سیسپلاتین میشود. چنین نتیجه ای با به کارگیری مولکول های کوچک مهرکنندهی Akt (API-2/Triciribine) و یا بیان PTEN cDNA فاقد ناحیه ی’۳ نیز صورت میگیرد. همچنین، miR-125b، در موقعیت کروموزوی ۱۱q23-24 واقع شده است که این منطقه در بسیاری از تومورهای تخمدان دچار حذف میگردد. علاوه بر این، خوشه ی let-7 نیز در بسیاری از تومورهای بدخیم در سرطان تخمدان درگیر حذف میشود.
از طرف دیگر نیز، افزایش بیان برخی از miRNA های بالقوه انکوژنی میتواند ناشی از هایپرمتیله شدن DNA باشد که چنین امری در miR-21 در سرطان تخمدان مشاهده شده است. بنابراین، سطح این miRNA، در بافت سرطانی و توموری تخمدان نسبت به بافت نرمال، دچار افزایش میشود. همچنین، ژن HuR که در مهار ترجمه ای، هدف miR-519 میباشد، میتواند در رده های سلولی سرطان تخمدان منجربه کاهش تکثیر سلولی گردد. علاوه بر این، پروتئین اونکوژنی Bmi-1 نیز بهعنوان هدف miR-16 اعلام شده و مسوول ایجاد اثرات تکثیری در سرطان تخمدان می باشد. با توجه به مطالب نگاشته شده، نقس اساسی miRNA ها در مراحل مختلف سرطان تخمدان و پیشرفت این بیماری کاملاً مشهود میباشد.
آدرس پست الکترونیکی: r.sayadi@std.kashanu.ac.ir
- آندومتريوز و كانسر تخمدان
سكينه طاهرخاني
استاديار گروه مامایی و بهداشت باروری، دانشكده پرستاری و مامايی، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود
چکیده
زمینه و هدف: آندومتریوز یک ضایعه خوشخیم محسوب میشود اما ویژگی هایی دارد که در بدخیمی ها نیز دیده می شود نظیر انتشار کانونی و دوردست، تهاجم سلولی و آسیب به بافتهای مجاور. در برخی مطالعات به ارتباط آندومتریوز و کانسر تخمدان اشاره شده است. آندومتریوز و کانسر تخمدان فاکتورهای مستعد کننده یکسانی دارند (مانند سن پایین در زمان منارک، فاصله کم بین قاعدگی ها، منوپوز دیررس و نولی پاریته) و هر دو ارتباط معکوسی با توبکتومی، هیسترکتومی، مصرف OCP و حاملگی دارند. این مقاله با هدف تعيين ارتباط آندومتریوز و کانسر تخمدان، طراحي و انجام شد.
روش بررسی: بانک های اطلاعاتی نظیر Medline، Pub Med، Cochrane Library، Embase و CINAHL با واژگانی نظير “کانسر تخمدان” یا “تومور تخمدان” یا “نئوپلازی تخمدان” و “آندومتریوز” جستجو شدند. مطالعاتی که بروز کانسر تخمدان را در زنان با تاریخچه آندومتریوز و مطالعاتی که بروز آندومتریوز را در بیماران مبتلا به کانسر تخمدان گزارش کرده بودند، بررسی شدند. گزارش موارد و مقالات مروری حذف شدند.
یافته ها: ۱۶ مقاله در طی فرآیند جستجو به دست آمد (۱ مطالعه کوهورت آینده نگر، ۱۰ مطالعه کوهورت گذشته نگر و ۵ مطالعه مورد شاهدی). در بین اکثریت مطالعات، آندمتریوز با افزایش خفیف خطر کانسر تخمدان با نسبت شانس (OR) یا خطر نسبی (RR) بین ۱٫۳ تا ۱٫۹ همراه بود. ارتباط آندومتریوز با کانسر تخمدان از نوع endometrioid و clear-cell در اکثر مطالعات وجود داشت. ضعف اکثر مطالعات اعم از مورد شاهدی و کوهورت، فقدان تایید بافت شناسی ضایعات آندمتریوز بود چرا که تشخیص دقیق آندومتریوز فقط پس ازلاپاراسکوپی یا لاپاراتومی مسجل میشود.
نتیجه گیری: از دیدگاه evidence-based، داده های اپیدمیولوژیک موجود در زمینه ارتباط آندومتریوز با کانسر تخمدان نسبتا ضعیف هستند (به ویژه با توجه به کمبود مطالعات آینده نگر)؛ به نظر نمی رسد که این ارتباط دارای اهمیت بالینی باشد. این یافتهها قادر به ایجاد یک ارتباط علی محکم بین آندمتریوز و کانسر تخمدان نیستند و بر این اساس تغییر در رویکردهای بالینی فعلی قابل توجیه نخواهد بود. انجام مطالعات کوهورت آینده نگر با تایید لاپاراسکوپی ضایعات، تعیین محل و مرحله بندی ضایعات آندومتریوز برای روشن شدن رابطه علی بین آندومتریوز و کانسر تخمدان ضروری است.
کلمات کلیدی: کانسر تخمدان، تومور تخمدان، نئوپلازی تخمدان، آندومتریوز.
آدرس پست الکترونیکی: sakinehtaherkhani@yahoo.com
- عفونت پاپيلوما انساني (HPV) و كانسر تخمدان
سكينه طاهرخاني
استاديار گروه مامایی و بهداشت باروری، دانشكده پرستاری و مامايی، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود
چکیده
زمینه و هدف: کانسر تخمدان پنجمین علت مرگ ناشی از کانسرهای زنان را به خود اختصاص می دهد، میزان بقاء بیماران مبتلا به بیماری متاستاتیک وسيع تقریباً۲۰% است. HPV نقش علتی در کانسر سرویکس دارد این عفونت در کانسرهای دیگر از جمله کانسر حنجره، آنال و پستان نیز شناسایی شده است. این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوع HPV DNA در سلول های سرطانی تخمدان انجام شد.
روش بررسی: بانک های اطلاعاتی نظیر Medline، Pub Med، Cochrane Library، Embase و CINAHL با واژگانی نظير “کانسر تخمدان” یا “تومور تخمدان” و “HPV” یا “ویروس پاپیلومای انسانی” جستجو شدند. انواع مطالعات شامل مطالعات مورد شاهدی، مقطعی، گذشته نگر و آینده نگري كه كانسر تخمدان را به صورت باليني و عفونت HPV را با روش هايي مثل in situ hybridization، Southern blot hybridization و polymerase chain reaction ارزيابي كرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: یافته ها نشان داد در عین حال که بيشتر مطالعات قادر به شناسایی HPV در بافت های سرطانی تخمدان نبودند، مطالعات دیگر، وجود HPV DNA را در تعداد قابل توجهی از موارد کانسر تخمدان گزارش کردند. گزارشات حاکی از همزمانی کانسر تخمدان و عفونت HPV، بیشتر در زنان چینی و موارد منفی اساساً در بیماران اروپایی بود. ۱۶ HPV شایعترین نوع گزارش شده بود. شیوع HPV در مطالعاتی که بین سالهای ۲۰۱۲-۲۰۰۶ چاپ شده بودند در بیشترین حد قرار داشت. در حالت کلی شیوع HPV در بیماران مبتلا به کانسر تخمدان (۲۰%-۱۵%۹۵% CI,) 17.5% بود؛ بسته به منطقه مورد بررسی شیوع HPV در اروپا در کمترین حد (۴%) و در آسیا در بیشترین حد (۳۱٫۴%) قرار داشت. مطالعات آسیایی از نوع مورد شاهدی، نسبت شانس این که سلول های سرطانی تخمدان محتوی HPV DNA باشند را (۹۵% CI, 0.64-9.57) 2.48 گزارش کردند.
نتیجه گیری: گزارشاتی مبنی بر شیوع بالای HPV DNA در موارد کانسر تخمدان وجود دارد. عفونت HPV ممکن است از طریق کانال آندوسرویکس به صورت صعودی به دستگاه تناسلی فوقانی انتقال یابد، همچنین سلول های اسپرم میتوانند مسئول انتقالHPV باشند؛ با این حال همچنان نقش HPV در توسعه کانسر تخمدان قطعی نیست و نیاز به انجام مطالعات بیشتری در این زمینه احساس می شود.
کلمات کلیدی: کانسر تخمدان، تومور تخمدان، HPV، ویروس پاپیلومای انسانی.
آدرس پست الکترونیکی: sakinehtaherkhani@yahoo.com
- درمان های غیردارویی در بهبود عوارض بیماران مبتلا به سرطان
مریم عابدینی۱، آمنه شیروانی۱، فاطمه مقدم۲، معصومه مولایی۱
۱ دانشجوی کارشناسی پرستاری، دانشکده پرستاری ابهر
۲ هیئت علمی دانشکده پرستاری ابهر
چکیده
مقدمه و هدف: سرطان پستان شایع ترین نوع سرطان در میان زنان می باشد که عوارض زیادی را در زنان برجای میگذارد. هدف از این پژوهش مروری بر درمان های غیردارویی در بهبود عوارض بیماران مبتلا به سرطان پستان می باشد.
مواد و روش ها: این پژوهش از نوع مطالعه مروری می باشد. با جستجو در پایگاههای معتبر الکترونیکی از جملهSID,GOOGLE SCHOLAR,PUBMED مطالعات مربوط به موضوع جمعآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها : بر اساس مطالعات انجام شده امید درمانی گروهی جهت بهبود پریشانی؛ فعالیت ورزشی ترکیبی بر روی برخی متغیرهای انتروپومتریکی و فیزیولوژیکی؛ تراکم استخوانی؛ روان درمانی گروهی جهت ارتقا راهبردهای مقابله ای؛ ۵ هفته ماساژ بر میزان استرس و افسردگی؛ رفتار درمانی در کاهش اختلال افسردگی؛ شناخت درمانی جهت کاهش افسردگی زنان مبتلا به سرطان پستان موثر می باشد.
نتیجه گیری : زنان مبتلا به سرطان پستان در مقایسه با زنان سالم در معرض عوارض متعدد به ویژه در بعد روحی و روانی هستند و با توجه به عوارض درمان های دارویی در رفع این عوارض درمان های غیر دارویی پیشنهاد میشود که از جهت علمی و تجربی مورد تایید قرار گرفته است.
کلمات کلیدی: درمان های غیر دارویی، عوارض، سرطان پستان
آدرس پست الکترونیکی: a.maryam7211@yahoo.com
- بررسی نقش جهش D-loop میتوکندری و ارتباط آن با سرطان پستان
پرستو عارضی۱، زهرا رضوانی۲
۱ کارشناسی ارشد بیوشیمی، دانشکده شیمی، گروه بیوتکنولوژی، دانشگاه کاشان
۲ استادیار، دانشکده شیمی، گروه بیوتکنولوژی، دانشگاه کاشان
چکیده
مقدمه: میتوکندری اندامکی است که دارای ماده ژنتیکی و همانند سازی مستقل از هسته و نقش مهمی در بسیاری از مکانیسمهای مهم زیستی از جمله زنجیره فسفریلاسیون- اکسیداتیو، آپوپتوز، تولید گونههای فعال اکسیژن و تنظیم سطح کلسیم سیتوزولی دارد، در نتیجه جهش در ژنوم این اندامک باعث تغییر عملکردهای سلول شده و در نهایت منجربه بروز انواع سرطان از جمله سرطان پستان میشود. سرطان پستان دومین سرطان شایع و یکی از علل اصلی مرگ و میر در زنان است. باتوجه به نرخ رو به رشد ابتلا به سرطان پستان، شناسایی مارکرهای جدید برای پیشگویی و درمان سرطان، مانند loop Displacement اهمیت زیادی یافته است.
روش کار: از آنجایی که نقص در میتوکندری از سلول مادر به سلول دختر به ارث میرسد امروزه بررسی نقش جهشها در بروز سرطان پستان ارثی مورد توجه قرار گرفته است که در این رابطه ناحیه D-loopاز اهمیت زیادی برخوردار است؛ زیرا این منطقه شصت برابر بیشتر مستعد جهش است.
نتایج: مطالعات نشان میدهد که اکثر جهشهای سوماتیک در این ناحیه رخ میدهند، که میتواند به صورت جهشهای نقطهای، حذفشدگی و یا جهشهای بد معنی باشند، و بیماران دارای دو یا تعداد بیشتری جهش سوماتیک در ناحیه D-loop نسبت به بیماران با یک جهش و یا بدون جهش در این ناحیه، نرخ زنده ماندن کمتری دارند.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به اهمیت D-loop در بسیاری از عملکردهای سلولی مانند همانند سازی، ترجمه و سازماندهی ژنوم میتوکندری به نظر میرسد جهش در این ناحیه باعث بروز سرطان میشود. و با مطالعاتی که بر روی سرم بیماران مبتلا به سرطان پستان انجام شده، میتوان گفت که جهش در ناحیهی D-loop میتواند یک بیومارکر در تشخیص و پیش آگاهی سرطان باشد.
کلمات کلیدی: سرطان پستان، میتوکندری،D-loop ، جهش
آدرس پست الکترونیکی: parastoo.arezi@yahoo.com
- نقش ژن HER2 در تشخیص و پیش آگهی سرطان پستان
ستاره عیسایی، زهره زهرایی
کارشناسی ارشد بیوشیمی، دانشگاه کاشان -دانشکده شیمی- گروه بیوتکنولوژی
چکیده
مقدمه: سرطان پستان یکی از شایعترین سرطانها در زنان میباشد که میزان مرگ و میر نسبتاً بالایی به علت عود و متاستاز دارد. آمارها نشان میدهند در ایران ۱۶درصد ازکل سرطانها مربوط به سرطان پستان است. یکی از عوامل بروز سرطان، پروتوانکوژنها هستند که با فرایندهای مختلفی از جمله جهش و تقویت ژنی به آنکوژن تبدیل میشوند و از این طریق موجب فعال شدن یا تولید بیش از حد محصولات ژنی میشود. پروتوآنکوژن HER2 که همچنین باعنوان HER2/neu و یا cerbB-2 شناخته میشود در موقعیت (۱۷q21) قرار گرفته است. این ژن یک گیرندهی تایروزین کینازی غشایی با ۱۲۵۵ آمینواسید و وزن KD 185 را کد میکند. خانوادهی HER شامل HER1، HER2 ، HER3 و HER4 است. HER2 دومین عضو این خانواده از کلاس I گیرنده های تایروزین کینازی است که به واسطهی فاکتورهای رشد مختلفی مانندEGF,VEGF یا TGFβفعال میشود و به صورت همودایمر و هترودایمر با سایر اعضا، موجب فعال شدن دو مسیر مجزای رشد سلولی یعنی Ras و PI3K میگردد.
روش کار: در این مطالعه به منظور ارائه ی نمایی کلی از نقش انکوژن HER2 در تشخیص و پیش آگهی سرطان پستان، مقالات مرتبط بررسی گردید.
نتایج: آزمایش ها نشان میدهند که جهش در کدون ۶۵۵ ژن HER2 در دومین گذرنده از غشای گیرنده تغییراتی ایجاد میکند که به پیشرفت همودایمرشدن گیرنده و فعال شدن آن بدون حضور لیگاند منجر میشود. مطالعات نشان میدهند که بیان بیش از حد ژن HER2 در ۲۵-۳۰% سرطان های پستان دیده میشود که بهعنوان عامل پیشآگهی سرطان عمل میکند. شیوع متاستاز مغز در بیماران سرطان پستان با HER2 مثبت ۹/۲۴%گزارش شده است. بیان بیش از حد این مارکر باعث افزایش قابلیت تهاجم تومور، متاستاز زودرس به غدد لنفاوی، افزایش طول فاز S چرخهی سلولی و نیز مقاومت به درمان هورمونی میشود.
بحث و نتیجه گیری:HER2 یک عامل تشخیص و پیشآگهی در سرطان پستان است که اخیراً مورد توجه فراوان قرار گرفته است. بیان بیش از حد HER2 معرف پیشآگهی بدتر، متاستاز زود هنگام و طول عمر کوتاهتر می باشد.
کلمات کلیدی: ژن HER2، سرطان پستان، ازدیادژنی
آدرس پست الکترونیکی: Setareh.Isaee@gmail.com
- بررسی نقش متفورمین در برنامه ریزی مجدد سلولهای سرطان پستان
ستاره عیسایی۱، پرستو عارضی۱، زهره زهرائی۲، زهرا رضوانی۲
- کارشناسی ارشد بیوشیمی، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده شیمی، دانشگاه کاشان
- استادیار، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده شیمی، دانشگاه کاشان
چکیده
مقدمه: سرطان پستان جزء شایعترین بدخیمیها و یکی از علل اصلی مرگ و میر در میان زنان کشورهای در حال توسعه است. متداولترین روش درمانی در این زمینه شیمیدرمانی است. از آنجایی که این روش اغلب باعث آسیب به سلولهای نرمال نیز میشود؛ امروزه پیدا کردن راهحلی مناسب برای جایگزینی، اهمیت بسیاری یافته که یکی از این روشها برنامهریزی مجدد سلولی است. القا مستقیم سلولهای عملکردی از یک دودمان به دودمان دیگر بدون گذرکردن ازمرحلهی پرتوانی متوسط، برنامه ریزی مجدد دودمان سلولی گفته میشود.
روش کار: این مقاله، مروری است بر آخرین و جدیدترین نتایج مقالات در زمینه ی نقش متفورمین در برنامه-ریزی مجدد سلول های سرطان پستان، که بیانگر کاهش ابتلا به سرطان در بیماران دیابتی درمان شده با متفورمین است.
بحث و نتیجه گیری: پژوهش ها، کاهش ابتلا به سرطان در بیماران دیابتی درمان شده با متفورمین را نشان میدهد که به علت نقش متفورمین در تغییر بیان برخی از فاکتورها از جمله c-Myc,Oct-4و FOXO3است. این فاکتورها در تنظیم چرخهی سلولی دخالت دارند و تغییر بیان آنها سبب برنامهریزی مجدد سلول میشود. مطالعات اخیر نشان میدهد که دوز کم متفورمین باعث تحریک افزایش بیان FOXO3 و فسفریلاسیون هیستون H2AXدر پاسخ به آسیب DNA در ردههای سلولی سرطانی می شود. همچنین دوز کم متفورمین بیان c-Myc وOct-4 را نیز کاهش می دهد. این فاکتورها در پایداری سلولهای بنیادی نقش دارند و کاهش بیان آنها منجربه مهار رشد و بقای سلولهای سرطان پستان و تخمدان میشود. این تغییرات در نهایت منجربه برنامهریزی مجدد سلولهای سرطانی به سلولهای غیر سرطانی شده و ممکن است باعث غلبه بیمار بر سرطان با کمترین عوارض جانبی شود.
کلمات کلیدی: سرطان پستان، برنامهریزی مجدد سلولی، متفورمین، فاکتورهای رونویسی
آدرس پست الکترونیکی: Setareh.Isaee@gmail.com
- ارتباط پلی مورفیسم ABCB1T3435C و ABCG2A421C با تظاهرات بالینی و آزمایشگاهی بیماران مبتلا به سرطان سینه در جمعیت کرد استان کردستان
هوشیار غفوری
کارشناسی ارشدبیوشیمی، واحد تحقیقات کبد و گوارش علوم پزشکی کردستان
چکیده
زمینه و هدف: پس از سرطان پوست، سرطان پستان شایع ترین بدخیمی در زنان است احتمال ابتلا به این سرطان در طولعمر برای زنان ۱۰% میباشد یعنی اینکه از هر ۱۰ نفر یک نفر به این بیماری مبتلا میشود. از آنجایی که ابر خانواده پمپهای اتصالی به ATP پمپهایABC نقش مهمی در دفع عوامل شیمیایی و سرطانزا ایفا میکنند و از طرف دیگر خود این پمپها در دفع داروهای شیمی درمانی در سلول های سرطانی نقش ایفا میکنند، میتوانند از فاکتورهای مهمی در سرطان و خطر بروز آن در افراد جامعه به شمار آیند. ما هم در این مطالعه ارتباط بین پلی مورفیسم های شایع ژنهای ABCB1 و ABCG2 و ریسک ابتلا به سرطان پستان در زنان استان کردستان با بکارگیری روش PCR-RFLP مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه پلی مورفیسم T3435C از ژن ABCB1 و پلی مورفیسم A421C از ژن ABCG2 در ۴۴بیمار مبتلا به سرطان پستان و ۸۵ فرد سالم توسط روش PCR-RFLP مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: نتایج حاصل از مطالعه ما ارتباط معنی داری را بین هیچ کدام از ژنوتیپ های پلی مورفیک CC، CT و TT در ژن ABCB1 با grade، Stage، نوع سرطان، مارکرER، مارکرPR و مارکر HER در نمونه ها نشان نداد. در این مطالعه بین ژنوتیپ های پلی مورفیک AA، AC و CC در ژن ABCG2 و با grade، Stage، نوع سرطان، مارکرER، مارکرPR و مارکر HER در نمونه ها رابطه معنی داری دیده شد.
نتیجه گیری: نتایج به دست آمده از این تحقیق پیشنهاد میکند که اگرچه پروتئین های انتقال دهنده ABC نقش مهمی در افزایش مقاومت سلول های سرطانی در برابر داروهای شیمیدرمانی دارند، پس این پروتئین ها و پلی مورفیسم آنها تأثیر بسزای در استعداد ابتلا به سرطان سینه ایفا میکنند.
کلمات کلیدی: سرطان پستان؛ پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی SNP؛ABCG2 A421C؛ABCB1 T3435C
آدرس پست الکترونیکی: dosterna@yahoo.com
- تکنولوژی های نوین غربالگری سرطان سرویکس در کشورهای در حال توسعه
نازیلا فتحی معروفی
کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم پزشکی تبریز دانشکده پزشکی گروه بیوشیمی و آزمایشگاه های بالینی
چکیده
زمینه و هدف : سرطان سرویکس چهارمین بدخیمی شایع در سرتاسر جهان و دومین سرطان شایع در مناطق در حال توسعه است. در این مناطق اهمیت این بیماری به قوت خود باقی است چون که هنوز استفاده از روشهای غربالگری بر اساس سایتولوژی سخت است. مشکل اصلی موجود در این کشورها فقر و نیروی مختص و عدم وجود امکانات لازم برای غربالگری های سایتولوژیک است. وجود تکنولوژی های جدید باعث شده تا محققین در تلاش برای یافتن روش هایی نوین باشند که بوسیله این روشهای نوین بتوان سرطان سرویکس را در مراحل اولیه تشخیص داد.
روش کار و مواد: برای نگارش این مقاله مروری چندی از ژورنالها و مقالات مرتبط با موضوع و بر اساس کلید واژگان کشورهای در حال توسعه، غربالگری سرطان سرویکس، و تست پاپیلومای انسانی مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: مدارک موجود پیشنهادکننده این موضوع است که تست پاپیلومای انسانی کارایی بیشتری نسبت به روشهای سایتولوژیک در غربالگری سرطانسرویکس دارد. روشهای مولکولی سریع برای تشخیص DNA اخیراً به صورت تجاری موجود هستند. باوجود برخی مزیتها، به نظر میرسد که روش غربالگری بر پایه ویروس پاپیلوما ارزش پیشبینیکنندگی مثبت پایینی برای تشخیص سرطان سرویکس دارد، بنابراین زنانی که که تست پاپیلوما ویروس آنها مثبت شود نیاز است تا این موارد با سایر تستها مورد ارزیابی قرار گیرند تا پروسه مدیریت بیماری به خوبی صورت گیرد. معاینه چشمی، تستهای سایتولوژیک و بیومارکرهای جدید برخی از این موارد هستند. در این مقاله مروری تلاش بر آن است تا مروری جامع و کامل در مورد روشهای موجود و روشهای نوین در غربالگری سرطانسرویکس صورت گیرد.
نتیجه گیری: در این مقاله، ما در مورد مشکلات فراسوی کاربرد یک روش موثر و سودمند برای غربالگری سرطان سرویکس که سازگار با کشورهای در حال توسعه باشد بحث کردیم. کاربردی ترین روش غربالگری در این مناطق هنوز نامشخص است ولی دلایلی مشخص کننده این است که در آینده تست ویروس پاپیلومای انسانی برای استراژیهای تشخیصی می تواند جز روشهای مفید باشد.
کلمات کلیدی :کشورهای در حال توسعه، غربالگری سرطان سرویکس، تست پاپیلومای انسانی
آدرس پست الکترونیکی: n.fathi6788@gmail.com
- گزارش یک مورد کارسینوم پاپیلری تیرویید در تراتومای تخمدان
دکتر فرشته فکور، دکتر هادی حاجی زاده فلاح، سیده فاطمه دلیل حیرتی
استادیاردانشگاه علوم پزشکی گیلان
چکیده
زمینه: ما یک مورد نادر از سرطان پاپیلاری تیروئید ناشی از تراتوم کیستیک بالغ از تخمدان، که به طور غیر منتظره در طول بررسی هیستوپاتولوژیک کشف شد را گزارش کردیم.
گزارش مورد: یک خانم ۳۵ ساله، G2P2 L2 با شکایت ۸ ماه آمنوره و اتساع شکم، که سابقه بیماری قبلی خاصی نداشت در درمانگاه زنان پذیرش شد. در معاینه فیزیکی، در شکم یک توده لگنی متحرک و با قوام سفت در حد ناف لمس شد. در گزارش سونوگرافی کیست بزرگ مولتی لوکولر کامپلکس و سالید شکمی لگنی با سایز ۱۸در۱۵ سانتیمتری حاوی مناطق هایپراکوژن و کلسیفیه با مقداری اسیت مشاهده شد. طی جراحی یک تومور بزرگ با منشا از تخمدان چپ مشاهده شد و برای بیمار سالپینگواووفورکتومی تخمدان چپ انجام شد. در بررسی ماکروسکوپی ضایعه شبیه یک کیست درموئید بود. بررسی میکروسکوپی یک تراتوم کیستیک بالغ با چندین فولیکول از نوع کنسر پاپیلاری تیروئید که توسط بافت نرمال تخمدان احاطه شده بود را گزارش کرد. تشخیص سرطان پاپیلاری تیروئید ناشی از تراتوم کیستیک بالغ بود.
سونوگرافی تیروئید جهت بررسی هر نوع بدخیمی اولیه انجام شده و بررسی عملکرد تیروئید نرمال بود. تیروئیدکتومی انجام شد و در بررسی پاتولوژی غده تیروئید نرمال بود و بیمار در پیگیری بهمدت ۱۰ماه عاری از هر نوع عود بیماری است.
نتیجه گیری: درمان جراحی شامل برداشتن یکطرفه تخمدان ؛ هیسترکتومی کامل و برداشتن دو طرفه تخمدان و درمانهای کمکی شامل تیروکسین، تیروئیدئیدکتومی همراه با یا بدون ید رادیواکتیو و پیگیری بلند مدت در تمام موارد توصیه می شود.
کلمات کلیدی: گزارش مورد، سرطان تیروئید، استروما تخمدان
آدرس پست الکترونیکی:fereshtehfakor@yahoo.com
- رابدومیوسارکوم سرویکس، اکسیزیون موضعی وسیع جراحی رادیکال
دکتر اکرم قهقائی نظام آبادی، دکتر ستاره اخوان، دکتر مریم واعظی، دکتر مهتاب بیرانوندی
فلوشیپ انکولوژی زنان، دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده
مقدمه: رابدومیوسارکوم امبریونال (بوتریوئید) یک بدخیمی مهاجم است که ازرابدومیوبلاستهای جنینی منشا میگیرد. معمولاً در سیستم تناسلی نوزادان و کودکان مونث دیده میشود. محل اولیه این تومورها به سن بیمار بستگی دارد. رابدمیو سارکوم جنینی تمایل بالایی به عود موضعی پس از اکسیزیون اولیه دارد که ارگانهای مجاور را هم درگیر می کند. به علت سن پایین بیماران مبتلا و تمایل به حفظ باروری و عملکرد هورمونی و جنسی بیماران، ادراه این بدخیمی سریعا رشد یابنده بسیار مهم بوده و محل چالش است. اجماع نظری برای استراتژی درمانی این تومورها که اخیراً از جراحی رادیکال به جراحی های نگهدارنده تغییر یافته است، وجود ندارد.
مواد و روش ها: ما ۲ مورد از رابدومیوسارکوم سرویکس رحمی که درسال ۲۰۱۴ به بیمارستان امام خمینی ارجاع شده بود را گزارش می کنیم. هر دو دختران باکره با سنین ۲۵ و ۲۳ سال بوده که با خونریزی واژینال و خروج توده از هایمن مراجعه کردند. پس از بیهوشی اکسیزیونی و تشخیص قطعی باپاتولوژی، هر دو بیمار تحت ۳ کورس کموتراپی نئوادجوانت با VAC قرار گرفتند پس از کوچک شدن سایز تومور ما هیسترکتومی رادیکال را به آنها پیشنهاد کردیم. یکی پذیرفت و تحت جراحی قرار گرفت و بیمار دیگر قبول نکرد و بنابر این تحت جراحی اکسیزیون وسیع موضعی سرویکس با توده حدود ۱cm 1* قرار گرفت. پاتولوژی نهایی در این بیمار در یکی از مقاطع نشان دهنده حاشیه مثبت بود. هر دو بیمار پس از جراحی تحت ۳ دوره دیگر شیمی درمانی قرار گرفتند. در فالوآپ یکساله، بیماری که تحت جراحی رادیکال قرار گرفت، سالم و بدون تومور بود ولی در بیمار دیگر سه ماه پس از پایان شیمی درمانی متاستازهای متعدد شکمی و لگنی قرا گرفت و جراحی کاهنده حجم که به طور کامل امکان پذیر نبود هم انجام شد ولی بیمار با تابلوی انسداد و نارسایی کلیه فوت کرد.
نتایج و بحث: روشهای متعدد جراحی و درمانی کمکی در اداره رابدومیوسارکوم جنینی وجود دارد. موثرترین روش درمانی این تومور هنوز مشخص نشده است. و هنوز موضوعی برای تحقیق است. درسالهای اخیر تمایل از روشهای جراحی رادیکال به سمت روشهای جراحی نگهدارنده تغییر یافته است. به نظر می رسد جراحی محدود همراه با روشهای کمکی در درمان مراحل اولیه رابدومیوسارکوم سرویکس موثر باشد، اما اگر بیمار دارای یک ضایع پولیپوئید بزرگی است که نمیتوان با روشهای نگهدارنده حاشیه جراحی منفی را در سرویکس به دست آورد. باید هیسترکتومی رادیکال انجام شود.
آدرس پست الکترونیکی: agna57@yahoo.com
- گزارش یک مورد نادر لوسمی میلوئیدی حاد در سه ماهه اول بارداری
مریم سادات کاتبی۱، آسیه مودی۲، سیده ندا کاظمی۳
۱ کارشناس ارشد مامایی(گرایش آموزش مامایی)، مربی آموزشی دانشکده پرستاری و مامایی قاین، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
۲ کارشناس ارشد مامایی(گرایش آموزش مامایی)، عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری و مامایی قاین، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
۳ متخصص زنان، زایمان و نازایی، پزشک تمام وقت مرکز آموزشی-درمانی شهداء قاین، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
چکیده
لوسمی حاد میلوئیدی یکی از انواع سرطان خون است که سلول های مغز استخوان یا میلوسیت ها را تحت تاثیر قرار میدهد. شیوع لوسمی حاد میلوئیدی در بارداری بسیار نادر میباشد و آمار دقیقی از میزان شیوع آن در دسترس نیست.
بیمار ما خانمی است ۳۰ ساله با سابقه ۷ سال نازایی اولیه که پس از مصرف کلومیفن باردار شده بود. در آزمایشات نوبت اول بارداری وی در هفته هشتم بارداری سطح سرمی گلبول های سفید خون بسیار بالا گزارش شده بود که با تکرار آزمایش سرمی و بیوپسی مغز استخوان تشخیص قطعی لوسمی حاد میلوئیدی در هفته ۱۴ بارداری گذاشته شد، بلافاصله بیمار تحت درمان با شیمی درمانی قرار گرفت که به دلیل اثرات نامطلوب شیمی درمانی روی جنین طبق نظر اونکولوژیست ها و متخصصین زنان بیمارستان آموزشی قائم (عج) شهر مشهد ختم بارداری در هفته ۱۶ انجام گرفت و ۸ ماه پس از تشخیص لوسمی میلوئیدی حاد در بیمارستان طالقانی نهران تحت عمل پیوند مغز استخوان قرار گرفت که این عمل با موفقیت انجام شد.
کلمات کلیدی: لوسمی میلوئید حاد، بارداری
آدرس پست الکترونیکی: maryam.katebi8244@yahoo.com
- بررسی اثر تاموکسیفن بر اختلال حافظه فضایی و غیر فضایی ایجاد شده بوسیله اسکوپولامین و آسیب اکسیداتیو بافت مغز در رتهای اوارکتومی شده
ساره کریمی
کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
چکیده
پیش زمینه : اثر تعدیل کنندگی تاموکسیفن بر سیستم عصبی مرکزی گزارش شده است. اثر تاموکسیفن بر اختلال حافظه فضایی و غیر فضایی ایجاد شده بوسیله اسکوپولامین و آسیب اکسیداتیو بافت مغز در رت های اوارکتومی شده بررسی شده است.
روش کار : رت های اوارکتومی شده به گروه های ۱) کنترل (سالین) ۲) اسکوپولامین (بادوز ۲ میلی گرم به ازا هرکیلوگرم وزن بدن .تزریق ۳۰ دقیقه قبل از تست) ۳-۵) اسکوپولامین و تاموکسیفن با دوز های۱ و ۳ و۱۰ میلی گرم به ازا هرکیلوگرم وزن بدن به مدت شش هفته.
نتایج : در ماز ابی موریس تاخیر و فاصله شنا کردن در گروه گروه اسکوپولامین بیشتر از کنترل بود.در گروه Sco-TAM 10 از گروه اسکوپولامین کمتر بود.در تست یادگیری احترازی غیر فعال تاخیر ورود به اتاقک تاریک بیشتر ازگروه کنترل بود. پیشگیری با تاموکسیفن در تمام سه گروه باعث افزایش زمان تاخیر ورود به اتاقک تاریک در مقایسه با گروه اسکوپولامبن شد. غلظت MDA بافت مغز گروه کنترل در مقایسه با گروه اسکوپولامین افزایش و SOD کاهش نشان داد. پیشگیری با تاموکسیفن نیز باعث کاهش غلظت MDA و افزلیش SOD در مقایسه با گروه اسکوپولامین شد.
بحث: به نظر می رسد تاموکسیفن از اختلال حافظه فضایی و غیر فضایی ایجاد شده وسیله اسکوپولامین حافظت می کند.مکانیسم ممکن می تواند محافظت در مقابل آسیب اکسیداتیو باشد.
کلمات کلیدی : حافظه، ماز آبی موریس، سوپراکسید دسموتاز، لیپید پروکسیداز، اسکوپولامین، تاموکسیفن
آدرس پست الکترونیکی: karimisareh@yahoo.com
- بررسي عملکرد جنسی و عوامل موثر بر آن در زنان مبتلا به سرطان پستان
فاطمه زهرا کریمی، فاطمه همایی شاندیز
دانشيار دانشكده پزشکي، دانشگاه علوم پزشكي مشهد، مشهد، ايران
چکیده
مقدمه و هدف: سرطان پستان ۲۳% از موارد جدید سرطانها و ۱۴% از کل مرگ و میرها ی ناشی از بدخیمی ها را در بین زنان به خود اختصاص می دهد و شایعترین سرطان در بین زنان می باشد. از سالهاي گذشته سرطان پستان مشکل بهداشتی مناطق توسعه یافته بوده و در حال حاضر در کشورهاي در حال توسعه نیز بعنوان یک معضل بهداشتی مهم و داراي فوریت نمود یافته است از آنجا که پستان، قویاً با تمایلات جنسی، جذابیت فیزیکی و جنسی مرتبط است با در نظر گرفتن شيوع بالاي سرطان پستان در كشور ايران و بقاي طولاني مبتلايان به اين بيماري كه موجب درگيري بيشتر آنان با عوارض و پيامدهاي سرطان ميشود، اقداماتي در جهت شناسايي مشکلات جنسي اين مبتلايان ضروري به نظر ميرسد، لذا اين مطالعه با هدف بررسي عملکرد جنسی و عوامل موثر بر آن در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.
روش كار: اين مطالعه از نوع مقطعی است که توسط کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشكي مشهد به تاييد رسيده است. جامعه پژوهش، زنان مبتلا به سرطان پستان، مراجعه کننده به مرکز درماني رضا (ع) شهر مشهد (وابسته به دانشگاه علوم پزشکي مشهد) در سال ۱۳۹۳ بود. نمونه گيري به روش غير احتمالي از نوع در دسترس و نمونه پژوهش ۹۴ زن مبتلا به سرطان پستان بود که براساس فرمول برآورد يک رابطه در جامعه با ضريب اطمينان ۹۵ درصد و توان آزمون ۸۰ درصد برآورد گرديد. ابزارگردآوري داده ها پرسشنامه مربوط به مشخصات دموگرافيک و باليني و پرسشنامه عملكرد جنسي زنان بود، تحلیل ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ انجام شد.
نتایج: يافته هاي مطالعه نشان داد ميانگين سني زنان ۶۳/۸ ±۲۰/۴۵ بود . ۱/۱ درصد از زنان نخست زا و ۹/۹۷درصد چند زا بودند. ۳/۳۸ درصد داراي تحصيلات بی سواد – ابتدايي، ۲/۲۰ درصد راهنمايي، ۵/۴۱ درصد دیپلم و بالاتر از ديپلم / دانشگاهی داشتند. ۸/۶۳ درصد زنان خانه دار و ۲/۳۶ هم درصد شاغل بودند، تمامي زنان مورد مطالعه تحت درمان شيمي درماني قرار داشتند، (۴۹ نفر) ۱/۵۲ درصد از زنان هورمون درماني و (۶۵ نفر) ۱/۶۹ درصد نيز تحت راديوتراپي بودند، (۴۶ نفر) ۹/۴۸ درصد ماستکتومي شده بودند. نمره کلي عملکرد جنسي زنان۴۱/۴ ± ۳۴/۲۴ بود، از تعداد کل ۹۴ زن شرکت کننده در اين مطالعه (۶۷ نفر) ۳/۷۱ درصد داراي اختلال عملکرد جنسي و فقط (۲۷ نفر) ۷/۲۸ درصد از زنان عملکرد جنسي طبيعي را ذکر کردند.
نتيجه گيري: سرطان پستان مي تواند بر عملکرد جنسي زنان تاثير بگذارد و آن را کاهش دهد. لذا با توجه به شايع بودن اختلال عملکرد جنسی در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام اقداماتي در جهت رفع مشکلات جنسي اين زنان ضروري بنظر مي رسد.
آدرس پست الکترونیکی: karimifz901@mums.ac.ir
- آلوپسی ناشی از شیمیدرمانی و اثرات آن بر کیفیت زندگی در زنان مبتلا به سرطان پستان: مطالعه مروری
زهرا کیانی۱، معصومه سیمبر، ماهرخ دولتیان، فرید زایری
۱کارشناس ارشد، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده
مقدمه: آلوپسی یک عارضه جانبی شایع در شیمی درمانی در افراد مبتلا به سرطان پستان است. هدف از این بررسی تعیین اثرات آلوپسی بر کیفیت زندگی (QOL) در این جمعیت است.
مواد و روش ها: بررسی مطالعات پرستاری و بهداشتی مرتبط در پایگاه های اطلاعاتی Medline، Embase، Pubmed انجام شد. مطالعات در مورد اثرات ریزش مو در جنبه های مختلف کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به سرطان پستان از جمله اضطراب و پریشانی، تصویر بدن، جنسیت، اعتماد به نفس، عملکرد اجتماعی، کیفیت زندگی از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۵ بررسی شد.
نتایج: در مجموع ۳۸ مقاله بررسی شدند. ریزش مو به طور مداوم در میان سخت ترین عوارض جانبی رتبه بندی شده و به عنوان عارضه ی ناراحت کننده توصیف شده است، و ممکن است تصویر بدن را متاثر سازد.
نتیجه گیری: یافته ها نشان داد که بررسی کمی در زمینه کیفیت زندگی در میان زنان مبتلا به سرطان انجام شده است و بررسی های بیش تری در این زمینه توصیه می شود.
کلید واژه ها: آلوپسی ناشی از شیمی درمانی ؛ سرطان پستان؛ پریشانی روانی؛ تصویر بدن؛ کیفیت زندگی
آدرس پست الکترونیکی: zahra_kiani69@yahoo.com
- پیشگیری از کانسر تخمدان
دکتر منوچهر مجد
متخصص زنان
چکیده
پیشگیری از کانسر تخمدان معیارهای موثری پشنهاد میشود. قرص های کنتراسپتیو از نظر پایین آوردن ریسک کانسر تخمدان شناخته شدهاند که به احتمال زیاد بعلت کاهش تخمک گزاری و سطوح هورمون کونادوتروپین و کاهش جریان خون قاعدگی است. اثر مفید آنرا هم در کانسر های اپیتلیال و غیراپی تلیال میتوان دید. بستن لوله های رحم با احتمال زیاد بعلت حذف برگشت خون قاعدگی) به طور اولیه در کاهش کانسر با سلولهای شفاف و اندومتریوئید شناخته شده است. تجویز توام بازدارنده فعالیت اروماتازلتروزول و پروژستین norethindrone acetate در زنانی که به درمانهای طبی و جراحی آندومتریوزیس پاسخ ناچیزی میدهند موثر بوده و بخوبی تحمل میشود. فواید برداشتن لوله های رحم مورد بحث می باشد. برداشتن دو طرفه لوله ها و تخمدانها متعاقب کافی دانستن داشتن فرزند برای زنانی که حامل افزایش ریسک (BRCA1 و BRCA2) میباشند. قبلاً موردتایید قرار گرفته است. برداشتن دو طرفه لولههای رحمی چنانچه در آینده حامله شدن مورد تمایل نباشد در هنگام جراحی بیماریهای خوشخیم حتی در زنانیکه از نظر کانسر تخمدان در ریسک بالایی قرار ندارند مورد توجه قرار دارد.
آدرس پست الکترونیکی: MAJD7067@yahoo.com
- مراقبت های مامایی و پیشگیری از سرطان پستان
مریم السادات مرعشی۱، دکتر هادی کاظمی۲
۱کارشناس مامایی بیمارستان خاتم الانبیا(ص)
۲عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شاهد و رئیس مرکز تحقیقات علوم اعصاب شفا بیمارستان خاتم الانبیا (ص)
چکیده
مقدمه: سرطان پستان دومین سرطان شایع در جهان بین هر دو جنس مذکر و مونث بعد از سرطان ریه است که در زنان ۴۰-۴۴ ساله اولین علل مرگ ناشی از سرطان است. طبق محاسبات انستیتو ملی سرطان ایالات متحده آمریکا، از هر هشت زن یک نفر در زندگی خود مبتلا به سرطان پستان میشود. گاهی سرطان پستان در زنانی تشخیص داده میشود که باردار هستند که در حدود ۱ در هر ۳٫۰۰۰ حاملگی رخ میدهد. در صورت متمرکز بودن بافت سرطانی معمولاً از ترکیبی از عمل جراحی ،شیمی درمانی، رادیوتراپی و هورمون درمانی استفاده میگردد. ماموگرافی نیز در تشخیص این بیماری نقش محوری دارد. با مراقبتهای مامایی و آموزشهای مداوم به زنان در معرض خطر بخصوص زنان باردار میتوان در بیماریابی و تشخیص به موقع سرطانهای پستان گامی موثر برداشت.
بحث: پستانها، عروق لنفاوی و غدد لنفاوی زیادی دارند. سلولهای سرطانی در صورت انتشار، معمولاً در این غدد لنفاوی یافت میشوند. علت اصلي این بیماری ناشناخته است. اما عواملی چون نژاد، چاقی، کمبود فعالیت بدنی، مصرف الکل، استعمال دخانیات، سن، سابقه خانوادگی، تغییرات ژن در میزان بروز آن بی تاثیر نیست. تورم پستان، غیرقرینه شدن پستان، کشیده شدن پوست پستان به داخل، تغییر شکل نوک پستان، تغییر رنگ پستان به سمت قرمزی و ترشح از مجرای یک پستان، برای ما بسیار اهمیت دارد و باید بررسی شود. معاینات ماهیانه درروزهای ۵-۷ سیکل قاعدگی توسط خود خانم به ویژه افرادی که دارای سابقه ارثی در این زمینه هستند تاثیر بسزایی در تشخیص زود هنگام و پیشگیری از پیشرفت این بیماری در زنان دارد. در خانمهای باردار، معاینه دوره ای دقیق توسط ماما و آموزشهای لازم به خانمها جهت افتراق غدد شیری از غدد سرطانی بسیار تاثیرگذار است. حداقل منفعت این اعمال، شناسایی تودههای کوچکی است که با اقدامات مختصر جراحی قابل درمانند. بیش از ۶۵% توده های پستانی توسط خود بیماران کشف میشوند.
جهت خود آزمایی پستان به دو روش میتوان عمل کرد. در روش اول مقابل آیینه پستانها را از نظر تقارن بررسی کنند و به چسبندگی پستانها بعد از بالا بردن دستها توجه کنند و در روش دوم هنگام استحمام پستانها ازنظر یکسان بودن حجم و وزن و نیپلها را از نظر عدم ترشحات خونی بررسی کنند.
در صورت نیاز برای تشخیص بهتر از سونوگرافی استفاده می شود زمانی که به توده ای برخورد میکنند معمولاً از آن نمونهبرداری میشود. جراحی معمولاً اولین روش درمان سرطان پستان می باشد. حتی اگر تمام بافت سرطانی قابل مشاهده در هنگام جراحی خارج شود، بیمار ممکن است تحت پرتودرمانی، شیمیدرمانی یا هورموندرمانی بعد از جراحی قرار گیرد تا سلولهای سرطانی باقيمانده از بین بروند. از نكات جالب اين است كه پس از درمان سرطان پستان و قطع داروها، امكان باروري و شيردهي حتي از پستان مبتلا وجود دارد، اما از آنجا كه دو تا سه سال پس از درمان بيشترين امكان عود سرطان پستان وجود دارد، بنابراين بهتر است بارداري به تاخير انداخته شود.
نتیجه گیری: سرطان پستان با وجود آگاهی بیشتر، افزایش موارد تشخیص زودهنگام و پیشرفتهای بهدست آمده در درمان، میزان بقای بیماران مبتلا به این بیماری در حال افزایش است. هر ساله تقریباً در ۷۰۰۰ نفراز مردم کشور این بیماری تشخیص داده می شود. روشهای تشخیصی از جمله معاینات فیزیکی توسط خود فرد و انجام بموقع ماموگرافی و در مراحل بعدی سونوگرافی تشخیصی ، بیوپسی و تستهای آزمایشگاهی در پیشگیری، درمان و عدم پیشرفت این بیماری موثر است.
در صورت بروز با تشخیص متخصصان، جر احی، شیمی درمانی، پرتو درمانی و هورمون درمانی انجام میشود. اما دلایل متعددی برای امیدوار ماندن این افراد وجود دارد.
پیشنهاد: با توجه به آمار بالای ابتلا و عدم آگاهی کامل زنان از موارد خطر این بیماری توصیه های مامایی در مورد تغییرات رفتاری از جمله تغذیه مناسب، کاهش وزن، ورزش و بخصوص آموزش معاینه فیزیکی پستانها از بروز اولین قاعدگی تا بعد از یائسگی به پیشگیری و تشخیص زود هنگام این بیماری کمک میکند و همچنين به زنان اين فرصت را ميدهد تابه طور فعالتري در مراقبتهاي سلامت خود مشارکت کنند.
کلمات کلیدی: سرطان- سرطان سینه- بارداری و سرطان سینه-معاینه پستان
آدرس پست الکترونیکی: marmargol2002@yahoo.com
- سرطان سینه و بارداری
مریم السادات مرعشی
کارشناسی مامایی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، بیمارستان فوق تخصصی خاتم الانبیاء(ص)
چکیده
پستانها، عروق لنفاوی و غدد لنفاوی زیادی دارند. سلولهای سرطانی در صورت انتشار، معمولاً در این غدد لنفاوی یافت میشوند. علت اصلي این بیماری ناشناخته است. اما عواملی چون نژاد، چاقی، کمبود فعالیت بدنی، مصرف الکل، استعمال دخانیات، سن، سابقه خانوادگی، تغییرات ژن در میزان بروز آن بی تاثیر نیست. تورم پستان، غیرقرینه شدن پستان، کشیده شدن پوست پستان به داخل، تغییر شکل نوک پستان، تغییر رنگ پستان به سمت قرمزی و ترشح از مجرای یک پستان ،برای ما بسیار اهمیت دارد و باید بررسی شود. معاینات ماهیانه در روزهای ۵-۷ سیکل قاعدگی توسط خود خانم به ویژه افرادی که دارای سابقه ارثی در این زمینه هستند تاثیر بسزایی در تشخیص زود هنگام و پیشگیری از پیشرفت این بیماری در زنان دارد. در خانم های باردار ،معاینه دوره ای دقیق توسط ماما و آموزش های لازم به خانم ها جهت افتراق غدد شیری از غدد سرطانی بسیار تاثیر گذار است. حداقل منفعت این اعمال ، شناسایی توده های کوچکی است که با اقدامات مختصر جراحی قابل درمانند. بیش از ۶۵% توده های پستانی توسط خود بیماران کشف می شوند. جهت خود آزمایی پستان به دو روش میتوان عمل کرد. در روش اول مقابل آیینه پستانها را از نظر تقارن بررسی کنند و به چسبندگی پستانها بعد از بالا بردن دستها توجه کنند و در روش دوم هنگام استحمام پستانها ازنظر یکسان بودن حجم و وزن و نیپل ها را از نظر عدم ترشحات خونی بررسی کنند. در صورت نیاز برای تشخیص بهتر از سونوگرافی استفاده می شود زمانی که به توده ای برخورد می کنند معمولاً از آن نمونهبرداری میشود. جراحی معمولاً اولین روش درمان سرطان پستان می باشد. حتی اگر تمام بافت سرطانی قابل مشاهده در هنگام جراحی خارج شود ، بیمار ممکن است تحت پرتودرمانی، شیمیدرمانی یا هورموندرمانی بعد از جراحی قرار گیرد تا سلولهای سرطانی باقيمانده از بین بروند. از نكات جالب اين است كه پس از درمان سرطان پستان و قطع داروها، امكان باروري و شيردهي حتي از پستان مبتلا وجود دارد، اما از آنجا كه دو تا سه سال پس از درمان بيشترين امكان عود سرطان پستان وجود دارد، بنابراين بهتر است بارداري به تاخير انداخته شود.
آدرس پست الکترونیکی: marmargol2002@yahoo.com
- بررسی تاثیر قرص های کنتراسپتیو روی تعداد و تیپ کیست های انکلوزیونی تخمدان
پروین مصطفی قره باغی۱، علی دسترنج تبریزی۲، لیلا صادقی۳، منیژه سیاح ملی۴، مهری جعفری شبیری۵
- استاد زنان مامایی گروه انکولوژی زنان ، دانشگاه علوم پزشکی نبریز، مرکز تحقیقات سلامت باروری زنان
- دانشیارپاتولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، مرکز تحقیقات سلامت باروری زنان
- رزیدنت زنان مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
- استاد زنان مامایی گروه انکولوژی زنان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، مرکز تحقیقات سلامت
باروری زنان
- استاد زنان مامایی گروهانکولوژی زنان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، مرکز تحقیقات سلامت باروری زنان
چکیده
زمینه و هدف : سرطان تخمدان کشندهترین سرطان ژنیکولوژیک است. در مورد نقش پیشگیریکننده قرصهای کنتراسپتیو ترکیبیOCP از سرطان تخمدان، شکی وجود ندارد ولی مطالعات کمتری در مورد نقش قرصهای کنتراسپتیو ترکیبی بر تعداد و تیپ کیستهای انکلوزیونی تخمدان انجام گرفته است. هدف این مطالعه تعیین نقش این قرصها در پیشگیری از ایجاد و پیدایش متاپلازی توبال در کیستهای انکلوزیونی تخمدان، به عنوان یک عامل پیشگیری کننده از کانسر تخمدان میباشد.
روش بررسی: ۱۸۴ بیمار که بنا به عللی غیر از بیماری تخمدان تحت عمل هیسترکتومی و سالپنگواوفورکتومی قرار گرفته بودند در دو گروه A (مصرف کنندگان قرص به مدت بیش از ۵ سال) و گروه B (عدم مصرف قرص و یا مصرف قرص به مدت کمتر از ۵ سال) وارد مطالعه شدند. لامهای مربوط به تخمدان از نظر تعداد کیستهای انکلوزیونی و تیپ سلولهای اپی تلیوم توسط پاتولوژیست زنان بررسی شد. تعداد۲۰ عدد از بهترین لامها جهت رنگ آمیزی ایمونوهیستوکمیکالIHC با PAX8 و Calretinin انتخاب شدند.
یافته ها: متوسط تعداد کیست در گروه A و B به ترتیب ۲۷/۱ و ۲۳/۳ بود و تعداد متوسط کیستهای انکلوزیونی با اپیتلیوم توبال در دو گروه به ترتیب ۶۵/۰ و ۶۵/۲ بود ۰۰۰۱/۰p= که نشان دهنده اثر معنی دار OCP در کاهش تعداد کیستهای انکلوزیونی و میزان متاپلازی توبال است. در رنگ آمیزی IHC بدون توجه به تیپ اپی تلیوم ۸۲% کیستها PAX مثبت بودند در حالیکه فقط ۸/۴% Calretinin مثبت بودند.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه، مصرف OCP به مدت بیش از ۵ سال تاثیر معنی داری در کاهش تعداد کیستهای انکلوزیونی و متاپلازی توبال دراین کیستها دارد. به علاوه میتوان نتیجه گیری کرد که ریز محیط داخل CIC باعث تغییر مارکرهای بافتی به سمت بافت مولرین می شود که نشان دهنده مراحل اولیه متاپلازی توبال در داخل CIC است.
کلمات کلیدی : قرصهای جلوگیری از بارداری، کیستهای انکلوزیونی تخمدان، کانسر تخمدان، متاپلازی توبال
آدرس پست الکترونیکی: pm_gharabaghi@yahoo.com
- مقایسه پیامدها و عوارض شیمی درمانی ادجوانت بر پایه پلاتینیوم با و بدون زنجبیل در یک مطالعه مقدماتی بیماران با سرطان تخمدان
دکتر پروین مصطفی قره باغی، دكتر فرناز شکری، دکتر علی اصفهانی، دکتر علی عدیلی، دکتر الهه اولاد صاحب مدارک، دکتر فاطمه مصطفی قره باغی
- استاد زنان مامایی گروه انکولوژی زنان ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، مرکز تحقیقات سلامت باروری زنان
- رزیدنت زنان مامایی ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
- استاد دانشگاه علوم پزشکی تبریز
- متخصص رادیوتراپی
- استاد زنان مامایی گروه انکولوژی زنان ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، مرکز تحقیقات سلامت باروری زنان
- دانشگاه علوم پزشکی تبریز
چکیده
زمینه و هدف: سرطان تخمدان یک علت مهم مرگ ناشی از سرطان در زنان است. درمان اصلی جراحی با یا بدون شیمی درمانی است. با این وجود، شیمی درمانی ممکن است غیرموثر بوده و با عوارض جدی همراه باشد. جهت رفع این محدودیت ها داورهای موثرتر و ایمن تری مورد نیاز است که در این بین، زنجبیل بدلیل خواص ضدسرطانی اش اخیراً محبوبیت یافته است. هدف از این مطالعه مقایسه پیامدها و عوارض جانبی شیمی درمانی ادجوانت با یا بدون زنجبیل در بیماران دچار سرطان تخمدان است.
روش بررسی: در مجموع ۴۹ بیمار (۲۰ مورد و ۲۹ شاهد) با سرطان تخمدانی تاییدشده با هیستوپاتولوژی مرحله ۱ تا ۳ تحت جراحی سیتورداکتیو و شیمی درمانی بر پایه پلاتینیوم با و بدون کپسول زنجبیل خوراکی محقق ساخته (۲ گرم روزانه بمدت ۶ سیکل) قرار گرفتند. عوارض بالقوه، پیش آگهی نامطلوب ۱۲ ماهه (سطح سرمی CA125 بیش از ۳۵ واحد، یا عود/متاستاز رادیولوژیک، یا مرگ)، و بقای ۱۲ ماهه عاری از بیماری بررسی و بین دو گروه مقایسه شدند.
یافته ها: دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیک و متغیرهای عمومی همسان بودند. تهوع/استفراغ، کاهش وزن، نوروپاتی محیطی، دپرسیون مغز استخوان، کوری قشری گذرا و هر نوع عارضه در گروه مورد بهترتیب در ۴۰%، ۵%، ۱۵، ۱۰%، ۵% و ۵۰% بیماران وجود داشت. مقادیر مربوطه در گروه شاهد بترتیب ۳/۴۸%، ۴/۳%، ۲/۱۷%، ۹/۶%، ۰% و ۴/۷۲% بود (در تمام موارد از نظر آماری غیرمعنی دار). پیش آگهی نامطلوب بطور معنی داری در گروه شاهد شایع تر بود (۴۰% در برابر ۶۹%، ۰۴/۰=p، ۳/۳=OR). میزان مرگ و میز و میزان بقاء بین دو گروه تفاوت معنی دار آماری نداشت.
نتیجه گیری: تجویز زنجبیل خوراکی بطور معنی داری با پیش آگهی ۱۲ ماهه بهتری در زنان تحت شیمی درمانی بعلت سرطان تخمدان همراه بود و بر این اساس و با توجه به ایمن بودن تجویز آن توصیه می شود.
کلمات کلیدی: سرطان تخمدان، زنجبیل، شیمی درمانی، پیش آگهی.
آدرس پست الکترونیکی: pm_gharabaghi@yahoo.com
- افزایش اثر سمیت سلولی سیس پلاتین بر سلولهای HT-29 کارسینومای کولون در ترکیب با ۷-ژرانیل اکسی کومارین
سیدمهدی موسوی۱، فرهنگ حداد۲،فاطمه بهنام رسولی۱و۲، مهردادایرانشاهی۳، شکوه الزمان سلیمانی فرد۴
۱ گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد
۲ گروه پژوهشی بیوتکنولوژی سلولی و مولکولی، پژوهشکده فناوری زیستی، دانشگاه فردوسی مشهد
۳ گروه فارماکوگنوزی و بیوتکنولوژی، مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
۴ گروه فیزیک پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
چکیده
پیش زمینه :کارسینومای کولون یکی ازرایج ترین بدخیمی ها درسرتاسردنیا است و درکشور ما ایران به ترتیب به عنوان پنجمین و چهارمین سرطان رایج در میان مردان وزنان رتبه بندی شده است. آمار بالای مرگ و میر ناشی از سرطان کولون به دلیل کارایی پایین روش های درمانی رایج از جمله شیمی در مانی است . سیس پلاتین یکی ازداروهایی است که به طور معمول جهت درمان کارسینومای کولون استفاده میگردد. برای بررسی اینکه آیا مشتقات کومارینی می توانند کارایی داروهای شیمیایی را افزایش دهند، تاثیرات هم افزایی ۷- ژرانیل اکسی کومارین در بررسی حاضر مورد آزمایش قرار گرفت.
روش انجام کار: در این مطالعه ۷-ژرانیل اکسی کومارین از طریق واکنش بین ۷-هیدرواکسی کومارین و ترانس ژرانیل بروماید در استون در دمای اتاق سنتز و توسط کروماتوگرافی ستونی تخلیص شد. سپس IC50 سیس پلاتین بر روی یک رده از سلول های کارسینومای کولون به نام HT-29 تعیین گردید و سلول ها با غلظت های افزایشی از سیس پلاتین و ۷-ژرانیل اکسی کومارین شامل µg/ml 20 از ۷-ژرانیل اکسی کومارین و ۲، ۴ و µg/ml 8 سیس پلاتین تیمار گردیدند. سپس تاثیر هر تیمار ترکیبی بر سلولها هم از نظر مورفولوژی و هم بقای سلولی پس از ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت ارزیابی شد. بررسی سلول های HT-29 پس از تیمار های ترکیبی نشان داد که ترکیب µg/ml 20 از ۷-ژرانیل اکسی کومارین با µg/ml 8 سیس پلاتین، سمیت سلولی داروی سیس پلاتین را تا ۱۹% افزایش داد.
نتیجه گیری: از آنجاکه ۷-ژرانیل اکسی کومارین کارایی سیس پلاتین را در سلول های HT-29 افزایش داد، بررسی های آینده میتواند منجربه تعیین تاثیرات هم افزایی آن بر سایر داروهای ضدسرطانی و سایر رده های سلول های سرطانی گردد.
کلمات کلیدی : کارسینومای کولون ، ۷-ژرانیل اکسی کومارین ، سیس پلاتین ، سمیت سلولی
آدرس پست الکترونیکی: seyedmahdimoussavi@gmail.com
- بررسی و عوامل موثر بر کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان
معصومه مولایی۱، مریم عابدینی۱، آمنه شیروانی۱، فاطمه مقدم۲
۱٫دانشجوی کارشناسی پرستاری، دانشکده پرستاری ابهر
۲٫هیئت علمی دانشکده پرستاری ابهر
چکیده
مقدمه و هدف: سرطان پستان از شایع ترین سرطان های زنان میباشد که کیفیت زندگی این گروه را تحت تاثیر قرار داده است. هدف از این مطالعه مروری بر کیفیت زندگی و عوامل موثر بر آن در افراد مبتلا به این سرطان است.
مواد و روش ها: با جست و جو در منابع الکترونیکی معتبر و دریافت مقالات مرتبط با کلید واژه های مشخص، یافته ها جمع اوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: بر اساس یافته ها زنان مبتلا به سرطان در مقایسه با زنان سالم خودکارآمدی و توانمندی پایین تری داشتند در زمینه عوامل موثر بر کیفیت زندگی در بعد جسمی درد و تورم در دستها، خستگی و کاهش توانایی در انجام فعالیتهای روزمره بود. یافتهها نشان داد که در بعد عاطفی-اجتماعی نیز سازگاری با بیماری با رویکرد معنوی، اختلال در تصویر ذهنی ازخود، عدم وجود حمایت های روانی- اجتماعی، فقدان و یا ناکافی بودن پوشش بیمه ای، گران بودن داروهای شیمیدرمانی و سایر هزینه هی درمان، وضعیت تاهل و شغل از جمله عوامل مهمی بودندکه نه تنها در دوره ی شیمیدرمانی بلکه تا مدتها پس از آن کیفیت زندگی این بیماران و خانواده آنان را متاثر ساخت البته کیفیت زندگی در حیطه ی سلامت روان از سایر حیطهها پایین تر بود. از طرفی تصویر بدنی و عزت نفس در زنان مبتلا به سرطان پستان که در طی جراحی پستانشان حفظ شده و زنانی که پستانشان برداشته شده تفاوتی دیده نمیشود.
نتیجه گیری: کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان در بعد روانی پایین تر بوده است لذا پیشنهاد میشود برنامه هایی جهت سالم سازی و ارتقاء این بعد مهم انسانی تدارک دیده شود.
کلمات کلیدی: سرطان پستان،کیفیت زندگی، مروری
آدرس پست الکترونیکی: masomehmolaei@gmail.com
- علمسنجی همکاریهای بینالمللی کشور ایران در زمینه تحقیقات سرطان پستان
لیلا میرزاپور
کارشناسی ارشد کتابداری، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، کمیته تحقیقات دانشجویی
چکیده
مقدمه: سرطان پستان شایعترین نوع سرطان زنان میباشد. تاکنون تحقیقات فراوانی در زمینه های گوناگون این بیماری در دنیا صورت گرفته است. این مطالعه به منظور بررسی همکاریهای بین المللی کشور ایران در زمینه تحقیقات سرطان پستان به علم سنجی این تحقیقات در پایگاه داده Web of Science طی سالهای ۲۰۰۰-۲۰۱۵ پرداخته است.
روش کار: این مطالعه توصیفی می باشد که با استفاده از روش علم سنجی صورت گرفته است. با انتخاب کلیدواژههای سرطان پستان و ایران به عنوان موضوع و آدرس سازمانی، و اعمال محدودیت زمانی ۲۰۰۰-۲۰۱۵ جستجو انجام شد. داده های مورد نظر استخراج و در چک لیست طراحی شده وارد گردید. از نرم افزار Excel 2010 جهت آنالیز آماری داده ها استفاده شد.
یافته ها: در مجموع ۲۱۱۳ رکود بازیابی شد. نتایج مطالعه نشان داد کشور ایران در تولید ۴۷۲ مدرک (۳۴/۲۲%) همکاری بین المللی داشته است. همکاریهای بین المللی ایران از سال ۲۰۰۰ تا سال ۲۰۱۵ روند صعودی داشته و از ۱ به ۸۵ همکاری رسیده است. کشورهای ایالات متحده(۷۵/۲۷%)، کانادا(۹۵/۱۶%)، سوئد(۳/۱۲%) و آلمان (۳/۱۲%)همکاران اصلی ایران در این تولیدات علمی بودند. دانشگاه های علوم پزشکی تهران، علوم پزشکی شهید بهشتی و تهران هر کدام با ۱۱/۲۷، ۱/۹، ۷/۸ درصد بیشترین همکاریهای بین المللی را داشته اند. انستیتوی کارولینسکای سوئد با ۵/۸% درصد همکاری، اصلی ترین سازمان همکار بین المللی ایران بوده است.
نتیجه گیری: طی سالهای ۲۰۰۰-۲۰۱۵ همکاریهای بین المللی ایران در زمینه تحقیقات سرطان پستان روند روبه رشدی داشته است و این میتواند به انتقال دانش و تجربیات محققان کشورهای دیگر به ویژه کشورهای توسعه یافته به محققان کشورمان گردد. از آنجایی که بیشترین همکاریهای بین المللی توسط دانشگاه های شهر تهران صورت گرفته است، لذا لازم است تا زمینه های لازم جهت همکاریهای بین المللی دانشگاه های سایر شهرهای ایران نیز فراهم گردد.
کلمات کلیدی: تحقیقات سرطان پستان، همکاریهای بین المللی، علم سنجی، Web of Science
آدرس پست الکترونیکی: mirzapour86@gmail.com
- زنان چاق و سرطان های گوارشی
ندا نوذری
پژوهشکده تحقيقات گوارش و كبد، بيمارستان شريعتي فوق تخصص گوارش، محقق، دانشگاه علوم پزشکی البرز
چکیده
مقدمه: چاقی روی سلامت زنان تاثیر منفی دارد و باعث بروز سرطان های گوارشی شامل سرطان های کولورکتال، آدنوکارسینوم مری، کاردیای معده، کیسه صفرا، لوزالمعده و کبد در زنان چاق میباشد. ۲۰% همه مرگهای ناشی از سرطان در زنان مرتبط با چاقی است.
روش مطالعه: این مقاله با مرور مقالات اصلی و مروری منتشر شده به زبان انگلیسی و فارسی در سایت های گوگل اسکولار و پاپ مد با کلمات کلیدی چاقی، نئوپلاسم، کاهش وزن، زنان و سرطان نگاشته شده است.
یافته ها: ۲۶% زنان سن ۳۹-۲۰ سال دارای افزایش وزن و ۲۹% آنان چاق هستند. چاقی عامل بروز ۲۰% سرطانها میباشد. سرطانهای با پیش آگهی بدتر و مرگ و میر بالاتر در چاقی رخ می دهند. زنان چاق مبتلا به سرطان های گوارشی به واسطه غربالگری دیرتر، ناخوشیهای همراه و پاسخ ضعیف تر به درمان طولعمر کوتاهتر دارند. از طرف دیگر عوارض جراحی، شیمیدرمانی و رادیاسیون در زنان بیشتر است. مطالعات، کاهش بروز سرطانهای گوارشی با کاهش وزن عمدی را در زنان در مقایسه با گروه کنترل چاق نشان نداده اند اما حفظ وزن در kg/m2 25> Body mass index از مرگ ناشی از ۹۰۰۰۰ بیمار سرطانی در سال پیشگیری میکند. تلاش برای پیشگیری از بروز چاقی از کاهش وزن عمدی برای کاهش بروز سرطانهای گوارشی موثرتر است.
نتیجه گیری: شیوع سرطانهای گوارشی در زنان چاق در حال افزایش است اما مشخص نیست که کاهش وزن عمدی باعث کاهش بروز سرطان های گوارشی می شود. پزشکان بایستی در رابطه با اثرات منفی چاقی و اهمیت کنترل وزن به زنان توضیح دهند. پیشگیری اولیه از چاقی هنوز موثرترین راه مقابله با عوارض چاقی است.
کلمات کلیدی: چاقی، نئوپلاسم، کاهش وزن، زنان، سرطان
آدرس پست الکترونیکی: Nozari_neda@yahoo.com
- اداره لاپاروسکوپیک توده های بسیار بزرگ نئوپلاستیک تخمدان
بهناز نوری
استادیار دانشگاه زنان، بیمارستان شهدای تجریش، مرکزتحقیقات بیماری های زنان دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده
مقدمه: توده های بسیار بزرگ تخمدان نادرهستند و اغلب با روش لاپاروتومی اداره میشوند. در این مقاله ۲۰ مورد کیس با نئوپلاسم تخمدانی بسیار بزرگ که با روش لاپاروسکوپی اداره شده اند معرفی میگردد.
مواد و روشها: بیست مورد بیمار با توده های بسیار بزرگ که تحت عمل جراحی لاپاروسکوپی سیستکتومی یا اوفورکتومی در یک مرکز آموزشی طی ۳ سال قرار گرفته اند.
نتایج: سن بیماران بین ۲۰-۶۰ سال بود. یک بیمار بارداربود ویکی از بیماران بسیار چاق= ۱۳۷ کیلوگرم وزن داشت. تومورمارکرها اغلب نرمال بوده و در سونوگرافی و امآرآی توده های بین ۱۶-۳۰ سانتی متر گزارش شده بود. در همه بیماران ورود به شکم با روش ورود مستقیم از ناحیه زیر زائده گزیفوئید انجام شد. در بعضی از کیسها بعداز درناژکیست حدود ۲-۶ لیتر مایع خارج شد. سیستکتومی یا افورکتومی انجام شد. بر اساس پاتولوژی نهایی ۳۰% سروسیست آدنوما، ۱۵% آندومتریوما ،۱۰% پاراتوبال کیست از نوع سروسیس آدنوما، ۱۰% درموئید، ۱۰% موسینوس سیست آدنوما، ۵% فیبرم تخمدان، ۵% سروسیست آدنوکارسینوما، ۵% آندومتریوئید تومور بدخیم تخمدان، ۵%تورشن همراه با کیست بزرگ و ۵% تومور استرومال دستگاه گوارش گزارش گردید.
نتیجه: در حال حاضر توصیه مشخصی مبنی بر محدوده ابعاد کیستهای تخمدانی که قابل درمان با لاپاروسکوپی میباشند وجود ندارد ولی با انتخاب مناسب بیمار و تجربه جراح میتوان این توده ها رابا روش لاپاروسکوپی خارج نمود.
کلمات کلیدی: توده های بسیار بزرگ تخمدان، لاپاروسکپی
آدرس پست الکترونیکی: b.nouri1376@gmail.com
- رادیکال هیسترکتومی و لنفادنکتومی به روش لاپاروسکوپی نمایش ویدیویی
بهناز نوری
استادیار دانشگاه زنان، بیمارستان شهدای تجریش، مرکزتحقیقات بیماری های زنان دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده
رادیکال هیسترکتومی به هیسترکتومی همراه با برداشتن پارامترها و قسمتی از واژن گفته میشود. این عمل معمولاً با لنفادنکتومی همراه است. استفاده از لاپاروسکوپی در این جراحی با خونریزی کمتر و مدت بستری کوتاهتر همراه است.
مواد: در تجربه ما دو بیمار با سن متوسط ۴۲ سال تحت عمل جراحی رادیکال هیسترکتومی تیپ ۳ و لنفادنکتومی بهدلیل کانسر سرویکس از نوع اسکواموس سل کارسینوما قرارگرفتند. این بیماران با تشخیص مرحله۲ بیماری براساس معاینه و ام آرآی برای رادیوتراپی فرستاده شده بودند. در ارزیابی مجدد و معاینه زیر بیهوشی مرحله بیماری هر دو بیمار مرحله ۱ تشخیص داده شد و اقدام به جراحی بروش لاپاروسکوپی گردید. بیمار دیگر مبتلا به کانسر آندومتر با پاتولوژی کانسر ویلوگلاندولار بود که شیوع این نوع کانسر ۲% می باشد. استیج بیمار ۱بود. جهت بیمار هیسترکتومی و لنفادنکتومی لاپاروسکوپیک انجام گردید.
نتایج: هیسترکتومی رادیکال و لنفادنکتومی بروش لاپاروسکوپی، یک روش درمانی موثر جراحی برای مراحل اولیه کانسر سرویکس و آندومتر میباشد که با موربیدیتی کم همراه است.
کلمات کلیدی: کانسر سرویکس، کانسر آندومتر، هیسترکتومی لاپاروسکوپی، لنفادنکتومی
آدرس پست الکترونیکی: b.nouri1376@gmail.com
- لیومیوم منتشر پریتون (تومورهای عضله صاف): گزارش موردی و بررسی مقالات
شهلا یزدانی
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی بابل
چکیده
مقدمه: لیومیوم منتشر پریتون یک بیماری نادر خوش خیم زنان با علت ناشناخته در سن باروری است. این وضعیت با بارداری، مصرف طولانی مدت ترکیبات ضدبارداریهای خوراکی یا درمان های جایگزینی هورمونی و تومورهای سلول گرانولوماتوزی تخمدان در ارتباط میباشد. ما یک خانم ۴۷ ساله ای با منومتروراژی و درد لگن را که در سونوگرافی لگن فیبروئیدهای رحمی متعدد را نشان داده بود را گزارش میکنیم.
معرفی مورد: مورد یک خانم ۴۷ ساله چند زا با دو زایمان و یک سقط و با سابقه منومتروراژی و درد لگن از یک سال پیش می باشد که در دی ماه ۱۳۹۴ به بیمارستان روحانی بابل ارجاع داده شد. در سونوگرافی رحم میوماتوز (اندازه بزرگترین میوم حداکثر ۷سانتی متر) که تا حد بالای ناف کشیده شده بود، دیده شد و بیمار تحت عمل جراحی لاپاراتومی قرار گرفت. شکم با برش میلارد باز شد، در حفره لگن مایع آزاد، رحم بزرگ، زرد، نکروتیک با توده های نامنظم (در ظاهر شبیه به سارکوم رحم) و با چسبندگی به امنتوم و روده و توده های میوماتوز متعدد در طول امنتوم و سروز به ویژه در منطقه رکتوسیگموئید از ۱ تا ۷ سانتی متر مشاهده شد. ابتدا چسبندگی ها آزاد شد و ابدومینال هیسترکتومی به همراه برداشتن هر دو تخمدان وتوده های منتشر میوماتوز در امنتوم و سروز انجام شد. در گزارش آسیب شناسی لیوماتوزیس در پریتوئن و امنتوم تایید شد ولی در مایع آسیت شواهدی از بدخیمی نبود.
نتیجه گیری: لیومیوم منتشر پریتون یک بیماری نادر است که از نظر بالینی علام کارسینومای صفاقی را تقلید می کند و بیماران باید پس از عمل جراحی(براشتن رحم و هر دو تخمدان) به دقت از نظر ارزیابی دوباره رشد این تومورها، به ویژه اگر در آنها از درمان های جایگزینی هورمونی استفاده می شود، پیگیری شوند.
کلمات کلیدی: لیوماتوز، پریتون، امنتوم
آدرس پست الکترونیکی: shahla_yazdani_1348@yahoo.com
- اهمیت بالینی پلی مورفیسم PAI-1 4G/5G در مبتلایان سرطان پستان از شمال غرب ایران
مهدیه یونسی
کارشناس ارشد ژنتیک، گروه زیست شناسی جانوری، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
چکیده
زمینه و هدف: گزارش شده پلی مورفیسم شایع۴G/5G در پروموتر ژن مهار کننده فعال کننده پلاسمینوژن-۱ در سطح بیان PAI-1 تأثیر دارد و با توجه به شواهدی که پیشرفت سرطان پستان را با افزایش سطح PAI-1 همراه می داند، ارزیابی ارتباط بین این پلی مورفیسم و وضعیت بالینی بیماران مبتلا به سرطان پستان معقول و منطقی به نظر می رسد.
روش بررسی: ۲۰۰بیمار غیرخویشاوند از جمعیت شمال غرب ایران که بر اساس معیار های بالینی مبتلا به سرطان پستان تشخیص داده شده و پلی مورفیسم PAI-1 4G/5G آنها تعیین شده بود، جهت مطالعه و بررسی ارتباط این پلی مورفیسم با علاﺋﻢ بالینی و آسیب شناختی، با استفاده از آزمون دقیق فیشر و نرم افزار SPSS با سطح معناداری ۰۵/۰ مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافتهها: در رابطه با پلی مورفیسم PAI-1 4G/5G تمام ویژگی های اعلام شده از سرطان پستان، که روی شدت بیماری مؤثر می باشد مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که پلی مورفیسمPAI-1 4G/5G در ارتباط با چند عامل مرسوم از جمله اندازه تومور، متاستاز به غدد لنفاوی و مرحله تومور می باشد.
نتیجه گیری: داده های ما نشان می دهد که که پلی مورفیسم PAI-1 4G/5G می تواند یک عامل خطر برای توسعه برخی از ویژگی های بالینی سرطان پستان در جمعیت مورد مطالعه ما می باشد.
کلمات کلیدی: پلی مورفیسم PAI-1 4G/5G، سرطان پستان، وضعیت بالینی.
آدرس پست الکترونیکی: mahdiehyounesi@yahoo.com
حامیان هفتمین کنگره انجمن علمی سرطان های زنان ایران
گالری تصاویر
Pre-congress Course
Congress Meeting, Day 1
Congress Meeting, Day 2
Congress Meeting, Day 3
Posters
جزئیات
کنگره سالیانه
تاریخ برگزاری:
۱۲ تا ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۷
زمان:
صبح و عصر
برگزار کننده
IRSGO
پست الکترونیک:
info@irsgo.org
پیام کنگره
پیشگیری، تشخیص و درمان HPV
محل گردهمایی
بیمارستان فرهیختگان
تهران، انتهای بزرگراه ستاری، میدان دانشگاه، بیمارستان فرهیختگان